Udland

Lå alene uden vand og mad på Mount Everest: Nu er dansk bjergbestiger på vej ned

Der er godt nyt fra danske Rasmus Kragh, der i går befandt sig i kritisk tilstand i den såkaldte dødszone på verdens højeste bjerg.

- Rasmus har ringet og er ok. Han kom selv ned til Advanced Base Camp tirsdag aften, og han har begyndt turen ned mod Base Camp.

Sådan lyder det på Rasmus Kraghs Facebook-side efter et nervepirrende døgn.

Tirsdag kom det frem, at Rasmus Kragh lå i 7.700 meters højde i kritisk tilstand.

- Han ligger alene og har ingen mulighed for at få vand eller mad. Han er dehydreret og har problemer med at mærke hænder og fødder. Hans tale var utydelig, og han virkede udmattet, skrev Rasmus Kraghs kæreste, Liva Westergaard, i en opdatering på Facebook.

Rasmus Kragh

  • 27 år
  • Tidligere elite- og ultraløber
  • Uddannet sergent i hæren
  • Uddannet indenfor alpint friluftsliv og idræt
  • Har boet to år i Norge
  • Foretog de første danske solobestigninger af bjergene Lobuche East på 6145 meter, Khan Tengri på 7010 meter
  • Klatreinstruktør og freelanceguide
  • Han er en del af Forskningsprojekt Everst, der er etableret i samarbejde med Institut for Idræt i Aarhus. 
  • Ekspeditionen bliver til med støtte fra Viborg Kommune og byens erhvervsliv. 

Sendte hjælp op for at redde ham

Rasmus Kraghs kæreste og mor var så urolige for den 27-årige dansker, at de trodsede hans ønske om at klare klatreturen på Mount Everest alene.

- Hans mor og jeg er bekymrede over hans tilstand, som vi vurderer som kritisk. Vi har derfor besluttet at sende hjælp op til ham. Vi ønsker mest af alt, at han kommer ned til Advanced Base Camp i god behold, derfor trodser vi hans beslutning om at gøre det alene, skriver Liva Westergaard.

Alle danskere på vej i sikkerhed - flere andre omkommet

Hjælpen blev heldigvis ikke nødvendig, og Rasmus Kragh har altså selv været i stand til at redde sig ned i live.

Han er en af tre danske bjergbestigere, der i øjeblikket befinder sig på bjerget. TV 2 har været i kontakt med de to andre, Nikolaj Niebuhr og Carsten Lillelund Pedersen, der også kan fortælle, at de er kommet sikkert ned af bjerget nu.

Se Nikolaj Niebuhr krydse et af de farligste steder på Mount Everest.

Khumbu gletcheren i 5.486 meters højde består at en masse dybe sprækker, som skal forceres. Video: Alexander Klemp

Nikolaj Niebuhr befandt sig tidligere i Camp 4 i 8.000 meters højde, hvor han kunne fortælle, at kraftig vind havde ødelagt eller helt taget bjergbestigernes telte og soveposer.

Fire er netop fundet omkomne i deres telt tæt på Camp 4 onsdag morgen, skriver The Himalayan Times. Dermed har bjerget kostet otte mennesker livet siden starten af weekenden.

Faren ved højderne

Når man bestiger bjerge så høje som Mount Everest, kan man udvikle højdesyge. 

De første faresignaler er hovedpine, kvalme og lettere utilpashed.

Det kan udvikle sig til farlige symptomer som synsforstyrrelser, opkastninger, ekstrem hovedpine, forvirringstilstande, svimmelhed og kramper. 

Tilstanden kan være livsfarlig, og man skal straks søge læge og komme ned på havets højdeniveau ved alvorlige symptomer.

Dødelig blæst

Det er en kraftig blæst på 45 kilometer i timen, der gør forholdene på bjerget ekstra farlige netop nu.

Vinden gør det svært at bevæge sig ned af bjerget, men samtidig har bjergbestigerne ikke ressourcer til at blive liggende i højderne.

- De løber jo på et tidspunkt tør for ilt, mad og gas til at lave vand. Det er virkelig en forfærdelig situation, og jeg håber bare, vejret stilner af, så alle kommer ned i sikkerhed, siger Carsten Lillelund Pedersen til TV 2.

Se Carsten Lillelund Pedersen på vej op ad Mount Everest, inden han måtte vende om.

Ingen af de tre danskere nåede toppen af Mount Everest, selvom flere af dem var tæt på, og nu er chancen forpasset i denne omgang. 

- Sæsonen er næsten slut. Efter planen bliver stigerne på ruten fjernet den 29. maj, og så skal alle være tilbage i Base Camp, siger Carsten Lillelund Pedersen og tilføjer, at han håber, at de sidste på bjerget nu vil tænke på deres egen sikkerhed fremfor drømmen om toppen.