Terror i Manchester

Det ved vi om gerningsmanden

Knap to døgn efter en Ariana Grande-koncert blev ramt af en bombe i Manchester, tegner der sig et billede af gerningsmanden.

22-årige Salman Ramadan Abedi er identificeret som den terrorist, der stod bag angrebet på Manchester Arena, der kostede 22 personer livet, og sårede adskillige andre. Den unge mand er født i Storbritannien og er af libysk afstamning.

Ifølge den britiske og franske efterretningstjeneste, har han været i Libyen og formentlig Syrien kort inden angrebet i England. Det oplyser den franske indenrigsmister. Den britiske indenrigsminister ville dog på et pressemøde onsdag ikke kommentere meldingerne fra Frankrig.

En enspænder

En ven af familien, Akram Ben Ramadan, der er en britisk statsborger fra Libyen, som har kendt både Salman Abedi og hans bror, Ismail Abedi, siden de var små, siger til CNN, at Salman Abedi var en enspænder.

I de seneste par år havde vennen ikke set Abedi så ofte, men han havde bemærket, at den 22-årige var begyndt at klæde sig traditionelt islamisk tøj og var begyndt at gro et langt skæg.

Til trods for betegnelsen som enspænder har den britiske indenrigsminister, Amber Rudd sagt til BBC, at det er 'sandsynligt' at Salman Abedi ikke var alene om sit terrorangreb.

Familien rejste tilbage til hjemlandet

Salman Abedi er den ene af en søskendeflok på fire - tre drenge og en pige.

Medlemmer af en gruppe i Manchester for folk fra Libyen har fortalt CNN, at Abedis far vendte tilbage til Libyen på tidspunktet for begyndelsen af 'Det Arabiske Forår' i 2011. Moderen skulle derimod være blevet i England for at passe på børnene.

Andre medier skriver dog, at det kun var Salman Abedi og storebroren Ismail Abedi, der blev tilbage i Storbritannien, mens moderen rejste frem og tilbage.

- De har ikke været der i lang tid. Forskellige mennesker kommer og går, fortæller 52-årige Alan Kinsey om familien Abedis hus. Han bor på den anden side af vejen 'Elsmore Road'.

Han siger desuden til The Telegraph, at der hang et stort sort flag ud af vinduet, men at ingen nogensinde sagde noget til det.

- Vi troede, at det var et fodbold-flag eller noget.

Opvækst

Salman Abedi voksede op i et libysk miljø, der er i stærk opposition til Muammar Gaddafis regime. Begge hans forældre flygtede sammen med deres fire børn for at undgå den libyske diktators regime.

Moderen og faderen er begge født i Tripoli, men de immigrerede til London og flyttede efterfølgende til byen Whalley Range syd for Manchester.

Ifølge flere udenlandske medier er deres søn Salman Abedi gradvist blevet radikaliseret indenfor den seneste tid. Det er endnu ikke klarlagt præcist hvornår eller hvordan.

Droppede ud af universitetet

Salman Aedi har studeret ’business and management’ på University of Salford, Manchesters tredjestørste universitet, fra 2015-2016.

Han var indskrevet på endnu et studieår, men han deltog ikke i undervisningen eller afleverede sine opgaver, lyder det fra folk, der kendte ham.

Abedi boede ikke på campus i Salford, men i South Manchester, hvor Elsmore Road og familiens hus ligger.

Kom i den lokale moske

Den 22-årige mand gik fast i den lokale moske for at bede – en moske, der tidligere er blevet beskyldt for at være et sted, der har været terrorrede for terroristspirer. Det skriver The Telegraph

Imamen fra den lokale moske, Mohammed Saeed El-Saeiti, sagde onsdag aften, at Salman Abedi havde vist ham et ’ansigt fuld af had', da han advarede den unge mand mod farerne ved terrorgruppen Islamisk Stat. Han var ifølge avisen sikker på, at den unge Abedi ikke kunne lide ham.

Gerningmandens ældste bror, Ismail Abedi, har desuden været 'tutor' for Didsbury-moskeens koranskole.

Var i Libyen og muligvis Syrien inden angrebet

En ven fra studiet fortæller til The Telegraph, at Abedi rejste til Libyen så sent som for tre uger siden. Han vendte, ifølge vennen, tilbage til Manchester blot et par dage før terrorangrebet.

Den franske indenrigsminister, Gerard Collomb, siger torsdag til BFMTV, at Salman Ramadan Abedi ifølge hans oplysninger fra britiske og franske efterretningstjenester formentlig havde været i Syrien inden angrebet.

- I dag ved vi kun, hvad britiske efterforskere har fortalt os: At nogen af britisk nationalitet og libysk afstamning, som pludselig efter en tur til Libyen og derefter formentlig Syrien, er blevet radikaliseret og har besluttet at udføre dette angreb, lød det fra den franske indenrigsminister.

Den britiske indenrigsminister Amber Rodd afviser at kommentere den franske indenrigsministers oplysninger.

Råbte og skreg i gaden

The Telegraph har talt med en af naboerne til familien Abedis hjem.

- Det er en meget libysk familie, der har ageret meget mærkeligt. I de seneste par måneder har Salman Abedi, på arabisk, råbt den første kalma (islamisk bøn) virkelig højt i gaden, fortæller 21-årige Lina Ahmed og tilføjer:

- Han sagde, ’Der er kun en gud, og profeten Mohammed er hans budbringer’.

Boede tæt på medlemmer af terrornetværk

En gruppe medlemmer af den forbudte libyske islamiske kampgruppe Al-Jama’a al-Islamiyyah al-Muqatilah bi-Libya (LIFG), boede tæt på Abedi og broderen i Whalley Range.

Blandt dem var Abd al-Baset Azzouz fra Manchester, far til fire, der forlod Storbritannien for at drive et terrornetværk i Libyen styret af Ayman al-Zawahiri, Osama bin Ladens efterfølger som leder af al-Queda.

48-årige Azzouz er ifølge The Telegraph en bombeekspert. Avisen skrev i 2014, at Azzouz havde 200-300 militante personer under sig.

Et andet medlem af den libyske gruppe i Manchester er Salah Aboaoba, der i 2011 fortalte en britisk tv-kanal, at han havde indsamlet penge til LIFG, mens han boede i byen.

Salah Aboaoba fortalte, at han havde skaffet pengene via indsamlinger i moskeen i Didsbury – den samme moske som Abedi havde sin faste gang i.

Moskeen har afvist den påstand.

- Det er første gang, jeg hører om LIFG. Jeg kender ikke Salah, lød det fra en talsmand for moskeen til The Telegraph.

Politiet har ransaget boligen

Onsdag formiddag har politiet ransaget familien Abedis hus.

Ifølge lokale, som The Telegraph har talt med, har to helikoptere og mindst 30 bevæbnede politibetjente  i camouflage og med skjold gennemsøgt bopælen.

- Politiet var voldsomt bevæbnet. Det lignede noget var en krigscene, siger naboen Kinsey. Naboen mener, at huset var tomt, da han ikke så nogen blive ført ud derfra.