Udland

Trump snakker fred i Israel uden konkrete planer

Der var stående ovationer til Donald Trump, da han tirsdag holdt tale på Jerusalem Museum.

- Min administration vil altid stå på Israels side, sagde den amerikanske præsident blandt andet i talen i en forsikring til en af USA’s tætteste allierede.

Under sit besøg i Israel har Donald Trump gentagne gange udtalt, at israelerne og palæstinenserne er klar til fred, og at han ønsker at være den, der står i spidsen for forhandlingerne.

Men det er ikke mange konkrete planer, der er kommet på bordet på de to dage, hvor Trump har mødtes med den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas, som han besøgte i dag i byen Betlehem.

- Det er ikke nemt. Jeg har hørt, at det er en af de sværeste aftaler af alle, men jeg har en fornemmelse af, at det nok skal lykkes. Håber jeg, sagde Donald Trump efter mødet med Abbas.

Men han kom ikke nærmere ind på, hvordan han har tænkt sig at opnå det, som en lang række tidligere amerikanske præsidenter altid har stræbt efter, men aldrig er lykkedes med; en endegyldig fredsaftale mellem palæstinenserne og israelerne.

- Besøget i Israel har været de gode viljers sammenkomst. Både Netanyahu og Abbas siger, at de gerne vil slutte fred. Der er bare ingen af dem, der kommer med nogen konkrete bud på, hvordan det skal ske. Det samme gælder Donald Trump, der heller ikke har en detaljeret plan for, hvordan der kan opnås en fredsløsning i en del af verden, der har været i konflikt med hinanden i 70 år. Så hvis man skal være lidt realistisk, er der ikke noget, der taler for, at der kommer fred lige med det første – heller ikke efter Trumps besøg, siger TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz, der har fulgt præsidentens besøg i Israel.

Alligevel har de israelere, som TV 2 har mødt under besøget, store håb til Donald Trump.

- Selvom jeg ikke støtter Trump, vil det måske være godt for fredsprocessen at have en højreorienteret præsident. For de venstreorienterede vil altid støtte fredsprocessen, men jeg tror, at den højreorienterede israelske regering vil stole mere på Trump end på Obama, siger Jacob Fortinsky, der demonstrerede for fred foran det amerikanske konsulat mandag.

Det samme mener israeleren Jody Snatchman.

- Han er en stærk leder og en stærk præsident. Jeg er meget begejstret for det budskab, han kom med i sin tale i Riyadh i Saudi Arabien. Det var godt at høre en amerikansk præsident så direkte sige til den muslimske verdens ledere, at de har et medansvar for at bekæmpe terrorisme, siger hun.

Den sidste runde af fredsforhandlinger, der blev ledet af daværende præsident Obama, brød sammen i 2014. Et af stridspunkterne var dengang som nu spørgsmålet om Jerusalem. Under valgkampen lovede Trump, at han ville flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Det ville have været en symbolsk handling og et rygstød til israelernes opfattelse af, at Jerusalem er hovedstad i Israel og ikke kan deles i to. Men siden har Donald Trump udskudt planerne, og det var da heller ikke noget, der kom op på besøget i landet.

I stedet talte Donald Trump om, hvordan begge parter er klar til fred. Og nævnte flere gange sig selv som den, der kan få det til at ske.

Men det bliver ikke så nemt, som præsidenten får det til at lyde som om, siger TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz.

-Trump tænker tydeligvis som en forretningsmand og mener, at når begge parter har det samme mål, nemlig fred, så burde det jo kunne forhandles på plads. Helt så enkelt er det jo ikke, og Donald Trump mangler stadig at bevise, at han kan få nogen som helst politisk aftale på plads, mener Jesper Steinmetz.

Donald Trump afslutter besøget i Israel i eftermiddag og flyver videre til Rom, hvor han skal mødes med Paven i morgen.