Terroreksperter: Det er umuligt at forhindre disse angreb
Det er aldrig muligt at gardere sig mod terrorangreb som det, vi senest har set i Manchester, der har kostet 22 personer livet.
Det er endnu uvist, hvordan eksplosionen ved Manchester Arena præcist fandt sted, men politiet betragter angrebet som et terrorangreb.
Den formodede gerningsmand er selv omkommet i forbindelse med angrebet, og politiet går ud fra, at gerningsmanden havde sprængstoffer på sig, da han gik ind i foyer-området og udløste eksplosionen. Politiet formoder derfor, at der er tale om en selvmordsbomber.
TV 2 har spurgt to terroreksperter, om det nogensinde vil være muligt at forhindre den form for angreb på offentlige steder, hvor mange mennesker er samlet – sådan som vi for eksempel også så det i forbindelse med angrebet i Belgien sidste år, hvor bomber eksploderede i Bruxelles Lufthavn og ved Maelbeek-metrostation.
Skaber panik ved et knudepunkt
De er begge enige om, at man aldrig kan komme angreb som disse til livs.
- Politiets efterretningstjeneste verden over forhindrer hele tiden angreb, men de seneste år har vist, at vi ikke kan forhindre alle angreb. Gerningsmændene er rigtig dygtige, siger Tore Refslund Hamming, Ph.d. i militant ekstremisme ved European University Institute.
Frank Jensen, tidligere operativ chef for PET, medgiver:
- Vi har set samme type angreb i Belgien og Frankrig. Man kan gøre meget for at forsøge at forhindre denne type angreb, men har en selvmordsbomber først sat sig for at ville sprænge sig selv i luften, så er det svært at forhindre.
Moralsk og etisk dilemma
Den tidligere operative chef fortæller, at det lumske ved selvmordsbombere er, at de vil detonere sig selv, så snart de bliver opdaget. Selv i en bred radius, i dette konkrete tilfælde fra Manchester Arena, vil det give mening for en selvmordsbomber at udløse en bombe.
- Der vil være folk samlet flere forskellige steder udenfor et spillested i forbindelse med en stor koncert, hvilket også vil gøre mål udenfor arenaen for oplagte mål for en terrorist, forklarer Frank Jensen.
Han beskriver, at den eneste sikre måde at forhindre en selvmordsbomber i at tage uskyldige menneskers liv, er ved at skyde vedkommende.
- Skyd personen direkte gennem hovedet uden varsel, så fingrene ikke går ned og detonerer bomben, fortæller han, men understreger, at det grundlæggende konflikter med politiets operative tilgang, hvor man først skal råbe folk an, før man afgiver skud.
Der er altså tale om et alvorligt moralsk og juridisk dilemma.
Ifølge den tidligere operative chef for PET kunne politiet ikke have gjort yderligere for at forhindre angrebet ved Manchester Arena.
- Det ville have kræve snigskytter rundt om i kvarteret, hvilket ikke vil være muligt i praksis at bruge ressourcer på, hver gang der finder en stor koncert sted.
Skaber panik ved et knudepunkt
Eksplosionen ved Manchester Arena fandt ikke sted inde i selve epicenteret, hvor folk var samlet, altså inde i selve arenaen, men i stedet efter koncerten, hvor folk strømmede ud. Tore Refslund Hamming mener, at der er tale om ’den nemme løsning, når man skaber panik ved et knudepunkt’.
- Det er gjort på et strategisk tidspunkt, hvor koncerten er slut. Det har gerningsmanden tænkt over, da der dermed blev gjort mest mulig skade, siger terroreksperten.
Tore Refslund forklarer, at det er muligt, at eksplosionen ved Manchester Arena var del af en større plan, hvor det efterfølgende var tanken, at de løbende koncertgængere skulle blive ramt af en eller flere eksplosioner.
Eksplosioner før sikkerhedskontrol
Det er ikke nyt, at gerningsmænd detonerer sprængstoffer, før de er kommet ind i en arena eller på den anden side af en sikkerhedskontrol.
I forbindelse med terrorangrebet i Bruxelles den 22. marts sidste år fandt der tre eksplosioner sted både i Bruxelles Lufthavn og i Bruxelles metrosystem ved Maelbeek metrostation. 32 mennesker og tre selvmordsbombere blev dræbt, og eksplosionerne sårede 300 personer.
Begge eksperter er ikke inde i detaljerne omkring sikkerheden ved Manchester Arena er, men de er enige om, at angrebet med sikkerhed blev vurderet til at dræbe og såre flest muligt, hvis det fandt sted foran sikkerhedskontrollen.
- Jo tættere en gerningsmand kommer på sikkerhedskontrollen, desto tættere er han eller hun på folk, der kan røbe vedkommende, fortæller den tidligere operative chef.
Frank Jensen forklarer samtidig, at politiets efterretningstjeneste blandt andet gennemgår bånd fra videoovervågningen ved Manchester Arena.
- Her vil de spotte, om der er personer, der falder udenfor normalbilledet. Eksempelvis en person med en stor jakke eller en taske, som vedkommende kan have gemt sprængstoffer i.
Sikkerheden i Danmark
TV 2 har spurgt Politiets Efterretningstjeneste, PET, ind til landets sikkerhed, hvortil den har sendt følgende skriftlige svar:
- PET følger situationen nøje og er i tæt kontakt med de britiske myndigheder, der på nuværende tidspunkt har iværksat en omfattende efterforskning omkring hændelsen i Manchester.
Tidligere på året slog Royal Arena dørene op. En ny arena der kan rumme i alt 15.000 personer. Der er allerede afholdt store koncerter i arenaen - blandt andre Metallica og Bruno Mars.
TV 2 har spurgt Live Nation Danmark, der står for sikkerheden i Royal Arena og Managing Director, Jesper Christensen, hvordan arenaens sikkerhed er i forhold til et eventuelt terrorangreb.
- Sikkerheden ved vores shows er fortsat vores højeste prioritet, vi er i kontakt med de danske myndigheder og følger deres anvisninger. I samarbejde med politiet indførte vi efter Paris øget sikkerhed ved ALLE vores koncerter, og det bibeholder vi. Vi ønsker af indlysende grunde ikke at oplyse, hvad det nærmere går ud på, skriver Jesper Christensen, Managing Director, Live Nation Danmark til TV 2 og tilføjer:
-På nuværende tidspunkt har vi ikke yderligere kommentarer. Vi er naturligvis dybt berørte af denne meningsløse tragedie, og vore hjerter og tanker er med dem, der påvirkes af denne tragiske hændelse, skriver Jesper Christensen til TV 2.
Onsdag den 24. maj er der koncert med Nik og Jay i Royal Arena. Koncerten afholdes som planlagt.