Storbritannien hæver trusselsniveau til det højeste: Nyt angreb kan være nært forestående

Storbritannien hæver trusselsniveauet efter mandagens terrorangreb i Manchester, oplyser premierminister Theresa May.

Terrortruslen i Storbritannien stiger fra 'alvorlig' til 'kritisk'.

Det fortæller Storbritanniens premierminister, Theresa May, onsdag aften på et pressemøde.

- Det betyder, at et nyt terrorangreb kan være nært forestående, siger hun.

Udtalelsen kommer efter, at mindst 22 mennesker sent mandag aften blev dræbt, da en eksplosion ramte koncertstedet Manchester Arena. Yderligere 59 personer kom til skade.

May fordømte angrebet kort tid efter, at det fandt sted. Hun kaldte det for et 'afskyeligt angreb'.

- Dette angreb skiller sig ud med sin forfærdelige, sygelige fejhed, sagde Theresa May på et tidligere pressemøde og tilføjede, at myndighederne var i gang med at undersøge, om gerningsmanden arbejdede alene eller som en del af en gruppe.

Dette er fortsat aktuelt, siger premierministeren.

Mere militær på gaderne

Ændringen af trusselsniveauet betyder helt konkret, at Storbritannien har udløst den såkaldte 'Operation Temperer' - en mangeårig nødplan, der indsætter soldater på centrale offentlige steder for at støtte politiets arbejde med at beskytte offentligheden.

- Den britiske forsvarsminister har allerede givet grønt lys til, at soldater skal støtte politiet ved offentlige arrangementer, siger hun.

Det kritiske trusselsniveau er kun nået to gange før i Storbritanniens historie. Det har ligget på alvorlig siden 2014.

Den første gang, niveauet blev hævet til kritisk, var i 2006 under en større operation. Her blev en plan om at sprænge transatlantiske rutefly i luften afsløret.

Den anden gang var i 2007. Det skete, da sikkerhedsstyrker jagtede en mand, der forsøgte at bombe en natklub i London, inden han ville udløse en bilbombe i Glasgow Lufthavn.

Mandagens terrorangreb blev udført af en selvmordsbomber, som selv mistede livet

Politiet i Manchester mistænker den 22-årige Salman Abedi for at stå bag. Men retsmedicinere har ikke endeligt identificeret ham endnu.