Terror i Manchester

Politiet sætter navn på formodet Manchester-terrorist

Navnet på den mand, der mandag dræbte mindst 22 personer i Manchester, er blevet offentliggjort.

De britiske myndigheder har udpeget den formodede gerningsmand bag terrorangrebet i Manchester mandag aften.

Det er en 22-årig mand ved navn Salman Abedi, der udløste en selvmordsbombe i Manchester Arena i forbindelse med en koncert med sangerinden Ariana Grande. Det bekræfter britisk politi på et pressemøde.

Manden er ikke endnu ikke blevet identificeret af retsmedicinere.

Han er født i Manchester af libyske forældre, der er flygtet. Han har boet flere forskellige steder i Manchester. Blandt andet et sted, der tirsdag blev ransaget af politiet, hvor de foretog en kontrolleret sprængning, inden de gik ind for at være sikre på, at der ikke var fare på færde, når de gik ind i huset.

Beskrives som høflig

TV 2's korrespondent Rasmus Tanholdt fortæller, at den formodede gerningsmand beskrives som en fredelig, stille og rolig og høflig person af de folk, der kender ham fra det libyske samfund i byen.

- De kan slet ikke forestille sig, at han skulle have gjort det. Især ikke fordi hans far, der prædiker i nogle af moskeerne i Manchester, er meget imod jihadister, siger han.

Ifølge flere britiske medier rejste Salman Abedi fra London til Manchester, hvor angrebet blev udført. Han var kendt af de britiske myndigheder forud for terrorangrebet, skriver CBS News.

Bomben har kostet 22 personer livet, mens 59 personer er kommet til skade. Nogle af dem alvorligt.

Nyhedsbureauet AP skriver, at 12 af de tilskadekomne er børn under 16 år.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, var tidligere ude at sige, at man ved hvem gerningsmanden er. Hun kaldte samtidig angrebet for "en af de værste terrorhændelser nogensinde i Storbritannien".

Ved ikke om han handlede alene

Meldingen om eksplosionen i Manchester Arena fik politiet klokken 22.33 lokal tid.

Episoden er hele tiden blevet efterforsket som et terrorangreb. Politiet forsøger stadig at opklare, om gerningsmanden handlede på egen hånd, eller om han er del af et netværk.

En 23-årig mand er i forbindelse med angrebet blevet anholdt i det sydlige Manchester, oplyser politiet tirsdag på Twitter lidt før klokken 13 dansk tid. 

Sendte 60 ambulancer

North West Ambulance Service sendte i alt 60 ambulancer til koncertstedet og hjalp 60 lettere sårede personer udover de 59, der blev bragt til hospitaler.

Georgina Callander er det første offer, hvis navn er blevet frigivet. Det offentliggør Runshaw College, hvor hun var studerende.

- Vi ser flere hundrede løbe skrigende ud fra arenaen. Der er ren panik. Der er vi klar over, hvad der nok er sket derinde... De skreg rigtig meget. De løb for deres liv, siger Hanne Karger Jespersen, der bor kun 100 meter fra arenaen.

Ingen meldinger om danske ofre

Der er endnu ingen meldinger om, at der skulle være danske dræbte eller tilskadekomne.

- Vi har givet den opfordring, at hvis der var danskere tilstede ved koncerten i Manchester, så skal de kontakte deres pårørende og sige, de er okay, siger Rene Dinensen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Arenaen kan rumme 21.000 gæster.