Terror i Manchester

Pårørende efterlyser børn på sociale medier efter angreb

Mange børn og unge, som kan være blevet ramt af angrebet i Manchester, har endnu ikke givet lyd fra sig. Flere efterlyses på sociale medier.

- Er der nogen, som har set min datter Olivia? 

- Der er stadig intet nyt om Chloe og hendes kæreste Liam. Familien har efterlyst dem hos politiet. 

- Min fætter er blevet væk. Min familie ved slet ikke, hvad de skal gøre. Jeg håber, I kan hjælpe. 

Hundredvis af beskeder som disse hober sig op på Twitter, hvor pårørende efterlyser familiemedlemmer og venner, som var tilstede under en eksplosion i Manchester mandag aften.

Deler billeder af efterlyste

Det var en formodet selvmordsbomber, som udløste eksplosionen kort efter en koncert i Manchester Arena, hvor den amerikanske sangerinde Ariana Grande havde optrådt foran hundredvis af særligt børn og unge. 

Mindst 22 blev dræbt under angrebet, oplyser politiet i Manchester. Heriblandt flere børn. Yderligere 59 personer er kommet til skade.

Derudover er mange forsvundet under det kaos, som opstod efter eksplosionen. Øjenvidner fortæller, at flere flygtede for deres liv under stor panik.

Det har fået flere pårørende til at ty til de sociale medier. Håbet er, at de millioner af brugere kan hjælpe dem med at finde frem til de efterlyste, som af forskellige årsager endnu ikke har givet lyd fra sig. 

- Der er enormt mange pårørende, som stadig ikke har fået fat i dem, som har været tilstede til koncerten, og derfor bruger de i høj grad de sociale medier til for eksempel at dele billeder af de efterlyste, siger TV 2's redaktør i sociale medier, Kaare Sørensen. 

Større brug af sociale medier end normalt

Det er ikke nyt, at pårørende benytter sig af de sociale medier til efterlysninger under angreb som disse. Antallet af efterlysninger på de forskellige platforme er dog langt større end normalt  efter gårsdagens angreb. 

Sørensen vurderer, at de i høj grad skyldes, at angrebet var rettet mod børn og unge. 

- Det her er en meget, meget speciel situation, fordi det især drejer sig om børn og unge, som har en omfattende brug af sociale medier. Derfor er udtrykket af følelser og bekymringer meget større, end det vi normalt ser, siger han. 

Advarsler om falske efterlysninger

På grund af den store opmærksomhed, som disse billeder har givet, har der samtidig været en del advarsler om, at der florerer flere falske efterlysninger. 

- Der er billeder, som helt bestemt ikke er af personer, som har deltaget i koncerten, men som nogen har fundet på internettet og har tænkt kunne være sjovt eller interessant at dele, siger Kaare Sørensen. 

I flere tilfælde er det gjort i et forsøg på selv at få flere følgere og mere opmærksomhed på medierne, siger han, og derfor skal man som bruger være forholdsvist kritisk, før man deler dem.  

Tilbyder værelser og mad på Twitter

Angrebet har dog også medført et andet, langt mere positivt fænomen på de sociale medier. 

Der er opstået en trang til at hjælpe de mange involverede i angrebet. På Twitter tilbyder brugere alt fra et sted at sove til mad og opladning af telefoner.

Det sker blandt andet under hashtagget #roomformanchester

- Alene her har vi set hundredvis af tweets i de seneste par timer, siger Kaare Sørensen og uddyber: 

- Det er meget rørende at se, at folk lægger deres fulde adresse ud og skriver ting som: ’jeg har en ekstra seng og to sofaer, og jeg kan oplade mobiltelefoner og give en kop the. Kig forbi, hvis I har brug for hjælp’. 

Politiet mener, at gerningsmanden bag angrebet handlede på egen hånd ved at detonere en hjemmelavet sprængladning. Gerningsmanden døde selv ved eksplosionen.