Terror i Manchester

Otteårig pige blandt de dræbte under terrorangreb

Flere af de dræbte under mandagens terrorangreb er børn og unge. Terrorforsker kalder angrebet for den "ultimative moralske fordømmelse" af Vesten.

18-årige Georgina Callander, otteårige Saffie Rose Roussos og 28-årige John Atkinson.

Tre af de mindst 22 dødsofre er blevet identificeret, efter en gerningsmand udløste en hjemmelavet sprængladning i Manchester mandag aften.

Eksplosionen fandt sted kort efter en koncert, hvor den amerikanske popkunstner Ariana Grande optrådte foran tusindvis af mennesker. Publikum bestod primært af børn og unge.

Skoler bekræfter dødsfald

De tre ofre er alle blevet offentligjort gennem deres nuværende eller tidligere skoler.

Teenageren Georgina Callander gik på universitetet i Leyland, 50 minutter fra Manchester, hvor hun læste sundhed og socialpleje på andet år.

- Det er med den største sorg, at vi kan bekræfte, at ét af ofrene under mandagens angreb var studerende her på Runshaw College, skriver skolen på deres officielle Facebook-side.

Ifølge flere udenlandske medier var Georgina Callander stor fan af Ariana Grande, som hun mødte efter en koncert allerede i 2015.

Otteårigs mor og søster også ramt

Otteårige Saffie Rose Roussos var til koncerten mandag med sin søster og sin mor, skriver The Guardian, som har talt med pigens skole. 

- Saffie var simpelthen den smukkeste, lille pige i et hvert aspekt af ordet. Hun var elsket af alle, og hendes varme og omsorg vil kærligt blive husket, siger Chris Upton, som er klasselærer på Tarleton Community Primary School, hvor den otteårige gik i skole.

Ifølge The Guardian skulle både hendes mor og søster være indlagt med skader efter angrebet. Det er dog uvist, hvor kritiske deres tilstande er.

28-årig mand tredje offer

28-årige John Atkinson fra Radcliffe, der ligger nord for Manchester, er det tredje offer, der er blevet offentliggjort.

Han har tidligere studeret på Bury College, der ifølge CNN har bekræftet dødsfaldet.

- Vi er chokerede og triste over nyheden om vores tidligere Bury College-elev John Atkinson, som desværre mistede livet under mandagens hændelse, siger rektor for Bury College, Charlie Deane, til CNN.

- Vores tanker går ud til Johns familie og venner og alle, der er påvirket af hændelsen.

Efterfølgende har venner af den 28-årige startet en indsamling, der skal dække omkostningerne til begravelsen.

Ekspert: Tilfældigt, at unge er ofre

Hvem, der står bag terrorangrebet, er der stadig få konkrete oplysninger omkring. Det fortæller terrorforsker Carsten Bagge Laustsen fra Aarhus Universitet.

Islamisk Stat hævder at stå bag terrorangrebet. Dette er dog ikke blevet bekræftet af myndighederne.

Politiet i Manchester mener, at selve angrebet blev udført af én person, som selv døde under eksplosionen. Ifølge premierminister Theresa May kender politiet gerningsmandens identitet, som de dog endnu ikke ønsker at offentliggøre.

Koncert-arenaen var stadig fyldt med mennesker, da eksplosion skete - det kan man høre på denne video, der er optaget af en kvinde, som angiveligt var med til koncerten. Billederne stammer fra Twitterkontoen @ELLIEFREYAX. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Carsten Bagge Laustsen vil dog gerne gå så langt som til at kalde det for et "katastrofalt angreb", som karakteriseres ved at være rettet mod steder, hvor mange - og tilfældige - mennesker er samlet.

- Om det er bevidst, at flere af ofrene er børn og unge, er derfor uvist. Det kan være tilfældigt, siger han og fortsætter:

- Men er der tale om en islamistisk terrorist, er det religiøst betinget. Og så handler det om at slå så mange mennesker ihjel som muligt. For en islamistisk terrorist er det en kamp mod alt det, der går mod Islam, og Islamisk Stat har tidligere opfordret til angreb på spillesteder, som de identificerer med en vestlig og meget løssluppen levestil.

Rammer vores mest uskyldige

Det er blot halvandet år siden, at et lignende angreb ramte et spillested i Paris, hvor mindst 90 mennesker blev dræbt. Mange af dem var ligeledes unge mennesker.

Carsten Bagge Laustsen understeger, at ofrenes alder under mandagens angreb har stor betydning for, hvordan Vesten opfatter det.

- Ser man på det med vestlige øjne, er angrebet det værst tænkelige. Det er den ultimative moralske fordømmelse, da det rammer nogle af de mest uskyldige i vores samfund – vores børn og unge, siger han.

- Hvis der er tale om en bevidst handling mod netop denne gruppe i befolkningen, kan det ses som et udtryk for en udvidet form for radikalisering, hvor det handler om at være endnu mere ekstrem. Samtidig kan Islamisk Stat bruge angrebet til at rette opmærksomheden mod de mange børn, som er blevet dræbt under krigen i Syrien og på den måde forsøge at retfærdiggøre det.

Yderligere 59 er såret

Politiet i Manchester har anholdt én person, som, de mener, har tilknytning til terrorangrebet.

Carsten Bagge Laustsen tvivler også på, at gerningsmanden, der selv døde under angrebet, har formået et planlægge angrebet alene.

- Det er lidt mere kompliceret at lave en bombe, end det er at køre ind i en menneskemængde med en lastbil. Så der ligger noget forberedelse i det, og det er svært at forestille sig, at overgrebsmanden har været helt alene om det, siger han.

Udover de 22 dræbte er yderligere 59 personer såret. Mindst 12 af dem er børn, oplyser politiet i Manchester.

Der er endnu ingen meldinger om, at der skulle være danske dræbte eller tilskadekomne.