Mindst 22 dræbt i terrorangreb ved stor koncert i Manchester

En koncert med Ariana Grande udviklede sig tragisk i Manchester. 22 personer er dræbt i formodet selvmordsangreb.

Mindst 22 personer blev dræbt, da en eksplosion ramte koncertstedet Manchester Arena sent mandag aften. Yderligere 59 personer er kommet til skade.

Det siger politichef Ian Hopkins fra Politiet i Manchester tirsdag omkring klokken otte dansk tid. Han bekræfter, at der er børn blandt de dræbte.

Ifølge nyhedsbureauet AP er 12 af de tilskadekomne børn under 16 år.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har tirsdag eftermiddag hævdet at stå bag angrebet. 

Mange af de tilskadekomne bliver behandlet for livstruende skader. Og mange blandt de dræbte og sårede er børn og unge. Det siger premierminister Theresa May ved et pressemøde tirsdag over middag. 

Uden tvivl terrorisme

Politiet mener ifølge premierministeren at vide, hvem gerningsmanden er, men man kan endnu ikke bekræfte hans navn, siger Theresa May, der kalder angrebet for "en af de værste terrorhændelser nogensinde i Storbritannien".

- Det er nu hævet over enhver tvivl, at folket i Manchester og i dette land har været ofre for et ubarmhjertigt terrorangreb, siger Theresa May.

Meldingen om en eksplosion i Manchester Arena fik politiet klokken 22.33 lokal tid.

Politiet mener på nuværende tidspunkt, at angrebet blev udført af én person, som detonerede en hjemmelavet sprængladning. Gerningsmanden døde selv ved eksplosionen, siger Ian Hopkins.

Episoden er hele tiden blevet efterforsket som et terrorangreb. Politiet forsøger stadig at opklare, om gerningsmanden handlede på egen hånd, eller om han er del af et netværk.

Politiet offentliggjorde tirsdag aften navnet på den mistænkte selvmordsbomber. Det er en 22-årig mand ved navn Salman Abedi. Retsmedicinere har dog ikke kunne bekræfte, at det er ham, der er tale om.

En 23-årig mand er i forbindelse med angrebet blevet anholdt i det sydlige Manchester, oplyser politiet tirsdag på Twitter lidt før klokken 13 dansk tid. 

Angreb blev udført af én person, som selv døde, siger Ian Hopkins fra politiet i Manchester.

Episoden fandt sted ved en koncert med den amerikanske popsanger Ariana Grande, som lige havde afsluttet sit show. Ifølge britiske medier skete eksplosionen i koncertstedets foyer. Kunstneren er ikke selv kommet noget til. Hun skriver på Twitter, at hun er dybt ulykkelig over, hvad der sket:

Omkring klokken 02.30 dansk tid blev der gennemført en kontrolleret sprængning af et andet mistænkeligt objekt. Det skete lige udenfor arenaen i et lille parkområde ved navn Cathedral Gardens. Det viste sig dog at være noget efterladt tøj.

Politiet i Manchester arbejder tæt sammen med den britiske antiterrorenhed og efterretningstjeneste. Forskellige repræsentanter herfra mødes natten til tirsdag i London.

To høje brag kunne høres

Flere forfærdede øjenvidner beretter om det øjeblik, hvor et eller to brag kunne høres nær arenaen. Det skriver flere medier.

 - Der var tusindvis af personer, som forsøgte at komme ud på én gang. De skreg alle og græd. Hele stedet lugtede røget og brændt, siger koncertgænger Elvie Brewster til det britiske medie Daily Mail

Brewster beretter, at det lød som om, eksplosionen kom fra et sted inde i Manchester Arena. Det er endnu ikke nogen officiel melding om, hvad der er sket ved koncertarenaen.

Et dansk øjenvidne, der bor 100 meter fra koncertstedet, hørte eksplosionen og løb ud på sin altan, hvor hun kunne se folk flygte.

- Vi ser flere hundrede mand løbe skrigende ud fra arenaen. Der er ren panik. Der er vi klar over, hvad der nok er sket derinde, siger Hanne Karger Jespersen til TV 2.

Hun fortæller, at blandt de flygtende var mange ikke ældre end 13-15 år, og mange havde deres forældre med.

- De skreg rigtig meget. De løb for deres liv, siger Hanne Karger Jespersen.

- Lød som pistolskud

En anden koncertgænger ved navn Jonathan Yates siger til Daily Mail: 

- Lige da Ariana Grande-koncerten sluttede, lød der brag som pistolskud - det var skrækindjagende med så mange løbende og grædende mennesker.

Manchester Arena

Det er den største indendørs arena i Storbritannien og den næststørste i EU med plads til over 21.000 mennesker.

Den ligger i området Hunts Bank lige nord for Manchesters centrum.

Arenaen blev bygget i forbindelse med Manchesters fejlslagne bud at være værtsby for OL i 2000.

Arenaen åbnede i 1995.

Sidste år blev der solgt i alt 851,785 billetter til arrengementer i arenaen.

Videoer fra arenaen viser tilsyneladende folk, der løbende forsøger at komme ud af arenaen.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at toglinjerne fra Victoria Station i Manchester blev lukket ned. Stationen vil være lukket i mindst 24 timer, meddeler politiet i Manchester. Samtlige veje mod arenaen blev desuden spærret af politiet, beretter nyhedsbureauet dpa.

Tirsdag morgen er dele af den offentlige transport i Manchester fortsat påvirket af hændelsen mandag aften. Det oplyser de lokale transportmyndigheder.

Øjenvidne fortæller, hvordan hun oplevede det, da en eksplosion lød ved koncert i Manchester Arena.

Politiet i Manchester melder natten til tirsdag, at man skal holde sig væk fra området.

Udenrigsministeriet i Danmark oplyser til TV 2, at de på nuværende tidspunkt ikke har oplysninger om, at nogle danskere skulle være kommet noget til.

May: - Et afskyeligt angreb

Den britiske premierminister, Theresa May, oplyser, at hendes parti vil indstille sin valgkamp midlertidigt frem mod parlamentsvalget 8. juni.

- Vi arbejder på at fastlægge de nærmere omstændigheder omkring hændelsen, som af politiet bliver efterforsket som en afskyelig terrorhandling, skriver Theresa May i en udtalelse.

Også lederen af oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, har kommenteret på episoden, som han kalder 'forfærdelig'.

Han siger, at han har talt med premierminister May, og at de enige om at suspendere valgkampen indtil videre, skriver Reuters.

Ligeledes har Manchester borgmester reageret.

- Mit hjerte går ud til familier, der har mistet kære, min beundring til vores modige reddere. En frygtelig nat for vores fantastiske by, skriver borgmester Andy Burnham.