Terror i Manchester

Løkke forfærdet over angreb: Familier er blevet slået i stykker i nat

Det vækker international forargelse, at gerningsmanden tilsyneladende bevidst er gået efter børn og unge.

Statsledere fra hele verden udtrykker tirsdag morgen deres medfølelse og fordømmelse, efter en selvmordsbomber mandag aften udførte et angreb ved Manchester Arena, som har kostet mindst 22 personer livet.

- Jeg er forfærdet over det usle angreb i Manchester. Uskyldige mennesker, heraf mange unge, mistede livet, mens de var sammen til koncert. Familier er i nat blevet slået i stykker, og det er simpelthen så tragisk og meningsløst at tænke på, udtaler den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse.

Han sender sine tanker til de pårørende og det britiske folk og understreger, at danskerne står sammen med dem i denne svære tid.

Politiet har bekræftet, at der er flere børn blandt de dræbte, og mange af statslederne hæfter sig netop ved, at angrebet har ramt en koncert, hvor mange børn og unge har været blandt de tilstedeværende.

- Denne hændelse, dette angreb, er særligt ubehageligt, særligt kriminelt, særligt forfærdeligt, fordi det tilsyneladende har været målrettet teenagere. Det er et angreb på uskyldighed. Der findes ikke nogen mere forkastelig forbrydelse end drab på børn, udtaler den australske premierminister Malcolm Turnbull og fortsætter:

- Det er et direkte angreb på unge overalt, på frihed overalt.

Den britiske indenrigsminister Amber Rudd betegner hændelsen som et "barbarisk angreb" bevidst rettet mod en af de mest sårbare grupper i samfundet.

Den britiske indenrigsminister Amber Rudd siger her til morgen, at eksplosionen i Manchester var et angreb, der var rettet mod børn og unge.

Premierminister: Ondt og uforudsigeligt

Den newzealandske premierminister Bill English sender sine kondolencer til ofrenes familier og pårørende.

- Det er hjerteskærende for forældre, hvis deres unge tager ud til underholdningsarrangementer, for ingen forventer, at de skal miste deres liv på sådan en ond og uforudsigelig måde, siger han ifølge The Guardian.

USA's præsident Donald Trump fordømmer ligeledes angrebet, og udtrykker sine kondolencer. Han fastslår, at amerikanerne står sammen med briterne og kalder gerningsmanden for en ondsindet og forskruet taber.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har på et pressemøde her til formiddag udtryk sin solidaritet med ofrene i Manchester. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Den nyvalgte franske præsident Emmanuel Macron udtaler i en erklæring, at det franske folk står sammen med briterne, og at man i fællesskab vil fortsætte kampen mod terrorisme. Angrebet i Manchester er vel og mærke ikke officielt bekræftet som en terrorhandling, men efterforskes som en sådan.

Den canadiske premierminister Justin Trudeau har skrevet følgende på det sociale medie Twitter:

- Canadierne er chokerede over nyheden om det forfærdelige angreb i Manchester i aften. Hav gerne ofrene og deres familier i jeres tanker.

Kinesisk præsident har skrevet til Dronningen

Ifølge det kinesiske stats-tv CCTV har Kinas præsident, Xi Jinping, sendt en meddelelse til den britiske dronning Elizabeth, hvor han udtrykker sin dybeste medfølelse for de dræbte og sårede og deres pårørende.

- Det kinesiske folk står fast sammen med det britiske folk i denne svære tid, skal præsidenten have meddelt majestæten.

Den norske statsminister har også kommenteret angrebet på Twitter:

- Grusomt og meningsløst angreb i Manchester. Mine varmeste tanker til ofrene og deres familier, skriver hun ledsaget af hashtagget #PrayforManchester (Bed for Manchester, red.).

Angreb blev udført af én person, som selv døde, siger Ian Hopkins fra politiet i Manchester.