Donald Trump

Steinmetz: Kærligheden mellem Trump og Netanyahu er kølnet

Donald Trump er landet i Israel med store planer om fred, men israelerne stoler ikke længere på Trumps løfter.

Det var et budskab om fred og samarbejde, Donald Trump havde med sig, da han mandag landede i Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv.

- Vi har en sjælden mulighed for at bringe sikkerhed, stabilitet og fred til denne her region og dets mennesker, men vi kan kun nå dertil ved at samarbejde, sagde Donald Trump under velkomstceremonien, kort efter Air Force One var landet på israelsk jord.

Men netop samarbejdet mellem de to nære allierede, USA og Israel, er under pres. Gammel kærlighed ruster aldrig, plejer man at sige. Og det passer normalt meget godt på forholdet mellem USA og Israel og de to venner præsident Donald Trump og Israels premierminister Benjamin Netanyahu.

Men i løbet af Trumps første fire måneder som præsident er venskabet sat på prøve. Det får præsidenten formentlig at mærke under sit ophold i Israel.

- Israelerne havde store forhåbninger til Donald Trump, fordi Netanyahus personlige forhold til Obama var så elendigt. Men der er intet af det, som Trump har sagt i valgkampen, som han har leveret på i første omgang, og det har gjort forholdet noget køligere, siger TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz, der er i Jerusalem for at følge Donald Trumps besøg.

Det har jo ikke gjort kærligheden mere flammende, at israelerne har indset, at Trump ikke kan holde sin mund

Jesper Steinmetz

Under valgkampen lovede præsidenten blandt andet, at han ville flytte den amerikanske ambassade i Tel Aviv til Jerusalem, så snart han tiltrådte som præsident. Det ville blive set som den ultimative anerkendelse af, at Jerusalem hører til Israel, og blev derfor modtaget med kyshånd af israelerne. Men nu lader planerne til at blive udskudt, og ambassaden bliver ikke rykket lige foreløbig.

- Det er, som om israelerne har været ligeså begejstrede for Trump som hans egne vælgere hjemme i USA. Men hvor hans amerikanske støtter stadig er lige trofaste, så mener flere israelere ikke længere, at man nødvendigvis kan stole på præsidentens vidtløftige ord og hensigtserklæringer, siger Jesper Steinmetz.

Og noget tyder da også på, at tiltroen til, at israelerne har en ven i den amerikanske præsident, er dalet.

Ifølge en meningsmåling i avisen Jerusalem Post var der i januar 79 procent af de jødiske israelere, der mente, at Trump var mest pro-israelsk. Nu er det kun 56 procent, der har den holdning.

Og det har gjort ondt værre, at Donald Trump kort inden besøget formentlig delte fortrolige efterretningsoplysninger med den russiske udenrigsminister. Det var nemlig oplysninger, som amerikanerne angiveligt havde fået fra netop israelerne.

Fra officielt hold har israelerne ellers gjort en dyd ud af at genbekræfte det gode forhold. Den israelske ambassadør i Washington, Ron Dermer, sagde forleden, at Israel havde "fuld tillid til vores deling af efterretninger." 

Men én ting er, hvad israelerne siger officielt, noget andet er, hvad der ligger bagved, mener Jesper Steinmetz.

- Det har jo ikke gjort kærligheden mere flammende, at israelerne har indset, at Trump ikke kan holde sin mund. Når israelske agenter måske endda sætter livet på spil for at indhente oplysninger, som de deler med deres nære allierede, USA, så huer det jo ikke israelerne, at den amerikanske præsident siger det videre til russerne, som jo ikke just er hverken amerikanernes eller israelernes bedste venner.

Der er dog stadig håb om, at Donald Trump kan genoplive fredsprocessen og bringe et frisk pust til en fastfrossen konflikt.

En del af præsidentens besøg vil da også handle om netop det, og Donald Trump skal både mødes med den israelske præsident og premierminister samt palæstinensernes leder Mahmoud Abbas i morgen.

- Trump har for nylig sagt, at det er lettere at skabe fred, end folk går rundt og tror. Der er ingen tvivl om, at han har en personlig ambition om, at det, der nogle gange synes umuligt, skal kunne lykkes på hans vagt, siger Jesper Steinmetz.