Israelere med opråb til Trump inden møde med præsident: - Tænk dig om

Donald Trump vil gerne skabe fred mellem israelerne og palæstinenserne. Men de israelere, TV2 mødte i dag, er uenige om vejen dertil.

For tre år siden mistede Hadas Mizrahi sin mand. Sammen med deres fem børn var ægteparret på vej til fejringen af en jødisk højtid, da der pludselig blev skudt mod deres bil lidt uden for byen Hebron på Vestbredden.

Hadas Mizrahi og børnene overlevede angrebet. Det gjorde hendes mand ikke.

- I dag er jeg bange. Jeg kører ikke længere med bus og tør nærmest ikke gå uden for, siger hun, da TV 2’s Jesper Steinmetz møder hende i Jerusalem.

Vil sende budskab til Trump

Det er derfor, Hadas Mizrahi i dag er mødt op foran det amerikanske konsulat i Jerusalem på den dag, hvor USA’s præsident Donald Trump besøger byen. Hun er en del af en organisation for israelske ofre og pårørende kaldet Terror Victor Association.

På græsplænen foran konsulatet har hun i dagens anledning opstillet store billeder af flere andre dræbte fra den israelske side af konflikten. Hun vil nemlig gerne sende et klart budskab til den amerikanske præsident forud for hans møde med den palæstinensiske leder Mahmoud Abbas tirsdag. Hvis Trump vil have fred, skal han kræve et stop for den pengestrøm, der, ifølge Mizrahi, går fra Hamas til familierne til det, hun betegner som terrorister.

- Jeg vil sige til Trump; tænk dig om, før du taler med Abu Mazen (Mahmoud Abbas red.). Du bliver nødt til at stoppe den pengestrøm, som terroristernes familier får. Vi vil også have fred, men der kan ikke blive fred, hvis det her fortsætter, siger hun.

- Trump tror, han er Messias

Emnet var faktisk på dagsordenen, da Donald Trump sidst holdt møde med Mahmoud Abbas i Det Hvide Hus tidligere på måneden.

Ifølge palæstinenserne er der dog ikke tale om penge til terrorister, men derimod velfærdsydelser til økonomisk trængte familier.

Det tror demonstranten Meir Indor til gengæld ikke på. Han siger, at han selv har psykiske mén, efter han blev ramt af stenkast, da han besøgte et jødisk familiegravsted. Og han mener derfor slet ikke, at Donald Trump skal snakke med Abbas, før han får forsikringer om, at israelernes krav opfyldes.

- Nu kommer Trump og tror, at han er Messias og siger til palæstinenserne; ’Let’s do business’. Men det her er ikke en forretning. Først skal der være retfærdighed, siger han.

Håber Trump kan få de højreorienterede med

Men dét argument holder slet ikke, lyder det fra den israelske studerende Jacob Fortinsky, der deltager i en anden demonstration lige ved siden af.

- Israel kan ikke komme med alle mulige forudsætninger, der skal opfyldes på forhånd, før man overhovedet kan starte en samtale. Hvis begge parter bliver ved med at gøre det, bliver der jo aldrig fred, siger han.

Og selvom han ikke bryder sig om den amerikanske præsident, har han et håb. Han tror nemlig, at Trump ved roret kan hente støtte hos de mere skeptiske israelere.

- De venstreorienterede vil altid støtte fredsprocessen ligegyldigt hvad. Men måske vil Donald Trump betyde, at også de mere højreorienterede kræfter vil støtte op om det, siger han.

Donald Trump mødes med Mahmoud Abbas i Betlehem i tirsdag morgen.

Trump vil gøre en personlig indsats

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, der er med på rejsen, siger, at Trump er villig til at gøre en personlig indsats for at sikre fred mellem israelere og palæstinensere.

Trump lovede under valgkampen at flytte USA's ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Men en kilde i Det Hvide Hus siger, at præsidenten ikke vil annoncere det under sit besøg i Israel.