Udland

Fyret FBI-chef skal vidne offentligt i Senatet i Rusland-sag

James Comey er gået med til at vidne i en åben høring om russisk indblanding i den amerikanske valgkamp.

Den fyrede FBI-direktør James Comey har indvilget i at vidne i en åben høring i det amerikanske senats efterretningskomité.

Det skriver efterretningskomitéen i en pressemeddelelse ifølge flere amerikanske medier.

Høringen er en del af en større undersøgelse, som omfatter russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg sidste år.

- Jeg håber, at tidligere FBI-chef James Comeys vidneudsagn vil hjælpe os med at besvare nogle af de spørgsmål, der har rejst sig, siden at han pludselig blev fyret af den amerikanske præsident, udtaler demokraten Mark Warner.

Fyret af Trump

Warner er den ledende demokrat i senatets efterretningskomité.

- James Comey tjente sit land med ære i mange år, og han fortjener muligheden for at fortælle sin historie. Men endnu vigtigere er det, at det amerikanske folk får muligheden for at høre den, tilføjer han.

James Comey blev fyret af den amerikanske præsident, Donald Trump, 9. maj.

Siden er det kommet frem, at Trump havde bedt Comey om at droppe en FBI-undersøgelse af den tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynns forhold til den russiske regering.

Flynn blev fyret i februar, da det kom frem, at han havde givet urigtige oplysninger til blandt andre den amerikanske vicepræsident Mike Pence om sine samtaler med Ruslands ambassadør i USA.

Høringen i Senatets efterretningskomité finder sted efter 29. maj.

Rygterne svirrer

I de amerikanske medier trækker nyheden om Comeys vidneudsagn overskrifter, og der spekuleres i, hvad den detroniserede FBI-leder kan finde på at sige. Det centrale punkt handler om, hvorvidt Comey mener, at Trump har forsøgt at påvirke FBI's efterforskning af forholdet til Rusland.

Og CNN kan lørdag morgen dansk tid fortælle, at James Comey, modsat hvad han tidligere har sagt, faktisk vil sige, at præsidenten forsøgte at påvirke ham. Den oplysning kommer imidlertid fra en anonym kilde tæt på Comey og er således på rygtebasis.

Kilden anerkender samtidig over for CNN, at det kan være meget svært at bevise, at Trump havde til hensigt at påvirke efterforskningen.

Og det er ikke det eneste rygte, der svirrer omkring Det Hvide Hus i øjeblikket. CNN kan ligeledes fortælle, at Trumps advokater er i fuld gang med at læse op på reglerne for en rigsretssag, som i sidste ende kan koste Trump jobbet.

Oplysningerne om den offentlige høring kommer desuden samme dag, som The New York Times skriver, at Donald Trump skal have kaldt den fyrede FBI-direktør for "skør" og en "rigtig tosse".

Lettelse for præsidenten

Det har Trump ifølge avisen sagt til russiske embedsmænd under et besøg i Det Hvide Hus.

Da Donald Trump havde fyret James Comey, var det tilsyneladende en lettelse for præsidenten.

- Jeg var under et stort pres på grund af Rusland. Det er væk, sagde han ifølge The New York Times, der har fået fat i et referat fra mødet.

Referatet er baseret på notater fra Det Ovale Værelse.

Trump er i Saudi Arabien

Mens presset altså tilsyneladende stiger på Trump på hjemmefronten, er præsidenten selv taget til Saudi Arabien på sit første udlandsbesøg siden indsættelsen i februar. Men selv ikke på den anden ende af kloden kan Trump undslippe de ubehagelige spørgsmål.

- Det har været nogle regulære møguger for Donald Trump, og derfor vil han gerne bruge udlandsrejsen til at starte på en frisk og lægge de dårlige sager bag sig. Sagen er bare, at den amerikanske presse rejser med, og de vil benytte enhver lejlighed til at minde ham om, at han står i problemer til op over begge ører derhjemme, siger TV 2's USA-korrespondent Jesper Steinmetz, der er taget med Trump til Saudi Arabien.

Den planlagte dagsorden for mødet mellem Trump og styret i Riyadh er bekæmpelse af terrorisme, hvor saudiaraberne er en vigtig allieret for amerikanerne. Men ifølge Jesper Steinmetz kan det blive særdeles vanskeligt for Trump at få lov at sætte den dagsorden, da problemerne med Rusland vil løbe med opmærksomheden.