Udland

Trumps første rejse: Problemer overskygger varm, kongelig velkomst

Amerikanske flag vajer side om side med de saudiske.

Og langs motorvejen fra lufthavnen og ind til hovedstaden Riyadh hænger store plakater af præsident Donald Trump sammen med den saudiarabiske konge Salman bin Adulaziz Al Saud.

Det er en varm velkomst, Donald Trump får, når han i dag besøger Saudi Arabien som første stop på en otte-dage lang udlandsrejse til i alt fem forskellige nationer.

- Donald Trump kunne ikke ønske sig en flottere velkomst her i Saudi Arabien. Hans ego bliver i dén grad plejet, og når man opholder sig i Riyadh, er man ikke i tvivl om, at det er en mægtig mand, der kommer på besøg, siger TV2’s USA-korrespondent Jesper Steinmetz, der er i Saudi Arabien for at følge præsidentens besøg.

Politisk stormvejr truer

Men på trods af den kongelige velkomst, kan udlandsrejsen blive alt andet end behagelig for Donald Trump. For det er en presset amerikansk præsident, der besøger ørkenstaten.

Hjemme i USA er Donald Trump i politisk stormvejr efter fyringen af FBI-direktør James Comey og undersøgelsen af Ruslands indblanding i præsidentvalget.

Og de hjemlige problemer truer med at overskygge præsidentens første udlandsrejse, siger Jesper Steinmetz:

- Det har været nogle regulære møguger for Donald Trump, og derfor vil han gerne bruge udlandsrejsen til at starte på en frisk og lægge de dårlige sager bag sig. Sagen er bare, at den amerikanske presse rejser med, og de vil benytte enhver lejlighed til at minde ham om, at han står i problemer til op over begge ører derhjemme.

Derfor kan Trump få svært ved at sætte dagsordenen for besøget i Saudi Arabien, hvor emnet ellers ligger lige til højrebenet for præsidenten. Her kommer besøget nemlig i høj grad til at handle om bekæmpelse af terror, hvor kongedømmet er en vigtig alliancepartner for amerikanerne.

Men det er særligt ved præsidentens næste stop i Israel, at de hjemlige problemer kan give bagslag. For nylig kom det nemlig frem, at Donald Trump formentlig delte fortrolige efterretningsoplysninger fra israelerne med den russiske udenrigsminister under hans besøg i Washington. Og det er ikke noget, israelerne bifalder, siger Jesper Steinmetz:

- Israelerne siger godt nok officielt, at de har et glimrende samarbejde med amerikanerne, men der er ingen tvivl om, at de blev tossede over pludselig at høre, at den amerikanske præsident måske har delt tophemmelige oplysninger med russerne. Og det er selvfølgelig et negativt afsæt for de møder, Trump skal have i Israel, siger Jesper Steinmetz.

Udlandsrejse kommer sent

Donald Trump har ventet længe med at forlade USA. Man skal helt tilbage til Jimmy Carter for at finde en præsident, der ikke har været ude af landet de første 100 dage i embedet. Men selvom det er usædvanligt, giver det også god mening, når det handler om Donald Trump, siger Jesper Steinmetz:

- Det passer på en måde meget godt, for Donald Trump lovede jo netop sine vælgere, at det skulle være ’America First’. Desuden er han kendt som lidt af en ’homebuddy’, der ikke bryder sig om at være væk hjemmefra. Og der er kilder, der siger, at han endda forsøgte at få turen forkortet, simpelthen fordi han helst vil operere i vante rammer, siger korrespondent Jesper Steinmetz.

Det er en otte dage lang rejse, Donald Trump er på. Udover besøget i Saudi Arabien går turen til Israel, Vatikanet, Bruxelles og til sidst Italien, hvor præsidenten skal deltage i det kommende G7-topmøde.