Udland

Julian Assange søger asyl i Frankrig: - Jeg glemmer ikke og tilgiver ikke

Julian Assanges advokat Juan Branco oplyser til fransk medie, at Assange nu ønsker at forlade Ecuadors ambassade i London.

- Jeg glemmer ikke og tilgiver ikke.

Sådan skrev WikiLeaks-stifteren, australske Julian Assange, 45, tidligere i dag i et tweet som reaktion på at den svenske anklagemyndighed har droppet en anklage mod ham for seksuelt overgreb på to kvinder. Nu løfter Assanges advokat Juan Branco også sløret for Assanges ønsker og planer for den nærmeste fremtid.

- Han ønsker nu at forlade Ecuadors ambassade i London og beder Frankrig om en begæring, der tilbyder ham asyl, så han bliver beskyttet fra amerikansk retsforfølgelse, siger Juan Branco til den franske radiostation France Info.

Selv om den svenske anklagemyndighed har opgivet sagen mod Assange, er WikiLeaks-stifteren stadig jaget vildt hos b.la. Storbritannien og USA.

- Jeg mener, at Frankrig bør være ansvarsbevidst omkring denne sag og tilbyde Assange politisk asyl, siger Juan Branco.

Assange: Krigen lige gået i gang

Fredag eftermiddag holdt Julian Assange selv et pressemøde fra en balkon på Ecuadors ambassade i London, hvor han stadig opholder sig. Det var dog ikke et pressemøde, hvor journalisterne kunne få besvaret spørgsmål fra Assange - han varslede fortsat kamp mod de britiske og amerikanske myndigheder, som ikke har opgivet jagten på WikiLeaks.

- Krigen er lige gået i gang. I Storbritannien har de sagt, at de vil anholde mig uanset hvad, siger Julian Assange, der også sagde at anklagemyndigheden i USA stadig jagter WikiLeaks og organisationens offentliggørelse af kontroversielle dokumenter. Han sagde også, at tilbageholdelse og udlevering uden sigtelse, er blevet mere almindeligt i EU-landene - men han takkede FN for opbakning.

- Jeg vil gerne takke FN, som er den sidste udvej vi alle har, sagde Assange, der også takkede Ecuador, sine advokater og de mennesker, der har støttet ham undervejs.