Gadekampe i Athen: - Der er ingen andre løsninger end revolution

Brandbomber og tåregas i den græske hovedstad, mens parlamentet vedtog en upopulær cocktail: at hæve grækernes skatter og skære i deres pensioner.

Hætteklædte unge bevæbnet med brandbomber. Politifolk i fuld udrustning med hjelme, skjolde og tåregas. Kampscener foran det græske parlament.

Nattens billeder fra Athen minder om dem, der prægede nyhedsstrømmen i 2015. Og konflikten er stadig den samme: Grækenlands internationale kreditorer kræver spareplaner og økonomiske reformer. Demonstranterne på gaden protesterer over de skrappe krav.

De har taget alt fra os. Og disse pseudo-socialister tager det sidste. Det eneste, vi kan gøre, er at gøre modstand og gøre oprør.

Antonis Stamatopoulos, demonstrant

Dengang endte det med et valg og en folkeafstemning. Alexis Tsipras lovede at forsvare grækerne og blev premierminister og har siden 2015 stĂĄet for at indfri de krav, som kreditorerne stiller.

I aftes handlede det blandt andet om at sænke skatteborgernes bundfradrag og skære i pensionerne. I alt en sparepakke til 4,9 milliarder euro.

På mandag mødes EU’s finansministre, og grækerne håber, at de vil lette på lånevilkårene og også frigive yderligere 7,5 milliarder euro i støtte til den trængte græske økonomi.

Tsipras og hans regering kom til magten med solidt flertal, men nu er de langt bagud i meningsmĂĄlingerne.

Torsdag aften var mindst 10.000 demonstranter pĂĄ gaden i Athen.

- Der er ingen andre løsninger end revolution, lød det fra en af demonstranterne, pensionisten Antonis Stamatopoulos, som sagde til Reuters, at han er skuffet over Premierminister Tsipras og regeringen:

- De har taget alt fra os. Og disse pseudo-socialister tager det sidste. Det eneste, vi kan gøre, er at gøre modstand og gøre oprør.

Du er blevet den bedste reklame for stramninger i eurozonen.

Kyriakos Mitsotakis, oppositionsleder - til premierminister Alexis Tsipras. 

En mindre gruppe rev sig løs fra demonstrationen. De kastede brandbomber mod politiet og blev til gengæld mødt med tåregas.

Men inde i parlamentet blev reformpakken vedtaget med stemmerne 153 mod 128. Alle tilstedeværende politikere fra regerings-koalitionen stemte for, og alle fra oppositionen stemte imod.

- Du indfører unødvendige overdrevne stramninger bare for at blive ved magten, tordnede oppositionslederen Kyriakos Mitsotakis mod premierminister Tsipras. Og han fortsatte:

- Du er blevet den bedste reklame for stramninger i eurozonen.