Udland

Hollands konge afslører: Har været fast pilot på rutefly i 21 år

KLM udsendte torsdag et billede af kong Willem-Alexander (til højre) fra et af selskabets fly. NATASCHA LIBBERT HANDOUT / Scanpix Denmark

Kongen af Holland har kastet royal glans over Royal Dutch Airlines.

- Velkommen om bord. Dette er jeres konge. Vi gør klar til at lette om et øjeblik og ønsker Dem en behagelig flyvning.

Sådan har beskeden vist aldrig lydt over højtaleranlægget i KLM’s fly. Men ofte har passagerne faktisk hørt den hollandske konges stemme inden afgang.

Det afslørede kongen selv i et interview med avisen De Telegraaf onsdag.

21 år i cockpittet

Det er ingen hemmelighed, at Hollands kong Willem-Alexander er uddannet pilot.

Men nu har kongen fortalt nye detaljer om, hvordan han har siddet i cockpittet hos det kommercielle hollandske flyselskab KLM gennem de sidste 21 år.

Den 50-årige konge har mindst to gange om måneden fløjet mellem europæiske byer som andenpilot for KLM.

Kong Willem-Alexander er flere gange blevet genkendt, når han er gået igennem lufthavnen i sin pilotuniform, fortæller han, men fra cockpittet har det ikke været nødvendigt for ham at nævne sit eget navn, når han har budt velkommen på vegne af besætningen.

Afslappende hobby

Flyvningen betegner han som en hobby, der kræver, at han skal koncentrere sig fuldstændigt.

- Du har et fly, passagerer og en besætning. Du har et ansvar for det. Du kan ikke tage dine problemer fra landjorden med i luften. For et øjeblik kan du koble af og koncentrere dig om noget andet. Det er for mig det mest afslappende ved at flyve, siger kong Willem-Alexander til De Telegraaf ifølge New York Times.

Dronning Beatrix abdicerede fra den hollandske trone i 2013. Siden har hendes søn Willem-Alexander siddet på tronen – ved siden af jobbet hos KLM Royal Dutch Airlines.