Donald Trump

Her er manden, der kan fælde Trump

Mød Robert Mueller - den tidligere FBI-chef, der nu skal undersøge Trumps såkaldte "russiske forbindelse"

Det har været en lang dag på kontoret, da James Comey endelig kan bede sine sikkerhedsfolk om at blive kørt hjem. Datoen er 4. marts, året er 2004 og klokken er tæt på 20 denne torsdag aften i Washington DC.

Hvem er Robert Mueller?

Robert Mueller er uddannet advokat. 

Han er den næstlængstsiddende FBI-chef i historien. Kongressen vedtog i 2011 at forlænge hans sædvanlige 10 år. Han endte med at sidde på posten i 12 år.

I september 2014 blev han hyret til at fungere som uafhængig leder af en undersøgelse for NFL. Robert Mueller vil nu indstille sit virke i sit private advokatfirma for at undgå eventuelle interessekonflikter, oplyser det amerikanske justitsministerium.

Comey når ikke hjem. Mens han sidder i bilen, får han et uventet opkald. Et opkald, der sætter skub i en historie, som er så skelsættende og har så markant et persongalleri, at den stadig trækker spor i Washington i dag – godt 13 år senere.    

USA's justitsminister John Ashcroft er alvorligt syg med galdesten og betændelse i bugspytkirtlen. Han er indlagt på intensiv-afdelingen på George Washington University Hospital. Og i hans fravær har vice-justitsminister Comey fået overdraget ansvaret for ministeriet.

Jeg tænkte, at jeg lige havde været vidne til et forsøg på at udnytte en meget syg mand.

James Comey, tidligere vice-justitsminister og FBI-chef

Ashcroft og Comey ligger i åben konflikt med Det Hvide Hus om et hemmeligt og vidtgående aflytningsprogram, som daværende Præsident George W. Bush har fået indført efter terrorangrebene 11. september 2001. Et program, som giver de amerikanske myndigheder mulighed for at overvåge emails og telefonsamtaler, hvis blot en af deltagerne i samtalen er terror-mistænkt.

Justitsministeriet er nået frem til, at programmet er ulovligt og bør justeres. Men i Det Hvide Hus forsøger to nære Bush-allierede, den juridiske rådgiver Alberto Gonzales og stabschefen Andrew Card, alligevel at få aflytningsprogrammet forlænget.

Fuld udrykning

I telefonen får Comey en vigtig besked fra  justitsminister Ashcrofts hustru, Janet. Hun har kontaktet ministerens stabschef og fortalt, at Gonzales og Card er på vej til hospitalet. De har papirer med, og de vil måske forsøge at få den syge Ashcroft til at skrive under, så aflytningsprogrammet kan forlænges på trods af Comeys og ministeriets protester.  

Comey får straks vendt bilen og kører med fuld udrykning mod hospitalet. Han når også at ringe til daværende FBI-chef Robert Mueller, som er invokveret i sagen og støtter Ashcroft og Comeys lejr.

Comey stormer op ad trapperne, og han er den første, der når frem til Ashcrofts stue. Få minutter senere ankommer Gonzales og Card. De har en brun kuvert med, og de lader som om, de ikke kan se andre end den syge mand i sengen.  

En sygeseng der gik over i historien

Ashcroft er svag, men han klarer at løfte hovedet og sige klart og tydeligt, hvad han mener om sagen. Han nægter at skrive under. Derefter peger han på sin stedfortræder, James Comey, og siger:

- Det er egentlig ikke vigtigt, for jeg er ikke justitsminister. Der er justitsministeren.

Kort efter når også Robert Mueller frem til stuen. Comey har siden forklaret i et vidneudsagn i USA's Senat, at han var imponeret over den syge Ashcrofts styrke. Men også at han blev vred:

- Jeg tænkte, at jeg lige havde været vidne til et forsøg på at udnytte en meget syg mand.

Den dramatiske episode ved sygesengen har for længst fået plads i USA's nyere politiske historie.

Efter den aften fulgte en nervekrig mellem Det Hvide Hus og Justitsministeriet. Gonzales og Card besluttede at forlænge aflytningsprogrammet, selvom de ikke havde fået underskriften fra Justitsministeriet.

Til gengæld truede både Ashcroft, Comey, Mueller og flere af deres nærmeste medarbejdere med at sige op i fælles protest. Det endte med, at Præsident Bush bøjede sig og instruerede sine folk i at justere på aflytningsprogrammet, så det holdt sig indenfor lovens rammer.

Kort sagt: Comey og Mueller vandt.

Nu mødes de igen

Robert Mueller blev med 12 år på posten en af de længst siddende FBI-chefer i USA kun overgået af den legendariske J. Edgar Hoover. Efter at have tjent under både Bush og Præsident Obama, blev han opfordret af Obama til at blive siddende to år længere end planlagt.

Og hans afløser? Det var ingen andre end netop James Comey, som blev udpeget af Obama i 2013 - og som for nylig er blevet fyret af Præsident Trump.

Nu krydser deres veje igen. Sent onsdag aften blev den 72-årige Robert Mueller udpeget til en brandvarm opgave med potentielt enorme politiske konsekvenser: 

Mueller er nu særlig anklager i sagen om Trumps mulige ”russiske forbindelse”. En sag, der igen er blusset op, efter at avisen New York Times i denne uge rapporterede, at James Comey tog noter efter hvert af sine møder med Præsident Trump, og at Trump ifølge disse noter angiveligt skal have forsøgt at blande sig i FBI’s arbejde. En afsløring der blandt andet fik den republikanske senator John McCain til at sammenligne med Præsident Nixon og Watergate-skandalen.

Jeg accepterer dette ansvar og vil forvalte det efter bedste evne.

Robert Mueller, særlig anklager udpeget af USA's Justitsministerium

Mueller er nu manden, der skal undersøge anklagerne – både den del, der har Comey som en af de helt centrale aktører, og også den del, der handler om, at flere i Donald Trumps stab måske-måske ikke samarbejdede med Rusland under valgkampen i 2016.

Men opdraget til Robert Mueller stopper ikke der: Ifølge pressemeddelelsen fra Justitsministeriet, så skal han undersøge 'forbindelser og/eller koordination mellem den russiske regering og personer associeret med Donald Trumps valgkamp' – og desuden andre sager, 'der er opstået eller kan opstå direkte fra undersøgelsen,' som det hedder. Det er en opgave, det formentlig vil tage måneder eller måske år at løse.

Mueller har ret til at bruge samme metoder som USA’s offentlige anklagere. Det vil sige, at han kan udsende stævninger, forelægge beviser for en stor-jury og også rejse tiltale. I en kortfattet meddelelse sagde Mueller i aftes:

- Jeg accepterer dette ansvar og vil forvalte det efter bedste evne.

Udpeget uden Trumps accept

Mueller blev udpeget, uden at Det Hvide Hus var orienteret. Præsident Trump fik først besked onsdag aften knap en halv time efter, at ordren var underskrevet. Det var vice-justitsminister Rod Rosenstein, der stod for at udpege Mueller som særlig undersøger, fordi den nuværende justitsminister Jeff Sessions har måttet trække sig fra sagen, efter at han blev afsløret i at have haft møder med Ruslands ambassadør uden at oplyse om det.

Han er et af de fineste mennesker, jeg har mødt.

James Comey, tidl. vice-justitsminister og FBI-chef

Amerikanske medier og iagttagere vender ofte tilbage til 2004 og episoden på hospitalet for at beskrive, hvordan både Comey og Mueller er uafhængige fyrtårne – to mænd som er kendt for at gå deres egne veje, og som ikke taler nogen efter munden. Tværtimod taler de gerne såvel Demokraterne som Republikanerne midt imod.

Da James Comey i 2007 vidnede om episoden i Senatet, sagde han om Robert Mueller:

- Han havde været en stor hjælp for mig i den uge.

Og senere:

- Han er et af de fineste mennesker, jeg har mødt.

En skål for de spedalske

Der er dog også andre historier om Mueller end den fra hospitalet. Her en fra magasinet New Yorker:

I chokbølgerne og det politiske storvejr efter terrorangrebene 11. september var det næsten umuligt at finde advokater, der ville repræsentere fangerne i Guantanamo-fængslet. De få, der alligevel meldte sig, blev behandlet som spedalske. Ved et middagsbord skal Robert Mueller have løftet sit glas og udbragt en skål for en af disse advokater med ordene:

- Han gør, hvad enhver amerikaner burde gøre.

Jeg kender få mennesker i det offentlige liv, som har vist mere integritet, mere konsekvent, under mere pres

Barack Obama, Tidl. præsident

Mueller beskrives som en mand, der er ekstremt flittig og også kontant. En mand med solid dømmekraft og stor integritet. En utrættelig efterforsker, der er vellidt blandt både demokrater og republikanere.

- Klog, hård og vedholdende, men fair, lød skudsmålet i går fra Fran Townsend, der var sikkerhedsrådgiver for Præsident George W. Bush.

Og sådan her sagde Præsident Obama, da Robert Mueller takkede af som FBI-chef i 2013:

- Som den elitesoldat, han altid har været, taber Bob (Robert Mueller, red.) aldrig målet af syne. Jeg kender få mennesker i det offentlige liv, som har vist mere integritet, mere konsekvent, under mere pres end Bob Mueller.

7 dage før 11. september

Robert Mueller uddannede sig ved Princeton og New York University, og kæmpede som marineinfanterist i Vietnam. Derefter blev han jurist ved University of Virginia, og byggede en karriere op som offentlig anklager i San Francisco og Boston. Siden fulgte stillinger i justitsministeriet og et privat advokatfirma, inden han igen vendte tilbage til jobbet som anklager, først i Washington og derefter (igen) i San Francisco.

I 2001 overtog han ansvaret for FBI blot syv dage før terrorangrebene 11. september. En chok-start af dimensioner. Men senere fik han ros fra mange sider for at have styret FBI gennem en svær tid – og også styret udenom de værste politiske stormvejr.

Nu kommer Robert Mueller igen til at navigere i rørte politiske vande.

En ekstra krølle på historien: Robert Mueller arbejdede frem til onsdag aften for advokatfirmaet WilmerHale. Et firma som blandt andet repræsenterer den tidligere Trump-rådgiver Paul Manafort og også Trumps datter og svigersøn, Ivanka Trump og Jared Kushner. Han har dog trukket sig fra virksomheden omgående.

Til sidst en ekstra anekdote fra avisen New York Times:

Efterforskere, der gennem tiden har briefet Robert Mueller, fortæller om hans ihærdighed og utrættelige fokus på detaljerne. Når han er færdig med at stille alle de forventelige spørgsmål om forbrydelsen, den mistænkte og beviserne, spørger han:

- Hvilken farve er bilen?

- Rød, lyder svaret så for eksempel.

- Men hvilken nuance af rød?