Donald Trump

Donald Trump: - Nej, nej, næste spørgsmål

Præsidenten er ikke tilfreds med, at en særlig undersøger nu skal kulegrave forbindelserne mellem Det Hvide Hus og Rusland.

- Nej. Nej. Næste spørgsmål.

Sådan lød det kort og kontant fra USA’s præsident Donald Trump, da han på et pressemøde sent torsdag aften blev spurgt ind til det notat, som tidligere FBI-chef James Comey ifølge New York Times skrev efter et personligt møde med Donald Trump den 14. januar.

På samme møde skulle Donald Trump ifølge avisen have forsøgt at presse James Comey til at droppe en undersøgelse af Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og hans forbindelser til Rusland.

Samme anmodning blev dog afvist af James Comey, hvilket ifølge kritikere var årsagen til, at Donald Trump den 9. maj fyrede den nu tidligere FBI-chef.

Donald Trump afviste pure den påstand på pressemødet i Det Hvide Hus, men ville ikke uddybe grundlaget for sin afvisning.

- Undersøgelse skader USA helt forfærdeligt

En anden tidligere FBI-chef, Robert Mueller, der var chef for det føderale politibureau før James Comey, skal nu undersøge de mange påstande om, at Donald Trumps medarbejdere har været i ulovlig kontakt med Rusland, både før og efter præsidentvalget i november.

- Jeg accepterer dette ansvar og vil forvalte det efter bedste evne, har Robert Mueller sagt.

Den amerikanske præsident Donald Trump kritiserede på pressemødet torsdag aften udnævnelsen af en særlig undersøger, der skal granske Ruslands rolle i det amerikanske præsidentvalg.

- Jeg mener, det skader vores land helt forfærdeligt, fordi det viser, at vi er et splittet og delt land, sagde Trump, da han talte til en forsamling af amerikanske mediechefer.

Underløber sin stab

Med den bemærkning har Donald Trump, som han har gjort det flere gange før, underløbet den officielle reaktion, som hans medarbejdere i Det Hvide Hus tidligere havde formuleret.

Det skriver den amerikanske TV-station CNN.

Onsdag var reaktionen fra Det Hvide Hus på udnævnelsen af tidligere FBI-chef Robert Mueller til posten som særlig undersøger nemlig mere imødekommende. Da var reaktionen, at præsidenten så frem til, at undersøgelsen nu kunne blive gennemført hurtigt.

I den kommentar sagde Donald Trump, at "en grundig undersøgelse vil bekræfte det, som vi allerede ved – nemlig at der ikke var nogen form for aftalt spil mellem min kampagne og udenlandske kræfter".

En heksejagt

Men torsdag var Donald Trump ude fra morgenstunden og skælde ud på udnævnelsen af den særlige undersøger.

- Det er den værste heksejagt mod en politiker i amerikansk historie, skrev Donald Trump i et af sine berømte morgen-tweets.

Og til forsamlingen af mediechefer sagde Donald Trump, at hele den undersøgelse, som Robert Mueller nu skal gennemføre, har til formål at sætte spørgsmålstegn ved hans valgsejr.

- Det lader til at være en dårlig undskyldning for, at Demokraterne har tabt et valg, sagde Donald Trump.

Donald Trump mener ikke, at han har blandet sig i efterforskningen af Flynn. Video: Lasse Bergkvist Jessen

Derfor er den russiske forbindelse ulovlig

 1. Telefonsamtalen

  I en telefonsamtale har Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn drøftet USA’s økonomiske sanktioner mod Rusland.

  Dette skete forud for Donald Trumps indsættelse og i forbindelse med en diplomatisk krise mellem USA og Rusland, hvor Obama udviste 35 russiske diplomater efter en sag om hacking. I telefonsamtalen skulle Michael Flynn have gjort det klart, at Trump ville lette sanktionerne, når han indtog Det Hvide Hus. 

 2. Forhandlingen med Rusland

  Samtalen blev opsnappet af amerikanske efterretningstjenester og er siden blevet efterforsket af FBI, fordi det ifølge en amerikansk lov er ulovligt for private borgere – sådan som Flynn var det på daværende tidspunkt – at foretage denne type forhandlinger med en fremmed stat.

 3. Russiske hackere

  Omstændighederne bliver ikke formildede af, at der er tale om Rusland, da russiske hackere ifølge amerikanske efterretningstjenester havde hacket Demokraternes mailservere med det formål at sabotere Hillary Clintons valgkamp.

  De hackede informationer om Hillary Clinton og andre demokratiske modstandere skulle angiveligt være blevet givet videre til Donald Trump, og det ubesvarede spørgsmål er nu, om der opstod en forbindelse mellem Trump, hans stab og den russiske regering.