Udland

Sydkorea advarer om stor risiko for militær konflikt med Nordkorea

Sydkoreas nyvalgte præsident, Moon Jae-in, erklærer sig klar til at besvare et eventuelt nordkoreansk angreb. Men han håber fortsat på dialog. KIM HONG-JI / Scanpix Denmark

Den sydkoreanske advarsel kommer, mens nordkoreanerne fortsætter deres atomprøvesprængninger og prøveaffyringer af missiler.

Den langstrakte konflikt mellem Nordkorea og Sydkorea kan snart gå ind i et nyt kapitel.

Det synes at være konklusionen på udtalelser fra den nyvalgte sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, onsdag.

- Virkeligheden er, at der er en stor risiko for en militærkonflikt ved den nordlige linje og militære grænselinje, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han forklarer, at de nordlige naboers atom- og missilprogrammer virker til at være skredet hastigt frem den seneste tid, men at Sydkorea er klar og i stand til at slå tilbage, hvis nordkoreanerne skulle angribe.

Nordkorea har siden begyndelsen af 2016 gennemført to atomprøvesprængninger og adskillige prøveaffyringer af missiler.

Tirsdag fordømte FN's Sikkerhedsråd på det kraftigste landets seneste test af et ballistisk missil.

Kræver ny attitude fra Nordkorea

Så sent som i sidste uge vandt Moon Jae-in præsidentvalget ved at slå sig op på en mere moderat tilgang til Nordkorea, og efter at have overtaget embedet udtalte han, at han ønskede at opsøge en dialog med nordkoreanerne sideløbende med et vedvarende pres for at få dem til at nedtrappe.

Men onsdag forklarer han, at nordkoreanerne er nødt til at ændre deres attitude, hvor de insisterer på at presse på med deres våbenprogram, før det er muligt at indgå i en dialog.

I forlængelse af præsidentens udtalelser oplyser talsmand for det sydkoreanske genforeningsministerium, Lee Duk-heang, at regeringens udgangspunkt er, at kommunikationslinjerne mellem nord og syd skal genåbnes.

- Genforeningsministeriet har internt overvejet muligheder på dette område, men intet er besluttet endnu, siger han ifølge Reuters.