Udland

Fik 35 års fængsel: Nu er Chelsea Manning løsladt

Den tidligere soldat og whistleblower blev benådet af Barack Obama.

Chelsea Manning har onsdag forladt det topsikrede militærfængsel Ford Leavenworth i Kansas. Det bekræfter en talsperson fra amerikansk militær over for BBC.

Hun nåede at afsone syv år ud af de 35 års fængsel, hun blev idømt ved en militærdomstol i 2013, efter hun blev anholdt i 2010.

Chelsea Manning lækkede som soldat i Irak enorme mængder af hemmelige dokumenter om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak.

De blev spredt til hele verden gennem WikiLeaks.

Benådet af Obama

Hun blev født som dreng og var tidligere kendt under navnet Bradley Manning. Efter hun blev dømt for spionage, oplyste Manning, at hun identificerer sig som kvinde.

At hun slipper ud efter syv år skyldes en usædvanlig beslutning fra tidligere præsident Barack Obama i hans sidste dage i embedet.

- Hendes straf var ude af proportioner i forhold til andre, der er dømt for at lække materiale, sagde Obama i januar på sit sidste pressemøde som præsident.

Her brugte han sin bemyndigelse som præsident til at afkorte Chelsea Mannings straf til stor vrede fra dele af hæren og mange konservative i USA. Præsident Donald Trump kaldte i et tweet Manning en ’forræder’.

Andre amerikanere opfatter hende som modig for at afsløre nogle af de mørke sider i USA's stadigt mere upopulære krige i Afghanistan og Irak.

Selvmordsforsøg og sultestrejke

Manning har under sit fængselsophold to gange forsøgt at begå selvmord. Hendes støtter havde længe frygtet, at hun ikke ville overleve den lange fængselsstraf.

29-årige Manning gik i sultestrejke under afsoningen for at protestere over de disciplinære skridt, der blev taget over for den dømte soldat. Det var for eksempel isolationsfængsling i flere omgange.

- For første gang kan jeg se for mig en fremtid som Chelsea. Jeg kan forestille mig at overleve og leve som den person, jeg er, og jeg kan endelig være i verden udenfor, skrev hun på Twitter for få dage siden.

Blandt det materiale, som Manning lækkede, var en video fra Bagdad af et helikopterangreb på civile. Blandt de dræbte var en journalist fra nyhedsbureauet Reuters.

Hæren havde tidligere oplyst, at de fleste dræbte var terrorister.