Udland

Chelsea Manning på fri fod: 'Endelig er dagen kommet'

Efter syv års fængsel er den benådede whistleblower nu på fri fod. 'Jeg glæder mig så meget', skriver hun i sin første hilsen.

- Endeligt er dagen kommet. Jeg glæder mig så meget. Uanset hvad der venter mig, så er det langt vigtigere end fortiden.

Det skriver den tidligere soldat og whistleblower Chelsea Manning i sin første besked til omverdenen efter hun i dag blev sat på fri fod efter syv år bag tremmer.

Hun har god grund til at være glad. For de syv års fængsel var nemlig kun en lille del af de 35 års fængsel, som hun blev idømt ved en militærdomstol i 2013.

På sin allersidste dag i Det Hvide Hus valgte præsident Barack Obama at benåde den tidligere soldat, der afsonede dommen på de 35 års fængsel.

Og i dag kom så dagen, hvor hun kunne forlade militærfængslet Fort Leavenworth i Kansas.

- Netop nu går der ting op for mig, der er spændende, mærkelige, sjove og helt nye for mig, skriver hun.

Tilbage i 2010 var Chelsea Manning – som dengang var en mand og hed Bradley Manning – soldat i Irak. Op til sin anholdelse i 2010 lækkede han enorme mængder af materiale om den amerikanske krigsførelse i Irak og Afghanistan til whistleblower-siden WikiLeaks.

I løbet af de syv år bag tremmer meddelte Bradley Manning, at han skiftede køn og fremover ville identificeres som kvinden Chelsea Manning.

Og det er den kvinde, der nu for første gang nogensinde kommer på fri fod.

- For første gang kan jeg se for mig en fremtid som Chelsea, skrev hun på Twitter for få dage siden.

En af de mest opsigtsvækkende af Chelsea Mannings WikiLeaks-afsløringer er denne: