Udland

Højttalere advarer på flere sprog: - Vend om, migranter - der er strøm i hegnet

Ungarn har opført et 175 kilometer langt grænsehegn og advarer flygtninge og migranter mod at rejse ulovligt ind i landet.

I den lille ungarske grænseby Röszke har de 3000 indbyggerne oplevet en dramatisk ændring af deres hverdag på blot få måneder.   

Ægteparret Gábor Mihók og Éva Börcsök har siden slutningen af april haft udsigt til det 175 kilometer lange og fire meter høje forstærkede trådhegn, der tydeligt markerer Ungarns grænse mod Serbien.

Det er opført som premierminister Victor Orbáns svar på den bølge af flygtninge og migranter, der søger mod Europa. 

Før flygtningene kom, var aftenhimmelen så smuk over Röszke.

Eva Börzsök

Langt ude i horisonten ses to rækker hegn fuldt udrustet med berøringssensorer og kameraer, der kan registrere varme og bevægelse. Desuden patruljerer militær og politi hvert 20. minut forbi ægteparrets hus.

Antallet af mennesker, der ulovligt forsøger at komme ind i Ungarn, er styrtdykket fra over 3.000 om måneden til 191, siden hegnet stod færdigt i slutningen af april. Og her i huset få meter fra grænsen i Röszke har Gábor Mihók ikke set et menneske forsøge at krydse grænsen i flere uger.

Regeringskilder har ved flere lejligheder forklaret, at det ikke er farligt at komme i fysisk kontakt med hegnet, selvom der er sat strøm i. Det er kun for at aktivere de mange sensorer i alarmsystemet, er meldingen. Alligevel advarer flere skilte på forskellige sprog om, at det er elektrisk.

- Hør efter. Vi advarer dig om, at du er ved den ungarske grænse, lyder det fra højttalere på engelsk, arabisk og farsi, da Gábor Mihók viser den mobiloptagelse, han har lavet af højttalerne, der står ved siden af hegnet.

 - Det har været et helvede, fortæller han, til TV 2.

Se det ungarske grænsehegn, der har stoppet flygtninge- og migrantstrømmen. Video: Lotte Mejlhede

Se TV 2's korrespondent Lotte Mejlhede vise hegnet, der har stoppet flygtninge- og migrantstrømmen.

Familien har dag og nat lagt øre til de højtalere, der indtil for nylig brølede ud over grænseområdet, når alt fra vindpust og små dyr kom for tæt på sensorerne i det elektrificerede hegn. Myndighederne har lige nu slukket højttalerne for at justere dem. Systemet var trods alt for følsomt. Men i næste uge begynder det igen. Dog vil politiet slukke for de højttalere, der står tættest på ægteparrets hus og i stedet indsætte vagter. 

På trods af forstyrrelserne bakker Gábor Mihók og hustruen op om Victor Orbáns hårde kurs over for asylansøgerne  og migranter - selvom det altså har en personlig pris for ægteparret. 

- Hegnet er nødvendigt, mener mekanikeren - Da strømmen af flygtninge begyndte, oplevede vi pludselig mennesker fra hele verden vandre forbi vores hus, husker Éva Börcsök, der arbejder som læge. 

Spørgsmålet fra menneskemængden, der krydsede grænsen var altid det samme:

- Er det her Ungarn? Hvilken vej ligger Budapest? 

Kun præsten er modstander af hegnet

I centrum af Röszke møder TV 2 flere indbyggere, der støtter opførelsen af hegnet. Det er nærmest umuligt at finde modstandere. For et par uger siden var der en demonstration i byen, for at vise utilfredshed med det nye hegn. Kun meget få mødte op.

Landarbejdersken Zsuzsanna Nagy fortæller om en by i kaos, inden hegnet blev opført. 

- De stjal og svinede overalt. Byen lignede en losseplads, lyder det fra Zsuzsanna Nagy, som mener, at de 175 kilometer stålwire er kommet for at blive. 

Hos den lokale jordbærsælger, der ikke ønsker sit navn frem, er glæden stor over, at han ikke længere får stjålet sine afgrøder fra markerne omkring byen, som det skete indtil for nogle måneder siden.

Den eneste lokale stemme, der har været modstander af hegnet, er byens præst. Men ham har ingen hørt fra længe, fortæller flere indbyggere til TV 2.

700 straffefanger og en asyl-container

Over 10.000 flygtninge og migranter rejste ind over Ungarns grænser hver dag, da flygtningekrisen toppede i sommeren 2015. Men på trods af at presset på Europa er aftaget, har Ungarn stadig store udgifter forbundet med sikringen af landets grænser.

Den totale pris for det nye hegn er cirka én milliard danske kroner. Det er bygget på 60 dage i løbet af foråret.

Godt 700 straffefanger og 150 fængselsbetjente deltog i arbejdet, der stod færdig 60 dage før beregnet.

Landets indenrigsminister, Karoly Kontrat, var for et par uger siden i Röszke for at se det nyopførte hegn. Og trods det markante fald i antallet af asylansøgere, mener indenrigsministeren fortsat, at Ungarn står overfor en trussel. Sommeren nærmer sig, og dermed er et stigende antal migranter på vej mod Europa, er vurderingen fra indenrigsministeren.

- Det er nødvendigt med forberedelser i forhold til migrationspresset, der kan blive endnu større end hidtil, lød det fra landets indenrigsminister, som advarer mod, at EU's aftale med Tyrkiet om at sende migranter tilbage igen, kan bryde sammen, sagde Kontrat.

Hvis du ødelægger hegnet, krydser illegalt eller forsøger at krydse, bliver det betragtet som en forbrydelse i Ungarn. Jeg advarer dig imod at begå den forbrydelse. Du kan aflevere din asylansøgning i transit-zonen.

Højttaler ved grænsehegnet i Röszke

International kritik 

Højttalerne, der for en tid er forstummet i grænseområdet ved Röszke, har ud over advarsler også fortalt de mennesker, som har forsøgt at krydse grænsen, hvordan de skal forholde sig. 

- Hvis du ødelægger hegnet, krydser illegalt eller forsøger at krydse, bliver det betragtet som en forbrydelse i Ungarn. Jeg advarer dig imod at begå den forbrydelse. Du kan aflevere din asylansøgning i transit-zonen, lyder beskeden fra de ungarske myndigheder i den indtalte besked.

Transit-zonen er to grænsekontrolposter, hvor kun fem flygtninge og migranter får lov til at rejse ind om dagen.

Kom med TV 2's korrespondent ind i den såkaldte transit-zone, hvor asylansøgere bliver tilbageholdt. Video: Lotte Mejlhede

Se TV 2's korrespondent Lotte Mejlhede besøge en transit-zone ved den ungarske grænseby Röszke.

Ud over grænsehegnet har landet udvist en række asylansøgere for ulovligt at krydse grænsen og enkelte er sendt i fængsel. Desuden fik politiet i Ungarn sidste år lov til fysisk at skubbe migranter tilbage over grænsen til Serbien, hvis de befandt sig under otte kilometer derfra.

I Serbien venter nu mellem 6.500 og 8000 migranter på at få deres fremtid afgjort. Mange har været undervejs i årevis og været strandet i Serbien i månedsvis, mens de håber på at komme ind i EU. 

FN har kritiseret Ungarns meget restriktive asyllovgivning, der åbner mulighed for at tilbageholde asylansøgere i containerlejre i grænseområdet mellem Ungarn og Serbien, til deres sager er færdigbehandlet.

Flere menneskerettighedsorganisationer kritiserer myndighedernes praksis og kalder det et brud på fundamentale rettigheder.

Menneskerettighederne er så dårlige i Ungarn, at Danmark trods aftale ikke kan sende asylansøgere retur, selv om det ifølge de formelle regler egentlig er det land, der skulle behandle deres asylansøgning.

Det fastslår Flygtningenævnet, der i fire konkrete sager har omgjort Udlændingestyrelsens afgørelser om overførsel af asylansøgere til Ungarn. Det vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis Danmark gør det.

Sanktioner mod Ungarn

Menneskerettighedssituationen i Ungarn har gjort Victor Orbán til EU's skydeskive nummer et.

Onsdag i denne uge stemte Europa-parlamentet for en resolution, der vil kunne føre til sanktioner mod Ungarn. Den kan ske ved en aktivering af Artikel 7, der fratager Ungarn stemmeretten i EU for, hvad parlamentarikerne kalder en ”alvorlig forringelse” af retsstaten og fundamentale rettigheder.

Det er dog tvivlsomt, om unionens stats- og regeringsledere vil acceptere det drastiske skridt mod det østeuropæiske medlemsland.

Ungarns regering afviser dog, at EU-parlamentet har ret til at blande sig i landets indre anliggender, når det kommer til asyl- og grænsepolitik.

- Vi vil ikke indfri EU-parlamentets anmodning om at ophæve de retslige og fysiske barrierer ved grænsen, udtalte regeringens talsmand Janos Lazar under et pressemøde.

Men i Röszke har ægteparret Gabor Mihok og Eva Börzsök langt større bekymringer end sanktioner fra EU. Deres hus er efter opførelsen af grænsehegnet blevet usælgeligt, og familien vil gerne væk. 

- Vi har forsøgt at få staten til at købe huset, men det er blevet afvist, fortæller parret, da de står ude i baghaven med udsigt til udkigstårne og pigtråd så langt øjet rækker.

- Før flygtningene kom, var aftenhimmelen så smuk over Röszke, siger Eva Börzsök.

Nu oplyser projektører alt omkring huset, når sikkerhedssystemet i hegnet udløser en alarm, så politi eller vagter kommer drønende for at stoppe potentielle grænseoverløbere.