Udland

38 millioner stykker plastik fundet på verdens mest forurenede, øde ø

Henderson Island ligger 5.000 kilometer fra tæt beboelse. Alligevel lider øen under rekordmeget plastikaffald.

Herover kan du se et uddrag af et tv-interview med Dr. Jennifer Lavers.

Isoleret, alene i det enorme Stillehav ligger den øde ø Henderson Island. Den tropiske ø burde være et bounty-paradis med kridhvide sandstrande og et uforstyrret dyreliv.

Men virkeligheden er en helt anden.

Ifølge en ny undersøgelse, der netop er blevet publiceret i det i akademikerkredse prestigefyldte Proceedings of The National Academy of Sciences, er Henderson Island den mest plastikaffaldsforurenede ø i hele verden.

Det her plastik er gammelt, det er skarpt, det er giftigt.

Jennifer lavers 
Strandene på Henderson Island er fyldt med plastikaffald. Øen er verdens mest forurenede. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Intet mindre end 37,7 millioner stykker plastik er skyllet op på øens strande, hvor de skæmmer naturen – og plager dyrelivet på øen.

Øen er en del af Pitcairn-øerne, og den er så øde, at den kun bliver besøget hvert femte år i forskningsøjemed. Men alligevel er den fyldt med menneskeaffald. Årsagen er, at øen ligger lige ved en af de centrale ’veje’ for skrald, der bliver transporteret rundt i verdenshavene.

Fordi øen er så isoleret, gik der lang tid, før mængden af plastikaffald blev opdaget. Det var først, da et forskerhold for nylig besøgte øen, tilstanden blev kendt.

Ifølge forskerholdets leder, Dr. Jennifer Lavers, er øens strande fyldt med op mod 671 stykker plastikaffald per kvadratmeter – og det er den højeste koncentration, der nogensinde er registreret.

- Det, der er sket på Henderson Island, viser, at det er umuligt at undslippe plastikaffaldet, selv i de mest øde egne af vegne, siger Dr. Jennifer Lavers ifølge Institute for Marine an Antarctic Studies ved University of Tasmania.  

Hun beskriver, at Henderson Island er et ’skræmmende, men typisk eksempel’ på den menneskeskabte forurening.

- Udtrykkende i folks ansigter viste, at det var grotesk. Det her plastik er gammelt, det er skarpt, det er giftigt. Det var faktisk ret tragisk at se de skønne krabber pile rundt på stranden i vores affald, siger Jennifer Lavers til den britiske avis The Guardian

- Ud fra vores prøver fra fem steder på øen, estimerer vi, at der er mere end 17 tons plastikaffald på øen. Flere end 3570 nye stykker affald skyller op på en enkelt strand om dagen.

Omkring otte millioner ton plastik finder hvert år vej til verdenshavene. Hvis udviklingen fortsætter, og der ikke bliver gjort noget, vil efterspørgslen på plastik - og dermed udledningen – stige så meget, at vægten af plastik i oceanerne i 2050 vil svare til mere end vægten af alle fisk i havene.

Jennifer Lavers udtaler, at der er stor sandsynlighed for, at de nye resultater undervurderer mængden af affald på øen, fordi forskerholdet kun arbejdede med plastikaffaldsstykker på over to millimeter i diameter. Samtidig gravede holdet kun 10 centimeter ned i strandsandet.

Og hun betoner, at forskning viser, at mere end 200 dyrearter er i fare for at spise og sluge plastikaffald.   

Henderson Island er med på UNESCO’s Verdensarvsliste.