Udland

Nordkorea bekræfter test af nyt missil – niveauet aldrig set tidligere

Amerikanske flådebaser i Stillehavet er inden for rækkevidde af et nyt nordkoreansk missil, der ifølge styret kan bære et atomsprænghoved.

Tidligt søndag morgen testede Nordkorea for syvende gang i år et missil.

Både japansk, sydkoreansk og amerikansk militær registrerede missilet, der slog ned knap 800 kilometer ude i Det Japanske Hav, hvilket ifølge analytikere er en hidtil uset rækkevide for nordkoreansk artilleri.

Mandag bekræfter det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA, at der var tale om "et nyt strategisk ballistisk missil" med det mundrette navn ’Hwasong-12’, der ifølge styret er i stand til at bære et atomsprænghoved.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Kan nå amerikanske flådebaser

Ifølge japanske myndigheder fløj missilet i knap 30 minutter og nåede en maksimumhøjde på over 2.000 kilometer, hvilket også betyder, at amerikanske flådebaser i Stillehavet kan være inden for rækkevidde for det nordkoreanske missil.

- Missilet har præsteret på et niveau, der aldrig tidligere er set fra et nordkoreansk missil, skriver John Schilling, rumfartsingeniør og missilekspert, på den anerkendte hjemmeside 38north.org, der leverer analyser om Nordkorea.

Det skriver Ritzau.

Ifølge Schilling er der indikationer på, at missilet kan række 4.500 kilometer, hvis det flyver den maksimale distance, og det betyder, at missilet kunne have ramt en amerikansk flådebase i Guam.

- Måske viser det et markant fremskridt i Nordkoreas forsøg på at udvikle langdistanceraketter, skriver han.

Det amerikanske militær sætter dog fortsat spørgsmålstegn ved, hvorvidt der er tale om, at nordkoreanerne har haft held med at udvikle et missil med så stor rækkevidde.

Vil vise muskler

I forbindelse med missiltesten sender Nordkorea ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap en ny advarsel i retning af USA om, at styret "har alle magtfulde midler til et gengældelsesangreb" som følge af, at landet har udviklet en ny form for interkontinentalt ballistisk missil.

Ifølge KCNA overværede den nordkoreanske leder Kim Jong-un opsendelsen af missilet, der fandt sted omkring klokken seks søndag morgen lokal tid i regionen Kuson i den nordvestlige del af Nordkorea.

Liselotte Odgaard, der er forsker i asiatiske sikkerhedsforhold ved Forsvarsakademiet, vurderer, at der er flere årsager til, at Nordkorea igen har foretaget en prøveaffyring af et missil, selvom presset på styret vokser for hver gang, nye missiler affyres af nordkoreansk militær.

- Dels er det en reaktion på, at USA, Japan og Europa netop nu gennemfører fælles flådeøvelser i området rettet mod Nordkorea. Det er sådan set standard, at Nordkorea reagerer på det med en missiltest. Dels har de haft et par fejlslagne test, så de vil gerne vise, at de er godt kørende, og at de fortsætter udviklingen af deres missilprogram, selvom der også er kommet snak om genoptagede forhandlinger mellem USA og Nordkorea, sagde hun søndag til TV 2.

Kold skulder fra USA

Efter måneder med tiltagende spænding mellem USA og Nordkorea var der ellers så småt udsigt til, at lederne af de to nationer ville mødes.

En nordkoreansk topdiplomat sagde lørdag, at Nordkorea var villige til at mødes til forhandlinger med Donald Trump, hvis det var under de rigtige omstændigheder. Og tidligere på måneden gjorde Trump det klart, at han ville være beæret over at mødes med den nordkoreanske leder.

Nu trækker amerikanerne dog i land.

- At have en missiltest er ikke måden, man får et møde med præsidenten (Donald Trump, red.), for nu vil han helt sikkert ikke gøre det. Kim (Jong-un, red.) kan sidde og nævne alle sine krav, men indtil han møder vores krav, vil vi slet ikke mødes med ham, siger USA’s FN-ambassadør, Nikki Haley, søndag i et interview til ABC.

Imens slog Det Hvide Hus kort efter missiltesten søndag fast, at Trump-administrationen så affyringen som et signal til alle nationer om at gennemføre stærkere sanktioner mod Nordkorea.

Verdensledere opfordrer til besindelse

I løbet af søndag er både Kina og Rusland kommet med udmeldinger efter den nordkoreanske missiltest.

Ifølge en talsmand fra Kreml bekymrer missiltesten den russiske præsident, Vladimir Putin, imens Kina advarer mod, at spændingerne bliver øget i regionen efter Nordkoreas missiltest søndag. Kina opfordrer til ‘tilbageholdenhed’.

Det oplyser henholdsvis Reuters og AFP.

FN's Sikkerhedsråd mødes tirsdag eftermiddag i New York for at drøfte den seneste prøveaffyring, der er et brud på FN's sikkerhedsresolutioner. Mens Italiens premierminister, Paolo Gentiloni, søndag slog fast, at Nordkorea også vil være på dagsordenen, når der senere på måneden er nyt G7-topmøde i Italien.

- Det er et alvorligt problem for global stabilitet og sikkerhed, og jeg er overbevist om, at det kommende G7-møde i venskab vil bidrage til at løse dette problem, siger Paolo Gentiloni.

Vil ramme med ødelæggende kraft

Den seneste nordkoreanske missiltest skete for en måned siden, hvor affyringen dog slog fejl.

Det skete, da man i midten af april forsøgte at affyre et missil fra landets østkyst nær havnebyen Sinpo.

I slutningen af april udgav det nordkoreanske styre en propagandavideo, der blander billeder af missiltest med animerede angreb på amerikansk mål. Samtidig lovede Nordkorea, at de er klar til atomkrig.

- Hvis de provokerer os, vil vi svare igen med ødelæggende kraft, lyder åbningscitatet fra videoen, mens billeder fra den seneste militærparade vises.

I løbet af det seneste år har Nordkorea affyret en stribe missiler og gennemført to af styrets indtil nu fem atomprøvesprængninger i strid med FN's resolutioner.

Alene i år har Nordkorea syv gange gennemført missiltest trods en stigende spænding til nabolandene. Video: Rasmus Friis Jensen