Udland

Tidligere efterretningschef om Trump: - Han er en del af angrebet mod landet

Den amerikanske præsident Donald Trump er med til at angribe de demokratiske institutioner indefra, lyder det fra tidligere direktør.

De demokratiske institutioner er under angreb både indefra og udefra. Det siger tidligere direktør for USA’s nationale efterretningstjenester James Clapper i et interview med CNN.

Den tidligere direktør peger eksempelvis på Ruslands formodede indblanding i sidste års præsidentvalg.

- Landets grundlæggere skabte i deres genialitet et system med tre ligestillede regeringsled. Et system med indbygget adskillelse af de tre statsmagter. Det er under angreb, og det eroderer, siger James Clapper og understreger, at også landets institutioner bliver angrebet indefra.

Adspurgt om det også skal ses som et  angreb fra præsidenten, svarer James Clapper meget præcist:

- Ja.

Herunder kan du se en del af interviewet, som CNN har delt på Twitter:

Samme uge som Trump fyrer FBI-chef

Interviewet med den tidligere efterretningschef kommer efter en turbulent uge, hvor præsidenten fyrede den øverste chef i FBI, James Comey.

Flere kritikere mener, at den amerikanske præsident fyrede FBI-chefen på grund af hans rolle i FBI’s undersøgelse af Ruslands indblanding i sidste års præsidentvalg og af en mulig forbindelse mellem russerne og Donald Trumps kampagnestab.

Streng kontrol

Efter fyringen har lederne af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus fortalt, at de vil føre streng kontrol med, at undersøgelsen hverken bliver forhindret eller forstyrret.

James Clapper har i forbindelse med en afhøring i Senatet sagt, at han ikke kan meddele, om der har været eller ikke været et samarbejde mellem russerne og Donald Trumps stab.

Efterfølgende skrev Donald Trump på Twitter:

James Clapper har hele tiden holdt fast i, at det har været forkert, når præsidenten og Det Hvide Hus citerer ham for, at der intet samarbejde har været.

- Jeg kender ikke til nogen beviser. Så jeg kan ikke afkræfte det, og jeg kan ikke bekræfte det, siger han.

Ikke overrasket

James Clapper bliver i interviewet også spurgt, hvorvidt han er overrasket over, "hvor stille republikanerne på Capitol Hill har forholdt sig".

- Jeg håber, at hver enkelt senator og kongresmedlem vil handle ud fra deres egen samvittighed. Og jeg kan ikke sige, at jeg er overrasket. Jeg håber, at de vil sige fra, siger han.