Udland

Stor bilproducent lukker fabrikker efter hackerangreb: - Det vil få kæmpe konsekvenser

Bilproducenten Renault kommer til at bløde økonomisk efter cyberangreb. Det fortæller erhvervskommentator.

Bilproducenten Renault har måtte lukke ned for flere fabrikker grundet fredagens omfattende hackerangreb, der allerede har ramt over 99 lande.

- Det har kæmpestore økonomiske konsekvenser. Både i form af den tabte produktionstid, men også i form af den tabte tillid på aktiemarkedet. Når det åbner på mandag, så vil der være mange, der har tabt tillid til Renault, fortæller Henrik Ørholst, der er erhvervskommentator.

Cyberangrebet har tvunget koncernen til at lukke en række fabrikker for at forhindre den ødelæggende virus i at knække flere af Renaults it-systemer.

- Vi er blevet berørt, siger en talskvinde for Renault.

Hun fortæller, at bilfabrikken er i gang med at gøre op, hvor alvorligt koncernen er ramt.

- Et arbejde har været i gang siden i aftes. Vi gør det, som er nødvendigt for at modgå dette angreb, siger hun.

Vil forhindre virus i at sprede sig

Da det stod klart fredag aften, at Renault var ramt, blev flere produktionssteder lukket i Frankrig. Delvist for at forhindre at virussen - eller den såkaldte ransomware - skulle sprede sig.

- Det er et kludetæppe af it-systemer, som interagerer med hinanden. Hvis der bare er et sted, det er gået galt, så er der en stor kæde af fejl, der kan gå galt, siger Henrik Ørholst, der kun mener, at vi har set toppen af isbjerget i forhold til hackerangrebets omfang.

Renault vil ikke fortælle, hvilke fabrikker der er lukket. Men en kilde i en fagforening fortæller, at fabrikken i Sandouville i Normandiet er et af de berørte steder. Her produceres normalt 640 biler om dagen.

En talsmand for fabrikken med 3.400 ansatte bekræfter, at den har været udsat for et cyberangreb.

- Produktionen blev berørt i løbet af natten, men heldigvis var der ikke planlagt nogen fuld produktion i denne weekend, kun nogle stempeloperationer, siger han.

Eksperthold arbejder på problemet

Han oplyser, at et eksperthold er i gang med løse problemet, og han skønner, at arbejdet kan genoptages i fuldt omfang mandag morgen.

En anden fabrik, som er ramt, er i Douai i det nordlige Frankrig. Arbejdet er ikke lammet, for der var ikke planlagt produktion i weekenden. Men en repræsentant for fabrikken siger, at it-folk er i gang med at vurdere, hvor mange computere, der er ramt.

Alle brancher er udsat

Henrik Ørholst fortæller, at alle virksomheder, så snart de har it-systemer, er mål for it-angreb.

- De fleste virksomheder har it-systemer i større eller mindre målestok. Så alle virksomheder og personer kan blive udsat for det her, fortæller Henrik Ørholst.

Han sammenligner hackerangrebet med en forkølelse.

- Hver gang der kommer en vaccination mod en forkølelse, så rækker det til de tidligere forkølelser. Sådan er det også med it-systemer. Når man lukker et hul, så kommer der et nyt, siger Henrik Ørholst.

Fabrik lukket i Slovenien

Også Renaults bilfabrik i Slovenien er lukket som følge af cyberangrebet. Her tog man en beslutning om at indstille produktionen i løbet af natten

Og på Renaults søstervirksomhed Dacia i Mioveni i Rumænien er de ansatte lørdag blevet sendt hjem af samme årsag.

Renault er foreløbig den eneste franske virksomhed, som har fortalt, at den er ramt af cyberangrebet. Men landets agentur for it-sikkerhed, Anssi, vurderer, at der nok er en del flere, som er kommet i klemme.

Ikke konkurrenter der står bag

Omend der er mange eksempler på industriel spionage, så vurderer Henrik Ørholst ikke, at en konkurrent kunne stå bag hackerangrebet.

- Lige nu er der ingen, der ved, om det er en fremmed stat, terrorister eller nogle personer i en garage, der står bag. Men det udstiller jo på den anden side set også, hvor sårbart og farligt det her it-system er. Især hvis man ikke har it-sikkerheden i orden, fastslår erhvervskommentatoren.

Sådan sikrer du dig mod hacker-angrebet

  1. Få opdateret dit Windows-styresystem

    Det skal være fuldt opdateret. Vær desuden opmærksom på, om tilføjelsesprogrammer som Adobe og Java også er fuldt opdateret.

  2. Få et antivirus-program

    Få en eller anden form for antivirus-program. De gratis kan være ok, da de er bygget på samme teknologi, som dem der koster penge. Man får dog flere ekstra ting for de virus-programmer, der koster penge. Blandt andet er de bedre til at sørge for, at ens ekstra programmer er fuldt opdateret. 

  3. Lav en back-up

    Få lavet enten en back-up på en fysisk ekstern harddisk eller i din 'cloud'. En cloud er en fælles betegnelse for en række netbaserede løsninger. Det er løsninger som normalt har været installeret på ens egne servere, men som nu bliver tilgængeligt på internettet, hvor du i langt højere grad betaler efter forbrug. På den måde placeres din software “i skyen”.

TV 2's læsere og seere kunne lørdag aften stille spørgsmål til to eksperter i it-sikkerhed. De spurgte blandt andet, hvornår man kan være sikker på, at man er angrebet, samt hvad man kan gøre for at undgå et hackerangreb.

Du kan finde deres spørgsmål og svar her.