Udland

KOMMENTAR: Trump i ny vild Twitterkrig - er en åben bog og et mysterie på en og samme tid

Der findes to måder at tolke Trump på - også når det gælder hans seneste tweets om den nu fyrede FBI-chef James Comey.

Fordelen og ulempen ved politikeren Donald Trump har siden Trumps indtræden på den amerikanske politiske scene været, at Trump modsat de fleste andre politikere lader til at være en åben bog.

Hvor de fleste politikere er meget omhyggelige med at overveje hvordan, hvornår og hvorfor, de udtaler sig om et givet emne – og helst altid i meget vage termer –, er man med Trump stort set aldrig i tvivl om, hvad først præsidentkandidaten og nu præsidenten Trump mener. Bare gå på twitter, se hans valgmøder eller læs hans interviews. På den måde er politikeren Trump en gave til journalister og analytikere.

Eller er han? For med Trump er det også tydeligt, at han ofte reagerer meget impulsivt og ikke ligefrem udviser meget tålmodighed. Disse karaktertræk giver anledning til bekymring blandt mange, hvorvidt en person som Donald Trump overhovedet er kvalificeret til at bestride posten som verdens mest magtfulde mand.

Personligt forstår jeg både dem, der mener, at Trump er en trussel mod det amerikanske demokrati og verdensfreden mere generelt, men også dem, der mener, at vi overfortolker Trumps gøren og laden og i en helt overdreven grad altid vælger at tillægge Trump skumle motiver.

Det seneste eksempel på dette er en historie fra CNN, der fokuserer på, at Trump altid spiser to kugler is til sin chokoladekage, mens alle andre kun får en kugle. Det bliver så udlagt som endnu et tegn på Trumps selvoptagethed og selvforelskelse fra nogle, mens andre – mig inkluderet – synes, at vi skal pakke hobbypsykologfjernanalyserne sammen og koncentrere os om det væsentlige, Trumps politik.

Når Trump derfor advarer den nu fyrede FBI-direktør James Comey mod at lække fortrolige oplysninger af deres samtaler til pressen, er der igen som så ofte med Trump to muligheder at tolke Trumps udtalelser på. Der er den ”gode Trump” og den ”dårlige Trump", som den konservative kommentator Ben Shapiro engang bemærkede.

Hvis man vælger at se Trumps seneste ret kryptiske tweets igennem den ”gode Trump”-brillerne, er analysen følgende: Trump udtrykker sig klodset og kryptisk, men i bund og grund prøver han igen at sætte fokus på et emne, der har ligget ham meget på hjertet – det massive omfang af læk fra Det Hvide Hus og andre institutioner såsom FBI. At Trump er rasende over de mange læk og mener, at Comey burde have fokuseret mere på disse læk end undersøgelsen i Trumpkampagnens forbindelser til Rusland (sandsynligvis fordi Trump mener – eller ved – at han er uskyldig, og derfor bare vil have det overstået) er veldokumenteret.

Dette problem skrev jeg allerede om, da Michael Flynn blev gået i februar måned. Her har Trump bestemt en pointe: Både i forhold til de problemer, det skaber for hans egen administration og i mere generelle termer. For selvfølgelig er det et problem, at tophemmeligt materiale som Michael Flynns demaskering bliver lækket til pressen, ligesom alverdens detaljer siver ud fra Trumps møder med udenlandske ledere.

Hvis man vælger at se Trumps seneste ret kryptiske tweets igennem den ”dårlige Trump”-brillerne, er analysen nærmest klokkeklar:

Donald Trump truer via sociale medier en fyret FBI-direktør og har gang i noget, der er grænsende til afpresning for åben skærm. Trumps tweet er bare endnu et tegn på, at Trump er en trussel mod det amerikanske demokrati, fordi han fundamentalt set ikke accepterer magtens tredeling. Det bevidner hans gentagne angreb mod amerikanske dommere, hver gang en domstol stopper ham fra at udføre sin politik som for eksempel indrejseforbuddet.

Et andet eksempel er Trumps gentagne angreb mod den såkaldte fjerde statsmagt, pressen. At Trump i dag på twitter også spekulerer, at man måske helst burde aflyse pressebriefingerne og hellere sende skriftlige svar ud, ligesom den amerikanske presse ikke kan forvente, at Trumps pressefolk altid udtaler sig helt korrekt med en ”så aktiv præsident, der har gang i rigtig mange ting”, er bare endnu et angreb på pressefriheden, lyder kritikken.

Og bare det faktum, at vi ikke med tydelighed kan svare på, hvad der ligger bag Trumps tweets i dag, understreger atter, at Trump er både en åben bog og et mysterie på en og samme tid. Om det er en god eller dårlig ting, er så et andet spørgsmål.

Eller som Ben Shapiro selv skrev i sin kommentar til Trumps tweet: