Udland

Det vilde døgn i USA: Trumps talsmand gemte sig bag en hæk

Beslutningen om at fyre FBI-chefen James Comey satte gang i et vanvittigt døgn i USA. Her er højdepunkterne, som ingen kunne forudse.

Da nyheden om, at USA's præsident Donald Trump havde fyret chefen for FBI ramte alverdens medier, var der en mand som fik travlt - rigtig travlt.

Det kommer slet ikke os ved.

Vladimir Putin, præsident, Rusland

Manden hedder Sean Spicer. Han er talsmand for USA's præsident, og da Donald Trumps beslutning blev kendt af offentligheden, satte den gang i en kæde af begivenheder, som sjældent er set før i USA's hovedstad.

Det inkluderede en pressetalsmand i skjul bag en hæk, en gæsteoptræden fra 1970'ernes Watergate-skandale, Præsident Putin i ishockeydragt og russiske fotografer, der kunne knipse løs i Det Hvide Hus, mens amerikanske fotografer blev holdt ude.

Kæden af utroligheder havde et forspil på en golfbane i New Jersey, hvor USA's præsident tilbragte weekenden - så historien begynder dér. Pressetalsmanden Sean Spicer vender vi tilbage til.

Beslutningen på golfbanen

Avisen Washington Post har talt med flere end 30 kilder i et forsøg på at stykke sammen, hvad der egentlig skete inden Donald Trump valgte at fyre chefen for FBI.

Fyringen har bragt Donald Trump i modvind, fordi politichefen stod i spidsen for en efterforskning af præsidentens forbindelser til Rusland.

Ifølge avisens kilder gik Donald Trump rundt på sin golfbane i Bedminster i New Jersey og surmulede over FBI-chefen James Comey, da han traf beslutningen.

Avisen skriver, at Donald Trump var vred over en høring i USA's kongres, hvor James Comey havde afgivet en forklaring, som præsidenten syntes var "underlig".

Høringen handlede om James Comeys håndtering af sagen om Hillary Clintons emailserver og til dels også FBI's efterforskning af, i hvor høj grad Rusland kan have påvirket valgkampen i USA.

Ifølge avisen traf Donald Trump formentlig beslutningen om, at tiden var moden til at fyre James Comey efter længere tids utilfredshed.

Mandag morgen samlede præsidenten sine nærmeste rådgivere i Washington, og herefter bad Donald Trump sin justitsminister Jeff Sessions og sin vicejustitsminister Rod J. Rosenstein om at skrive et oplæg, der kunne bruges til at fyre FBI-chefen.

Fyret med et brev

Justitsminister Jeff Sessions er selv indblandet i sagen om Trump-regeringens forbindelser til Rusland.

Han har afstået at have noget med den at gøre, så opgaven endte hos Rod J. Rosenstein, der ifølge Washington Post truede med at sige op, hvis han skulle bruges som værktøj til at fjerne FBI-chefen.

Ikke desto mindre skrev Rod J. Rosenstein et oplæg, som Donald Trump kunne bruge.

Dermed havde Donald Trump en undskyldning, så han bogstaveligt talt kunne underskrive en regulær fyreseddel til FBI-chefen.

Konvolutten med fyresedlen blev overbragt til FBI af en af præsidentens rådgivere.

Der er kun få hundrede meter fra Det Hvide Hus til FBI's hovedkvarter i Washington - men det var ikke muligt at aflevere konvolutten personligt.

FBI-chefen tilbragte nemlig tirsdagen i Hollywood, hvor han holdt tale for en gruppe rekrutter fra FBI. Her kom nyheden på tv, mens han var i færd med sit oplæg. 

James Comey troede først, det hele var en stor vittighed, men da han ringede hjem til sit kontor, fandt han ud af, at det var virkelighed.

Fotos af fyresedlen fra Donald Trump cirkulerede allerede på de sociale medier.

Ud over præsidenten selv - der konstant er på Twitter - er manden der normalt håndterer meddelelser fra Det Hvide Hus ingen ringere end Sean Spicer, som vi hørte om tidligere.

Og det var nu han fik travlt.

Han ville ifølge Washington Post sende nyheden ud på en e-mail - men han blev indhentet af virkeligheden.

Nyheden slap ud uden om talsmanden, så han endte med at stå i døråbningen til sit kontor og komme med en hastig meddelelse om fyringen til de journalister, der tilfældigvis var til stede.

Herefter låste han sig inde på sit kontor i over tre timer, mens pressekorpset i Washington gik amok og Twitter begyndte at gløde med kommentarer fra politikere og kommentatorer.

Donald Trump fik især kritik for at fyre den mand som stod for at efterforske mod præsidentens egen stab. FBI undersøgte Trumps folk på grund af mistanke om, at de havde samarbejdet med en fremmed magt under valgkampen.

Som et ekstra krydderi på det hele var udenrigsministeren for den fremmede magt endda på vej til at besøge Donald Trump, mens hele dramaet udfoldede sig i Washington.

Mens Sean Spicer var låst inde på kontoret, afviste hans ansatte, at der kom flere udtalelser tirsdag aften. Det kom dog ikke til at holde.

Historien om fyringen blev så stor, at Sean Spicer og to talskvinder måtte ud i aftenmørket for at give interviews til CNN, Fox News og Fox Business.

Sean Spicer talte med Fox Business, og efter interviewet smuttede han om bag en hæk med de personer, han havde med.

Han fik imidlertid placeret sig sådan, at han måtte forbi pressekorpset for at komme ind igen. 

Pressen forsvandt ikke, så til sidst gik Sean Spicer med til at svare på spørgsmål - men uden at der måtte tændes lys. Dermed kom han ikke til at optræde på TV.

Talsmanden kunne ikke komme med ret mange svar - han havde ikke haft tid til at forberede sig, og formentlig hørte han først om fyringen via medierne.

Efter de kaotiske scener i haven ved Det Hvide Hus, blev det nat i Washington - ind til klokken 6:27, hvor præsidenten stod op.

Twitter er en del af Donald Trumps morgenrutine, og han havde straks en kommentar til de mange mediehistorier om fyringen.

- Når tingene falder til ro, vil de takke mig, skrev præsidenten på Twitter.

Men der var ikke rigtig noget, der faldt til ro onsdag.

Ruslands udenrigsminister var landet i Washington, og han kunne endda fyre en vittighed af, da han blev spurgt til fyringen af FBI-chefen.

Sergej Lavrov kommer med en sarkastisk bemærkning om fyringen af chefen for FBI Video: Peter Møller

- Blev han fyret? - du laver sjov med mig, sagde han til pressen, da han skulle fotograferes med sin amerikanske kollega i Udenrigsministeriet.

Og ministeren talte engelsk - ikke russisk, som han normalt plejer at gøre.

Kort efter blev forholdet mellem USA og Rusland tilsyneladende endnu mere hjerteligt.

Pludselig sendte Ruslands ambassade i USA et billede ud på Twitter, hvor Donald Trump trykkede hånd med landets ambassadør Sergej Kislyak.

Sergej Kislyak er en af de centrale personer i FBI-sagen om russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

Flere af Donald Trumps nærmeste medarbejdere har været i FBI's søgelys for at have haft tætte forbindelser til Sergej Kislyak under valgkampen i efteråret.

Og nu trykkede ambassadøren altså hånd med præsidenten, uden at amerikansk presse kunne få lov til at tage billeder. Det fik Ruslands nyhedsbureau TASS til gengæld lov til.

Da håndtrykket mellem Trump og ambassadøren havde fundet sted, og Trump havde mødt Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov, var det tid til at lukke den amerikanske presse ind.

Der var indlagt en mulighed for at tage pressefotos.

Pressen kom dog ikke til at tage nogen billeder af Donald Trump og Sergej Lavrov ved den lejlighed.

Til gengæld havde Donald Trump inviteret en særlig gæst.

Da fotograferne kom ind, fandt de Donald Trump sammen med USA's tidligere udenrigsminister Henry Kissinger, der i 1970'erne var en af de centrale personer i Watergate-skandalen.

Det var den skandale, som kostede præsident Nixon jobbet.

Nixon havde også en berømt fyring bag sig. Han fyrede nemlig chefen for den gruppe, der dengang efterforskede præsidentens rolle i Watergate-skandalen.

Og så måtte Nixon gå af.

Henry Kissinger, der er en erfaren diplomat, havde tilsyneladende fået lov til at være med til at være i Det Hvide Hus i anledning af besøget fra Rusland. Han var udenrigsminister under Richard Nixon, og deltog formentlig i rådgivningen af Nixon under Watergate-skandalen, selv om hans rolle aldrig er blevet fuldstændig klarlagt.

På dette tidspunkt var pressetalsmanden Sean Spicer ikke længere i Det Hvide Hus. Han var i stedet taget over til Forsvarsministeriet i Pentagon på den anden side af Potomac-floden.

Sean Spicer er nemlig reserveofficer, og onsdag havde han altså tjeneste i Pentagon. Det skulle tilsyneladende ikke aflyses, så hans assistent Sarah Huckabee Sanders måtte håndtere pressen.

Hun nåede lige at ønske sin datter tillykke med fødselsdagen, inden hun blev omringet.

Men hun kunne ikke komme med nogen nye svar.

FBI-chefen var blevet fyret på grund af sin rolle i Hillary Clintons email-sag, selv om Donald Trump faktisk selv havde rost FBI-chefen for den selvsamme rolle mens han førte valgkamp.

Hun holdt fast i oplægget fra vicejustitsminister Rod J. Rosenstein som begrundelse for fyringen.

- At få et brev som det han (Donald Trump) fik, og have den samtale (med Rosenstein). Det understreger de grundlæggende grusomheder der ligger i at omgå kommandovejen i Justitsministeriet, svarede hun, da hun blev spurgt om, hvordan det kunne være at Donald Trump havde skiftet mening om James Comey. 

Hun afviste, at sagen om Trumps mulige forbindelser til Rusland havde noget med fyringen at gøre.

Det samme gjorde Ruslands præsident Putin, da det lykkedes den amerikanske tv-kanal CBS at få fat på ham under en ishockeykamp.

Ruslands præsident Putin mener ikke fyringen af FBI-direktør James Comey kommer til at påvirke forholdet mellem USA og Rusland. Video: Lars Hjort Kristensen

- Det kommer slet ikke os ved, sagde den smilende russiske præsident.

Om han har haft en finger med i spillet, skal en ny chef for FBI formentlig forsøge at finde ud af.

Han bliver fundet af justitsministeren, nomineret af Donald Trump, men skal godkendes af politikerne i USA's senat først.

Kilder: Washington Post, CNN, The Atlantic og Washington Post