Udland

Russerne fik adgang i Det Hvide Hus – amerikansk presse måtte ikke komme ind

Pressehåndteringen af den russiske udenrigsministers besøg ved Donald Trump er ganske opsigtsvækkende, skriver flere medier.

Donald Trumps forhold til pressen er ikke særligt hjertelig. Mildt sagt.

Gentagne gange har USA’s præsident udpeget medier, som har bragt historier, han ikke bryder sig om, og kaldt dem falske nyheder - han har endda kaldt pressen for ”fjender af folket”.

Russerne fik det hele ud globalt, mens pressekorpset i Det Hvide Hus blev holdt ude. Det hidtil uset

Andrea Mitchell, Tv-vært, MSNBC

Journalister var da også forment adgang, da den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov kom på officielt besøg i Det Hvide Hus onsdag.

Men ét medie fik lov at komme med ind: TASS. Det russiske nyhedsbureau.

Derudover delte det russiske udenrigsministerium selv billeder af mødet mellem udenrigsminister Sergej Lavrov og den russiske ambassadør i Washington, Sergej Kislyak.

Forskelsbehandlingen vækker stor opsigt, fordi præsident Donald Trump gentagne gange har forsøgt at lægge afstand til beskyldninger om forbindelser mellem folk i hans stab og den russiske regering.

Dagen efter, at han fyrede manden, der leder efterforskningen af netop den mulige russiske forbindelse, udelukkes den amerikanske presse fra et møde, som den russiske presse fik adgang til.

Og endda til et møde, hvor Donald Trump mødtes med en mand, som er blandet ind i skandalen, der første til sikkerhedsrådgiveren Michael Flynns afsked med Donald Trumps administration, nemlig ambassadør Kislyak.

Ville ikke bruge billederne

De store amerikanske tv-stationer valgte enten ikke at vise billederne eller at vise dem og fortælle, at de stammede fra russiske kilder, fordi amerikansk presse ikke fik adgang, skriver politico.com

Værten på Fox News Jenna Lee sagde:

- Vi vælger ikke at vise dem, for som en del af pressen her i USA, mener vi, det er vigtigt, at pressen har adgang til officielle billeder fra Det Hvide Hus.

På CNN valgte man at vise billederne direkte fra Twitter, men fulgt af en forklaring.

- Amerikanske fotografer fik ikke adgang til lokalet med mulighed for at dække mødet, sagde værten Wolf Blitzer.

MSNBC-værten Andrea Mitchell, er chokeret over håndteringen fra Det Hvide Hus.

- Russerne fik det hele ud globalt, mens pressekorpset i Det Hvide Hus blev holdt ude. Det hidtil uset, siger hun ifølge Huffington Post.

Adam B. Ellick fra New York Times udtrykker sin frustration i et tweet:

- Statsstyret russisk ”medie” får lov at dække Trump-mødet med russisk udenrigsminister. Amerikanske medier må ikke. Virkelighed, skriver han

En repræsentant fra Det Hvide Hus blev spurgt til, hvorfor den amerikanske presse ikke matte komme ind.

- Vores officielle fotograf og deres officielle fotograf var til stede. Det er det, lød svaret ifølge politico.com, som deraf tolker, at TASS blev opfattet som Ruslands ”officielle fotograf”.