Udland

Putin om fyring af FBI-chef: - Vi havde intet med det at gøre

Tidligere FBI-direktør James Comey stod blandt andet i spidsen for at undersøge en eventuel russisk indblanding i den amerikanske valgkamp i 2016.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har nu reageret på fyringen af den nu tidligere FBI-direktør James Comey. Ifølge ham kommer fyringen ikke til at betyde noget for forholdet mellem USA og Rusland.

Comey har blandt andet stået i spidsen for undersøgelsen af en eventuel russisk indblanding i den amerikanske valgkamp i 2016. Den russiske præsident nægter dog at have haft noget at gøre med den højt profilerede fyring.

- Dine spørgsmål virker underlige for mig. Lad være med at være sur på mig. Vi havde ikke noget at gøre med det, sagde den russiske præsident under et interview med det amerikanske medie CBS, kort før han deltog i en hockey-kamp i Sochi.

- Præsident Trump handler i overensstemmelse med sine beføjelser - i overensstemmelse med amerikansk lov og forfatning, konstaterede Putin, før han skøjtede ud på isen.

Blev fyret for at genskabe tillid til FBI

James Comey blev fyret af præsident Trump i går fordi 'han ikke er i stand til at lede FBI effektivt'.

- Du er ikke i stand til at lede FBI effektivt. Vi har brug for nyt lederskab til at genskabe tilliden til FBI, lyder det i et brev til James Comey, underskrevet af Donald Trump. 

Beslutningen om fyringen blev taget på anbefaling fra USA's justitsminister, Jeff Sessions, og vicejustitsminister, Rod Rosenstein, oplyser Reuters.

Ifølge TV 2s USA-ekspert, Mirco Reimer-Elster, er timingen af fyringen overraskende, fordi den kommer dagen efter en omdiskuteret høring i Senatet, der satte fokus på den russiske indblanding i den amerikanske valgkamp.

- Man må formode, at justitsminister Jeff Sessions og hans stedfortræder har forelagt nogle gode argumenter til præsidenten, hvorfor det ikke længere var holdbart at have James Comey i spidsen for FBI.

To forklaringer på fyring

Reimer-Elster mener, at et af argumenterne kan være, at James Comey vidnede i Senatet i sidste uge om sin beslutning om at genåbne Clintons email-sag 11 dage inden dagen for valget af USA's næste præsident.

- I den forbindelse kom han til at udtale sig uklart og usandt i en række spørgsmål angående Hillary Clintons email-sag. James Comeys præsentation var faktisk så mangelfuld, at FBI sidenhen selv kontaktede Kongressen for at gøre opmærksom på, at han havde talt forkert og overdrevet, siger Mirco Reimer-Elster, som selv mener, at der kan være to forklaringer på, hvorfor Trump har sendt Comey ud i kulden:

Enten er der virkelig tale om, at fyringen er et forsøg på at genoprette tilliden til FBI, eller også er der tale om, at Trump godt ved, at der eksisterer forbindelser mellem Trump-kampagnen og Rusland, og nu prøver at obstruere og lukke FBI's efterforskning ved at fyre Comey.

Fandt ud af fyring på TV

James Comey var tirsdag midt i en tale for sine medarbejdere i Los Angeles, da tv-skærme i baggrunden begyndte at vise nyheden om hans fyring.

FBI-chefen begyndte at smågrine og svarede, at det var "en ret sjov joke" for at løsne den anspændte stemning, men kort tid efter modtog FBI's hovedkvarter altså et brev fra præsident Donald Trump, der fastslog fyringen sort på hvidt.