Udland

Dansker anklaget for menneskesmugling i over to år - nu falder dommen

Dansk-irakiske Salam Aldeen frygter, at det bedste han føler nogensinde at have gjort vil koste ham en fængselsstraf på livstid i Grækenland.

Han reddede migranter fra at drukne på havet, da han blev anholdt af den græske kystvagt og anklaget for menneskesmugling.

Og nu er den 34-årige Salam Aldeen bange. Bange for at ende sine dage i en græsk fængselscelle.

- Jeg frygter at mit liv er forbi. At jeg aldrig får børn, Ingen familie, siger Salam Aldeen med lav hæs stemme, da tv2.dk møder ham i Athens lufthavn på vej til Lesbos for at gøre sig klar til retssagen mod ham.

- Min advokat har sagt, at det er en meget alvorlig sag. Og det gør mig selvfølgelig bekymret, siger Salam Aldeen opgivende.

Han risikerer fra 10 års fængsel og op til livstid, men nægter sig skyldig i anklagerne om menneskesmugling.

- Det er en kæmpe løgn. Jeg har ikke gjort andet end at redde mennesker. Små børn, kvinder og mænd. Jeg har ikke tjent penge på det. Jeg har gjort det for at hjælpe, siger Salam Aldeen.

tv2.dk har fulgt Salam Aldeens sag, siden den begyndte i januar 2016. I over et år måtte han ikke forlade Grækenland. Men i efteråret 2017 fik han lov at tage hjem for at besøge sin familie i Danmark. Nu skriver vi maj 2018, og retssagen mod ham begynder mandag i næste uge. Salam Aldeen er tilbage på Lesbos, hvor hans mareridt begyndte.

Skriget i natten

Vi skruer tiden tilbage til en iskold januarnat sidste år på den græske ø Lesbos, der ligger lige ud for Tyrkiets kyst.

Aktivister fra hele verden er taget til øen i løbet af 2015 og 2016 for at hjælpe flygtninge, som menneskesmuglere sender over havet fra Tyrkiet til de græske øer i Det Ægæiske Hav.

Salam Aldeen og hans organisation, Team Humanity, har en båd, så de kan sejle ud og hjælpe flygtningene på havet.

Da vi kom frem til Danmark, blev vi behandlet som konger.

Salam Aldeen, flygtning.

Klokken 02.50 om natten får Salam Aldeen en meddelelse på den mobil-gruppe, han er medlem af via beskedtjenesten Whats-app. Det er en lydfil, hvor man kan høre flygtningene råbe om hjælp. Høre børn der skriger på deres mor.

Flygtninge i panik ud for Lesbos. Video: Peter Møller

Salam Aldeen roder med sin mobiltelefon og finder filen med nødråbet fra flygtningene og afspiller den.

– Du får gåsehud. Det er frygteligt, og når man får sådan en besked, vil man bare gøre alt for at hjælpe, siger Aldeen.

Salam Aldeen befinder sig på havnen i Mytilini – hovedbyen på Lesbos – da han får nødopkaldet. Lynhurtigt skriver han til nogle frivillige spanske livreddere, han samarbejder med. ”Til marinaen nu!”

– Og de var så hurtige. På to minutter var de nede på havnen. Vi gjorde os klar, tog redningsveste på og løb ned til båden. Satte båden i gang, og på et kvarter var vi ude på havet, husker Aldeen.

Salam Aldeen sejler sin båd ned langs kysten i græsk farvand. Beskeden, de har fået, viser kun cirka, hvor flygtningenes båd befinder sig. Nemlig i græsk farvand ud for lufthavnen på Lesbos. Det er en oplysning, der skal vise sig meget vigtig senere i forløbet. Men det ved Salam Aldeen og de andre fire frivillige ikke på dette tidspunkt.

Lige nu spejder de med lys ud over det nattemørke hav. De leder efter to flygtningebåde, der hvert øjeblik det skal være, kan forsvinde under bølgerne. Måske med over 50 kvinder, børn og mænd om bord.

I står til flere hundrede års fængsel.

Advokat

Salam Aldeen har de seneste måneder gjort det masser af gange. Reddet mennesker på havet, så mange gange, at han ikke længere husker, hvor mange han har hevet op i sikkerhed. Tusindvis? Han ved det ikke, både og mennesker går i et, når han forsøger at tælle for sig selv.

Du kan se video fra en af redningsaktionerne herunder. Det er Salam Aldeen, der holder sammen på de to både.

Salam Aldeen holder sammen på to både. Video: Peter Møller

I beskeden på mobiltelefonen fra de nødstedte flygtninge er der et kort med koordinater, hvor man sådan cirka kan se, at én af bådene må befinde sig ud for lufthavnene på Lesbos. Men de kan bare ikke finde den.

– Jeg ringer til kystvagten og siger: Der er to både, der er ved at synke, I må komme og hjælpe os. Men kystvagten svarer, at jeg kan ringe igen, når jeg ved præcis, hvor bådene er. Og så lægger de på, fortæller Salam Aldeen.

På båden er Salam Aldeen og de fire andre frivillige bekymrede. Når først der kommer en melding om, at en båd er ved at synke, gælder det om at komme den til hjælp hurtigt. De spinkle gummibåde, som smuglerne sender flygtningene fra Tyrkiet til Grækenland i, er i dårlig stand.

- Det er både, der kan bryde sammen, hvert øjeblik det skal være. Smuglerne er ligeglade, de sender bare folk af sted, siger Salam Aldeen.

Salam Aldeen fortæller, hvorfor han valgte at tage til Lesbos for at hjælpe flygtninge. Video: Anne Brandbjerg

Han har boet i en lejlighed i Athen, som han har delt den med ni enlige kvinder og deres i alt 18 børn. Det yngste barn er en nyfødt dreng, hvis mor er flygtet fra Algeriet. Aldeen mødte hende på gaden, nu bor hun i et værelse hos ham. Selv om Aldeen er anklaget for forsøg på menneskesmugling, har han forsat sit humanitære arbejde.

- Jeg hjælper kvinderne med at få tag over hovedet og mad på bordet. En amerikansk kvinde sponsorer flygtningene, forklarer Salam Aldeen.

Hver uge tager han kvinderne med ud at handle. Tager et billede med varerne og hver enkelt familie. Billedet sender han så til sponsoren, så de kan se, hvad deres penge bliver brugt til.

- Det fungerer rigtigt godt, og på den måde vil de private mennesker gerne fortsætte med at hjælpe, siger Aldeen.

Man kunne tro, at Salam Aldeen havde rigeligt med sin egen situation. En alvorlig retssag hængende over hovedet. Men han har det bedst med at hjælpe.

Det første jeg hører dem råbe er: Hold kæft I er anholdt

Salam Aldeen, anholdt for menneskesmugling.

Det er blevet en besættelse for ham. Og han har da også selv haft flygtningelivet tæt inde på kroppen. Faren kommer fra Irak, moren fra Rusland. Som niårig flygtede han sammen med sin familie fra Moldova til Danmark på grund af borgerkrigen.

– Jeg kan huske, at vi sad på altanen og så på raketterne og kunne høre skyderiet. Jeg var bare ni år, så jeg forstod det ikke rigtigt. Og pludseligt skulle vi væk. Jeg husker ikke så meget. Men en ting glemmer jeg ikke. Hver gang vi skulle forbi en grænse, lå der penge i vores pas. Dollars. Og da vi så kom frem til Danmark, blev vi behandlet som konger, griner Salam Aldeen glad ved tanken.

Men det er også en alvorlig historie. En historie han ikke havde tænkt meget over, før han første gang satte sine ben på den græske ø Lesbos. Det skete på hans 33 års fødselsdag. Det var lørdag den 5. september 2015, netop som flygtningestrømmen var på sit højeste.

– Det jeg så, ændrede mit liv. Døde mennesker. Folk på flugt, lyder det fra Salam Aldeen, der besluttede sig for at blive på øen for et hjælpe de tusindvis af flygtninge.

Og det er den beslutning, der flere måneder senere har ført ham ud på havet en kold og mørk januarnat. På jagt efter to flygtningebåde i nød.

Hold kæft, I er anholdt

Nattens stilhed bliver pludselig afbrudt af en skibsmotor. En kæmpe skib sejler helt tæt på Salam Aldeens båd. Og hurtigt kommer flere til. Aldeen har i løbet af natten flere gange været i kontakt med kystvagten, og han tænker, om det måske kan være dem. Men hvad laver de her? Aldeen har kun flygtningebådene i hovedet. Bådene der er ved at synke. Hvad fanden sker der?

- Så jeg råber til dem. Prøv at hør her, der er to både der er ved at synke. Tag ud og led efter dem. Men det første, jeg hører dem råbe, er: Hold kæft. I er anholdt. De lyser direkte på os, så vi kan ikke se noget som helst. De siger, vi skal følge efter kystvagtens båd, husker Salam Aldeen.

Da de kommer i havn på Lesbos, bliver de ført hen til kystvagten. Klokken er fire om morgen, den 14. januar 2016. Og Salam Aldeens liv er ved at ændre sig radikalt.

Kystvagten: 'No problem'

De sidder til klokken otte om morgen og venter i Kystvagtens lokaler. Salam Aldeen tænker, at de ikke har gjort noget forkert, og at de snart vil få lov til at gå.

For at være på den sikre side, har han dog flere gange bedt om at tale med den danske ambassade eller en advokat. Uden held. Men pludselig sker der noget. Det vrimler med folk på kystvagtens kontor. Og Aldeen bliver taget ind til afhøring.

- Der sidder en mand og snakker på græsk. Og jeg siger, at jeg ingenting forstår. Men manden svarer bare "no problem, no problem", husker Aldeen.

Manden beder ham fortælle, hvad han har lavet. Og det gør han så.

- Men jeg føler mig som en idiot. Jeg snakker med en person, der ikke forstår mig. Så jeg snakker bare og snakker og fortæller, hvad vi har lavet på havet. Og at vi ringede til kystvagten. Og hvad vi nu gjorde, forklarer Salam Aldeen.

Og han siger også til manden, der afhører ham, at de kan se i hans telefon, at han har ringet til kystvagten. At han ikke skjulte, hvad de lavede. Manden, der afhører ham, skriver hele tiden på computer, men på et tidspunkt stopper han op og skubber et stykke papirer over til Salam Aldeen, og beder ham om at skrive under.

- Så kigger jeg på ham, og siger til ham: Skriv under på hvad? Og han siger: No problem, om en time er du ude. Men jeg siger nej, det gør jeg ikke, jeg skriver ikke under på noget som helst, jeg ikke ved, hvad er, slår Salam Aldeen fast.

Advokat: Han burde hyldes som en helt

Blandt Salam Aldeens faste ugentlige rutiner er et besøg på politistationen, hvor myndighederne skal tjekke, at han ikke forlader Grækenland. På grund af anklagerne om menneskesmugling, skal han blive i landet indtil retssagen er forbi, og han har betalt 10.000 euro i kaution for at slippe ud af fængslet.

Men det er ikke kun politiet Salam Aldeen besøger tit. Advokaten Fragkiskos Ragkousis er en stor og hjertelig mand, der giver Aldeen et kram, når han træder ind på hans kontor med tykke lovbøger og religiøse relieffer. Ragkousis siger, at han er ked af sagen både som advokat og græsk borger. Han synes den er grotesk.

– En mand, som har sat sit eget liv på spil for at redde andre mennesker, forsøger de græske myndigheder at sætte i fængsel, nærmest råber advokaten, mens han gang på gang slår hånden i skrivebordet.

Han er ikke i tvivl om, at Salam Aldeen vil blive frifundet. Der er ikke nogen sag, simpelthen fordi Salam Aldeen ikke har gjort noget ulovligt. Han har aldrig forsøgt at skjule sit arbejde som aktivist, alle kender hans identitet. Det hænger ikke sammen, mener Fragkiskos Ragkousis.

Fragkiskos Ragkousis er advokat for Salam Aldeen, og han mener ikke, at han skal tilbageholdes i Grækenland. Video: Lars Hjort Kristensen

En meget alvorlig sag

Men myndighederne er langt fra enige med Aldeens forsvarsadvokat.  Og det mærker han tydeligt de første timer efter han er blevet anholdt.

Det er blevet op ad formiddagen den 14. januar, før Salam Aldeen får et opkald fra den danske ambassade, der siger, at de har sørget for en advokat. Aldeen er glad, nu kan det være, der endelig sker noget, men han bliver slemt skuffet. For advokaten der kommer, har dårligt nyt.

- Det første, han siger, er: Det her er en slem sag, og I står til flere hundrede års fængsel. I har været i Tyrkiet og i har flygtninge i båden. Så siger jeg til ham; Vent lige lidt. Hvad er det, du snakker om? Hvad for noget, Tyrkiet? Hvad for noget med flygtninge i båden? Hvor er vi henne? Husker Salam Aldeen tilbage.

Salam Aldeen synes ikke rigtigt, at advokaten vil høre på ham. Han bliver vred, men advokaten siger, han skal tage det roligt, og at de senere på dagen skal i retten.

I Grækenland er det normalt, at man giver advokaten 48 timer til at forberede sig, og den tid tilbringer Salam Aldeen og de andre fire aktivister i arresten på politigården i Mytiline. I cellen er Aldeen sådan set positiv på trods af situationen.

– Jeg tænker, at vi intet ulovligt har foretaget os, så hvorfor skulle vi komme i fængsel? Forklarer Aldeen.

I arresten har de tid til at drøfte deres sag. Og det går op for dem, at de med en sms kan bevise, at de slet ikke har været i tyrkisk farvand. Det får de fortalt til deres advokat, og da han kommer og besøger dem i cellen er advokaten i godt humør.

– Han siger, det går rigtigt godt. Det går den rigtige vej. På sms´en kan man se i kun var 2 km ude fra kysten og ikke i Tyrkiet. Og i morgen viser vi det i retten, fortæller Salam Aldeen.

I retten med kystvagten som tolk

Det regner, da Salam Aldeen og de andre aktivister bliver kørt til retten den 17. januar kl. 10:30. Foran retsbygningen har mange andre frivillige, der hjælper flygtninge på Lesbos taget opstilling for at bakke om de anholdte aktivister. Salam Alden er glad for støtten, men da han kommer ind i retssalen, mister han det gode humør. Kvinden der skal tolke for ham, er iklædt kystvagtens uniform.

– Jeg forstår ingenting. Det er kystvagten, der har anholdt os. Og nu skal de også tolke for mig. Der er et eller andet galt, mener Salam Aldeen. Han føler sig meget utryg ved retsmødet, hvor han har svært ved at forstå, hvad der foregår. Hvad der sker med SMS´en, der kan bevise, at de var to kilometer fra den græske kyst og IKKE i tyrkisk farvand, ved han ikke. Mødet varer hele dagen, og først klokken 23 om aften kommer dommerens vurdering. Salam Aldeen skal blive i Grækenland, mens han venter på retssagen, og han skal melde sig hver uge hos politiet.

Det er kun Salam Aldeen, der skal blive i Grækenland. De andre aktivister, en anden dansker og tre spaniere, får lov at rejse hjem indtil retssagen går i gang.

- Jeg tænker på, om det var det, jeg sagde i retten. At det var mig, der var ansvarlig. At det var min båd? Siger Salam Aldeen i dag.

Men det er alt sammen længe siden nu. Siden har han skiftet advokat, er flyttet fra Lesbos til Athen, og håbet om en hurtig frifindelse er svundet ind. Ikke mindst efter den seneste udvikling, hvor han har fået besked om, at hans retssag først kommer for til næste år: 7. maj 2018.

Det er endnu usikkert, hvornår ​Salam Aldeen kan vende hjem til Danmark. Video: Peter Møller

– Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige mere. Jeg mangler ord. Jeg håber der er nogen der kan hjælpe mig et eller andet sted i verden. I Danmark? Jeg håber, at politikerne kan tage fat i Grækenland. Ringe eller skrive og spørge om, hvad det er der sker, siger Salam Aldeen, med en lav og hæs stemme.

Lige nu forsøger hans advokat at sørge for, at Salam Aldeen kan få lov at rejse til Danmark. Det seneste år har Aldeen haft masser af tid til at tænke over, hvad han har gjort. Og han er ikke i tvivl.

- Jeg ved jeg er uskyldig. Og hvis de sætter mig i fængsel, så var det alt det værd. Jeg vil aldrig nogensinde fortryde en eneste ting, jeg har gjort. Intet af det. Vi gav liv til mennesker, til flygtningene. Vi gav håb.

Artiklen her bygger på et interview med Salam Aldeen. Vi har forsøgt at få en kommentar til Salam Aldeens sag fra den græske ambassade i Danmark uden held.

Udenrigsministeriet: Vær varsom

Det danske udenrigsministerium er kommet med en skriftlig kommentar til TV 2.

”Vi har hjulpet den pågældende borger med sædvanlig konsulær bistand herunder med at sikre, at han har juridisk hjælp. Retssagen som sådan har vi ingen kommentarer til. Generelt anbefaler vi danskere, der ønsker at arbejde frivilligt på de kyster, hvor mange flygtninge kommer til Europa per båd, at man er varsom med det arbejde man foretager sig som NGO eller frivillig, og at man sikrer sig, at de lokale myndigheder er orienteret, og at man følger deres anvisninger. Det er særlig vigtigt, da der også opererer menneskesmuglere i områderne. ”