Udland

OVERBLIK: Sådan reagerer det politiske USA på Comey-fyring

Efter fyringen af Comey kræver flere senatorer en uafhængig undersøgelse af Ruslands rolle i præsidentvalget.

Her følger et udpluk af reaktioner på præsident Donald Trumps fyring af FBI's øverste chef, James Comey:

Richard Burr, republikansk senator og leder af Senatets efterretningskomité, der står for undersøgelsen af mulig russisk indblanding i præsidentvalget i november

- Jeg er bekymret over timingen og begrundelsen for direktør James Comeys fyring (...) Hans afskedigelse giver anledning til yderligere forvirring i en allerede vanskelig undersøgelse.

Chuck Schumer, demokratisk senator og minoritetsleder i Senatet

- Dette er en del af et dybt foruroligende mønster fra Trump-administrationen. Først fyrede de Sally Yates (justitsminister, red.), så Preet Bharara (anklager, red.) og nu Comey - den selv samme mand, som leder efterforskningen (af mulig russisk indblanding i valget, red.).

Patrick Leahy, demokratisk senator

- Ingen bør godtage præsident Trumps absurde begrundelse om, at han nu er bekymret for, at FBI-direktør Comey behandlede Hillary Clinton uretfærdigt. Dette er intet mindre end en Nixon (præsident Richard Nixon fyrede en uafhængig anklager under efterforskningen af Watergate-skandalen, red.).

John Conyers, demokrat

- Dagens handling af præsident Trump undergraver enhver form for uafhængig undersøgelse af russiske bestræbelser på at påvirke vores valg og placerer vores nation på randen af en forfatningsmæssig krise.

Lindsey Graham, republikansk senator

- I betragtning af de seneste kontroverser omkring direktøren tror jeg, at en ny begyndelse vil være godt for FBI og for vores nation.

Bob Casey, demokratisk senator

- Dette er en Nixon. Vicejustitsminister Rod Rosenstein må straks udpege et uafhængigt råd til at fortsætte undersøgelsen af Trump/Rusland.

Edward Snowden, whistleblower og tidligere ansat i efterretningstjenesten NSA

- Denne FBI-direktør har i årevis forsøgt at få mig fængslet på grund af mine politiske aktiviteter. Hvis jeg kan være modstander af hans fyring, så kan du også.

Ron Wyden, demokratisk senator

- Der er ingen tvivl om, at der skal udpeges et fuldt ud uafhængigt specialråd til at føre denne undersøgelse (af Rusland, red.) videre. På dette tidspunkt kan man ikke have tillid til, at nogen i Trumps kommandorækker kan foretage en upartisk undersøgelse.

John McCain, republikansk senator

- Jeg har længe opfordret til, at et særligt kongresudvalg skal undersøge Ruslands indblanding i valget i 2016. Præsidentens beslutning om at fjerne FBI-direktøren bekræfter kun behovet for et sådant udvalg.

Kilder: The Wall Street Journal og Reuters