Udland

Trump fyrer FBI-chef: - Timingen er overraskende

Donald Trump skriver i et brev til James Comey, at den nu forhenværende FBI-chef "ikke er i stand til at lede FBI effektivt".

Donald Trump har fyret FBI's øverste chef, James Comey.

Det oplyser Det Hvide Hus ifølge Reuters. Beslutningen er taget på anbefaling fra USA's justitsminister, Jeff Sessions, og vicejustitsminister, Rod Rosenstein.

- Du er ikke i stand til at lede FBI effektivt. Vi har brug for nyt lederskab til at genskabe tilliden til FBI, lyder det i et brev til James Comey, underskrevet af Donald Trump.

Ifølge Det Hvide Hus vil jagten på James Comeys afløser begynde med det samme.

James Comey fik beskeden om sin egen fyreseddel, da han tirsdag var midt i en tale for sine medarbejdere i Los Angeles. I baggrunden på flere tv-skærme delte CNN's nyhedskanal nyheden.

FBI-chefen begyndte først at smågrine og svarede, at det var "en ret sjov joke" - men kort tid efter modtog FBI's hovedkvarter brevet fra Det Hvide Hus.

USA-ekspert: Overraskende timing

Ifølge TV 2s USA-ekspert, Mirco Reimer-Elster, er timingen af fyringen overraskende, fordi den kommer dagen efter en omdiskuteret høring i Senatet, der satte fokus på den russiske indblanding i den amerikanske valgkamp.

- Man må formode, at justitsminister Jeff Sessions og hans stedfortræder har forelagt nogle gode argumenter til præsidenten, hvorfor det ikke længere var holdbart at have James Comey i spidsen for FBI.

- Et af de argumenter kan have været, at James Comey vidnede i Senatet i sidste uge om sin beslutning om at genåbne Clintons email-sag 11 dage inden valgdagen.

- I den forbindelse kom han til at udtale sig uklart og usandt i en række spørgsmål angående Hillary Clintons email-sag. James Comeys præsentation var faktisk så mangelfuld, at FBI sidenhen selv kontaktede Kongressen for at gøre opmærksom på, at han havde talt forkert og overdrevet, siger Mirco Reimer-Elster.

Smed bombe midt i valgkamp

James Comey smed en bombe ind i valgkampen mellem Donald Trump og Hillary Clinton, da han få dage før valgdagen den 8. november skrev til kongressen og meddelte, at FBI ville undersøge en ny bunke emails, som potentielt havde forbindelse til Hillary Clintons email-skandale.

Forbundspolitiet havde ellers lukket undersøgelsen af email-skandalen flere måneder tidligere og konkluderet, at der ikke var grundlag for at rejse en sag. Men godt en uge før valgdagen åbnede Comey altså igen for balladen om Clintons brug af private emails i tiden, da hun var udenrigsminister.

Donald Trumps overraskende sejr ved præsidentvalget i USA får nu Hillary Clintons støtter til at angribe chefen for USAs forbundspoliti, FBI.

Clinton: Comey kostede mig valget

Hillary Clinton var for nyligt ude at sige, at brevet var medvirkende til, at hun tabte valget.

Donald Trump fik fremgang i meningsmålingerne, efter FBI-chefen offentliggjorde, at forbundspolitiet ville efterforske Hillary Clintons email-sag igen, men så sent som dagen inden valget stod Hillary Clinton som storfavorit i næsten alle meningsmålinger.

I en høring onsdag med Senatets retsudvalg forsvarede James Comey sin beslutning om at genåbne sagen med, at klassificerede emails fra den daværende udenrigsminister, Hillary Clinton, blev videresendt til det forhenværende medlem af Kongressen Anthony Weiner.