Udland

Kampagne skal stoppe tyrefægtning: Dinosaur dræbes for underholdningens skyld

I Frankrig har en kampagnevideo vakt opsigt. I videoen dræbes en dinosaur på samme måde, som tyre dræbes af tyrefægtere.

Over 20.000 franskmænd har allerede skrevet under på, at den franske lovgivning skal ændres, så den traditionsrige tyrefægtning gøres ulovlig. Nu skal en ny kampagnevideo få endnu flere til at kræve en sådan lovændring.

I kampagnevideoen ser man en tyrefægter stikke sine spyd og knive i en meget livagtig dinosaur, som til sidst dør med blodet sprøjtende ud af halsen. Selvom det er en blodig video, er det til at holde ud at se på, for vi ved jo godt, at det er et filmtrick, og dinosauren er en computerskabt tredimensionel model - eller er den?

Kampagnevideoen stiller spørgsmålet: "Mener du, at denne praksis hører en anden tidsalder til?"

Videoen kommer selv med svaret: "Nå, men det findes stadig".

Herefter vises de samme blodige klip med rigtige tyre. Optagelserne til kampagnevideoen stammer nemlig fra originale tyrefægtninger, hvor den levende tyr er erstattet af den computeranimerede dinosaur.

I kampagnevideoen er den rigtige tyr byttet ud med en computeranimeret dinosaur
Billede fra kampagnevideo for at standse tyrefægtning i Frankrig

Klik på pilen og træk til højre for at se det oprindelige billede

Bag kampagnen står FLAC - en forkortelse for Federation des Luttes pour l'abolition des Corridas (Fronten til afskaffelse af tyrefægtning, red.). Corridas er den franske udgave af tyrefægtning, som vi herhjemme normalt forbinder med Spanien. Men i det sydlige Frankrig har man siden 1800-tallet haft tradition for at dyrke denne form for underholdning.

En illustration fra 1898 viser tyrefægtning i den sydfranske by Arles

Dyr er sansende væsner, der kan føle smerte

Og netop traditionen er en vigtig faktor for tyrefægtere og tyreavlere i Sydfrankrig. En lov vedtaget af den franske regering den 16. februar 2015 slår fast, at hus- og kæledyr er sansende væsner, der kan føle smerte og lide. Der er dermed ikke tilladt at mishandle hus- og kæledyr eller påføre dem smerte.

Men der en undtagelse. I lovens afsnit syv står nemlig, at bestemmelserne i denne lov ikke gælder for tyrefægtning, når en uafbrudt lokal tradition kan påberåbes. Det samme gælder i øvrigt også for hanekampe i lokaliteter, hvor der kan påvises en uafbrudt tradition.

I det sydlige Frankrig i et område, der udgør 10 procent af landet, har man med henvisning til traditionen påberåbt sig retten til at dyrke tyrefægtning.

Det er denne undtagelse i dyreværnsloven, som FLAC kæmper for at få afskaffet. Ud over underskriftsindsamling og kampagnevideo har FLAC forsøgt at få kandidaterne ved det nyligt afholdte præsidentvalg til at tage stilling til et forbud mod tyrefægtning. Men der var tilsyneladende ingen af kandidaterne, der mente, at der var stemmer i at lave et sådan generelt forbud.

Ifølge det franske medie france-politique.info har både Marine Le Pen og Emmanuel Macron, der vandt præsidentvalget, udtalt, at de ikke vil forbyde tyrefægtning. Det til trods for, at en meningsmåling i 2015 viste, at 70 procent af franskmændene støttede forslaget om at afskaffe undtagelserne om tyrefægtning og hanekamp i dyreværnsloven.

Forfatningsdomstol i Spanien ophævede forbud mod tyrefægtning

Kampagnevideoen med dinosaurfægtningen er også lavet i en spansk version, og i Spanien er den blevet meget omtalt i medierne. I Spanien er tyrefægtning endnu mere udbredt og populært end i Frankrig. Det vakte således stor opsigt, da lokalregeringen i Catalonien i 2010 vedtog at forbyde tyrefægtning med virkning fra den 1. januar 2012. I forvejen havde kun den spanske region, De Kanariske Øer, i 1991 forbudt tyrefægtning.

En tyrefægter i den spanske by Malaga sætter det afgørende stød ind

Men i oktober sidste år slog den spanske forfatningsdomstol fast, at tyrefægtning er en del af den fælles kulturarv og bør bevares. Samtidig kan en region som Catalonien ikke forbyde noget, som er tilladt i resten af Spanien.

Så både i Spanien og i Frankrig fortsætter kampen for at få forbudt tyrefægtning. En kamp, der har stået på lige så længe, der har fundet tyrefægtning sted.

Pave Pius 5 brød sig ikke om at se tyrefægtning, og han truede alle katolikker, der deltog i tyrefægtning, med at blive smidt ud af kirken

Allerede i 1567 udgav Pave Pius 5 en 'Bulle De salute Gregis dominici', en bandbulle, som forbød tyrefægtning. Enhver katolik, der deltog i eller organiserede tyrefægtning risikerede således at blive ekskommuniceret, altså at blive smidt ud af kirken.