Marine Le Pen: Slut med Front National som vi kender det

Højrenationalisten varsler store ændringer i det EU- og indvandrerkritiske parti. Imens lurer interne konflikter i kulissen.

Det EU- og indvandrerkritiske parti Front National, der har været en faktor i fransk toppolitik siden stiftelsen i 1972, er en saga blot i sin nuværende form.

Det varsler partiets præsidentkandidat, Marine Le Pen, og partiets næstformand, Florian Philippot, efter valgnederlaget, skriver France 24.

Marine Le Pen måtte i går se sig slået af centrumdemokraten Emmanuel Macron ved det franske præsidentvalg.

Med 34 procent af stemmerne opnåede hun det bedste resultat for partiet nogensinde, men det var ikke nok til at sikre nøglerne til Élysée-palæet.

Efter valgnederlaget må og skal Front National forny sig, siger Marine Le Pen.
Efter valgnederlaget må og skal Front National forny sig, siger Marine Le Pen. Foto: IAN LANGSDON / Scanpix Denmark

Derfor må partiet forny sig og blive ’en ny politisk magtfaktor’ sagde Marine Le Pen på talerstolen, hvor hun ifølge France 24 også insinuerede, at partiet kommer til at skifte navn.

- Front National, der nu er begyndt at indgå en række alliancer, må også forny sig for at leve op til denne historiske mulighed og forventningerne fra det franske folk. Derfor lover jeg at lede en gennemgribende forandring af vores bevægelse for at skabe en ny politisk magtfaktor, sagde Marine Le Pen på talerstolen.

Partiets næstformand Florian Philippot var mere konkret, da han talte med fransk tv.

Selvom Marine Le Pen ikke blev valgt til præsident i denne omgang, var hun alligevel så tilfreds med resultatet, at hun dansede lystigt til Front Nationals valgfest i nat. Video: Michael Rathje

- Partiet vil forandre sig til en ny politisk magtfaktor, hvilket per definition betyder, at det ikke længere vil have det samme navn, sagde Florian Philippot ifølge France 24.

Far og niece kritiserer Le Pen-kampagnen

Efter valgnederlaget er kritikken piblet frem fra flere sider i Front National. Og nogle af de mest opsigtsvækkende kritiske røster er såmænd præsidentkandidatens egne familiemedlemmer.

Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, der stiftede Front National i 1972 og i årtier var partiets ubestridte leder, er flere gange i løbet af valgkampen kommet med stikpiller til sin datter.

Og efter valgnederlaget kritiserede han Marine Le Pen for at have prioriteret forkert i sin valgkamp med for meget fokus på europæiske problemer i stedet for indvandring.

Der har været kold luft mellem far og datter, siden sidstnævnte ekskluderede partistifteren fra Front National i 2015.
Der har været kold luft mellem far og datter, siden sidstnævnte ekskluderede partistifteren fra Front National i 2015. Foto: JOEL SAGET, GUILLAUME SOUVANT / Scanpix Denmark

- Det er problemer med euroen, med Europa, med pensioner, der har trukket Madame Le Pens kampagne ned, tror jeg. Jeg synes, vi er nødt til at tale med Frankrig om de virkelige problemer, demografiske problemer, problemer med masse-immigration, sagde Jean-Marie Le Pen til radiostationen RTL efter valgnederlaget.

Ved præsidentvalget i 2002 gik Jean-Marie Le Pen også videre til anden valgrunde, hvor han dog led et forsmædeligt nederlag til Jacques Chirac og kun fik knap 18 procent af stemmerne.

Marion Maréchal-Le Pen står for en mere nationalkonservativ linje i Front National.
Marion Maréchal-Le Pen står for en mere nationalkonservativ linje i Front National. Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / Scanpix Denmark

Også Marine Le Pens niece, Marion Maréchal-Le Pen, har efter valgnederlaget været kritisk over for præsidentkandidaten. Hun har udtalt, at de franske vælgere ikke har forstået den blødere linje, som Marine Le Pen har anlagt i forhold til en række af partiets kerneområder.

- Der er helt sikkert lektioner at lære fra dette valg. Marine Le Pen gjorde det rigtige, da hun – om end det var noget sent – sagde, at udtræden af euro-samarbejdet ikke var en grundsten i hele partiets økonomiske politik, sagde Marion Maréchal-Le Pen til tv-stationen France 2.