Fransk Valg

Macron ramt af massivt hacker-angreb: - Det får konsekvenser

Som frygtet har et hackerangreb ramt den franske valgkamp. Det er dog tvivlsomt, om det får nogen betydning for søndagens valg.

Det skal ikke passere uden konsekvenser, at den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron er blevet udsat for et hackerangreb. 

Det slår Frankrigs præsident, François Hollande, fast lørdag aften ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi vidste, at denne risiko var reel under et præsidentvalg. For det er også sket andre steder. Intet skal passere uden et svar, siger Hollande under et besøg på et kulturinstitut i Paris.

Kampagneholdet bag Emmanuel Macron har oplyst, at det er blevet udsat for et massivt hackerangreb, og at der er blevet fået stjålet en lang række dokumenter. De bliver nu ifølge staben blandet med falske dokumenter og spredt på nettet.

Der er ikke nogen meldinger om, hvem der skal stå bag, men forud for det franske valg var der frygt for, at Rusland ville forsøge at påvirke udfaldet i Frankrig, som det var tilfældet under den amerikanske valgkamp sidste år, hvor Hillary Clintons parti blev udsat for et russisk hackerangreb

 - Hvis der har været nogen form for indblanding eller forsøg på at tilegne sig materiale, så vil procedurer blive sat i værk. Vi må sætte gang i en efterforskning, siger Hollande.

Kandidater må ikke kommenterer læk

Den franske valgkommission har reageret på hackingen ved at påpege, at en offentliggørelse af materialet kan være ulovlig.

- Videreformidling af informationer, som er ulovligt indhentet, og som efter al sandsynlighed er blandet med falske informationer, kan klassificeres som en kriminel handling, hedder det i en udtalelse fra valgkommissionen.

Der er derfor ikke sluppet noget konkret ud om, hvad der skulle fremgå af de stjålne dokumenter. 

- Men de to kandidater, Macron og Le Pen, har et tavshedens døgn inden søndagens valg, så de må ikke sige noget. Så hvis der havde været noget dybt belastende i de her dokumenter, så havde han jo altså ikke haft en chance for at forsvare sig. Det er det alvorlige i det, siger TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen i Paris.

Svækker næppe Macron

De franske vælgere skal søndag stemme ved anden runde af valget. Her kan de sætte kryds ved enten Emmanuel Macron eller den nationalistiske højreleder Marine Le Pen fra Front National. 

Som sagen står nu, er der dog ikke udsigt til, at hackersagen får nogen konsekvenser for Emmanuel Macron forud for søndagens valg.

- Som sagen står nu, kan den tværtimod få en positiv betydning for ham, fordi vælgerne synes, at det er for groft, at han udsættes for det. Det er derfor at  Marine Le Pens kampagne siger, at de også undervejs har været udsat for sådan nogle hackerangreb, siger Ulla Terkelsen.

Heller ikke Danmarks ambassadør i Frankrig, Kirsten Malling Biering. vurderer, at Macron har nogen grund til bekymring, når han søndag står over for sin modstander i valget.

- Man må sige, at Emmanuel Macron på dette tidspunkt nok er så langt foran Marine Le Pen med næsten 20 procent, at man ikke rigtig kan se for sig, at det ville gå hen og få den store betydning, siger Kirsten Malling Biering til Ritzau.

Vinderen af søndagens præsidentvalg skal efterfølge Francois Hollande. De fleste meningsmålinger har Emmanuel Macron til at få omkring 60 procent af stemmerne.