Donald Trump

Kommentar: Er Trump og hele det republikanske parti ved at grave deres egen grav?

Republikanernes bud på en sundhedsreform er noget værre makværk.

Det er sjældent, at man som politiker burde ønske sig, at ens partifæller undergraver ens politiske mærkesager. Men når det kommer til republikanernes alternativ til sundhedsreformen ObamaCare står præsident Trump i netop sådan en situation.

Kort sagt skal præsidenten sætte sin lid til, at republikanerne i Senatet enten forkaster eller markant forbedrer den politiske tidsbombe, som partiets alternative sundhedsreform the American Health Care Act udgør. Sker det ikke, er republikanerne i færd med at grave deres egen politiske grav frem mod midtvejsvalget næste år.

Hele processen har været bizar.

Selvom republikanerne i syv år har arbejdet på at afskaffe ObamaCare, havde man ikke et gennemarbejdet alternativ, der kunne få opbakning blandt partiets mange fløje, da man endelig havde det nødvendige politiske flertal. I stedet for er et lovforslag atter blevet hastet igennem i en bestræbelse på at samle partiets mange fløje. Denne gang i en sådan grad, at flere republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus har indrømmet offentligt, at de ikke engang havde tid til at læse lovforslaget igennem, inden de stemte for det.

Konsekvensen er et republikansk bud på en sundhedsreform, der gør det nemmere for forsikringsselskaberne at skrue priserne op for kunder med kroniske lidelser. Samtidig tyder meget på, at republikanernes bud vil betyde færre forsikrede. Kort sagt det modsatte af det, kandidat Trump gik til valg på.

Kongressens egne regnedrenge i Congressional Budget Office (CBO) kom sidste måned selv (på et meget usikkert grundlag) frem til, at op til 24 millioner amerikanere kunne miste deres sygesikring. Eksperter på området spår, at der med det nye forslag vil være tale om endnu flere.

Det er derfor ikke svært at få øje på, hvorfor demokraterne i Kongressen bogstaveligt talt brød ud i en glædesang, da lovforslaget var blevet vedtaget - simpelthen fordi det i sidste ende kan koste både Trump og hele det republikanske parti dyrt ved det kommende midtvejsvalg, når sandheden går op for vælgerne.

En af årsagerne til, at republikanerne i Repræsentanternes Hus hastede forslaget igennem, var, at de vidste, at deres udkast alligevel vil blive forandret markant i Senatet. Flere republikanske senatsmedlemmer har da også udtalt, at de har tænkt sig at udarbejde deres helt eget forslag. Om disse to forslag til sidst kan samles i ét, der også kan samle et flertal, er uvist.

En anden årsag til at haste forslaget igennem var formodentlig, at man ville forhindre, at CBO inden afstemningen havde mulighed for at sætte tal på, hvad lovforslaget vil betyde for de millionvis af amerikanere, som har fået sygesikring under ObamaCare. Forslaget vil nemlig formodentlig i høj grad gå ud over mange af Trumps kernevælgere, som står til at blive hårdest ramt af reformen. For eksempel er det i 11 amerikanske stater 30% af befolkningen under 65 år, der har en kronisk lidelse – Trump vandt dem alle sammen.

Held og lykke med at forklare disse mennesker, at de i fremtiden i så fald skal betale endnu mere for at blive forsikret, men stadig skal stemme republikansk ved midtvejsvalget næste år.