Udland

Spækhugger lå død på stranden - test afslørende skræmmende tal

Ganske få spækhuggere lever omkring England i dag, men nye opdagelser tyder på, at deres dage er talte langt tidligere end ventet.

Der lød et kollektivt snøft fra dyreelskere i hele Storbritannien, da spækhuggeren Lulu i januar sidste år blev fundet død i strandkanten på øen Tiree i Skotland. 

Tilsyneladende var hun død efter at være blevet viklet ind i en fiskesnøre, som havde givet hende store skader på hale og krop. Noget, som flere havde regnet for usandsynligt for spækhuggere, da de netop er meget intelligente dyr, skriver BBC.

PCB er en af de største miljøgifte i verden. Den er i dag forbudt fordi det svært nedbrydeligt og ophobes i vores blod, modermælk og dyr

Henrik Beha Pedersen, direktør og stifter af Plastic Change og miljøbiolog

Undersøgelser viser nu, at hun havde det højeste niveau af Poly-Chlorerede Biphenyler - forkortet PCB - nogensinde målt i et dyr. Faktisk havde hun 20 gange over det livstruende niveau.

- PCB er en af de største miljøgifte i verden. Den er i dag forbudt, fordi det er svært nedbrydeligt og ophobes i vores blod, modermælk og dyr. Det er et oliestof, som man tilsætter plastic for at give det nogle egenskaber - for eksempel at være brandhæmmende, siger Henrik Beha Pedersen, direktør og stifter af Plastic Change og miljøbiolog.

​Han fortæller, at PCB blev brugt i byggebranchen gennem 1950'erne og til 1970'erne, hvor det bagefter blev reguleret kraftigt, fordi man opdagede, at det var ekstremt skadeligt for mennesker og dyr.

- Det er hormonforstyrende, har flere skadelige sideeffekter og er kræftfremkaldende, siger Henrik Beha Pedersen.

PCB på menuen

Det er hovedsageligt blandt de største rovdyr og mennesker, man finder store forekomster af PCB. Dette skyldes, at vi og rovdyrene befinder os i toppen af fødekæden. 

Vi indtager simpelthen de små dyr, som indeholder små mængder PCB og samler det sammen i vores kroppe. 

Man estimerer, at der om nogle årtier er flere tons plastic end tons fisk i havene

Anders Kofoed, zoolog og forfatter

- Når vi kan se, hvordan de spækhuggere ophober plastic, så er det tankevækkende, at det kan være det samme for os. Men vi ved faktisk ikke, hvad langtidseffekten er, siger Anders Kofoed, zoolog og forfatter.

Han fortæller, at det er bekymrende, at antallet af spækhuggere i Storbritannien går ned. Man bekymrer sig over, om det kan være kemi i havene, og man finder ofte døde hvaler, men det er altså første gang, at man har tjekket grundigt for PCB.

Kemi i alle havene

Problemet med PCB og plastic i vandet er ikke isoleret til havene omkring Storbritannien. 

- Det er et historisk problem i Danmark og i hele verden. Vi har udledt det i mange år, men det tager hundredvis af år om at blive nedbrudt. Udledningen i dag er langt mindre, men jeg er bekymret for, at udviklingslandene fortsat udleder meget, siger Henrik Beha Pedersen, direktør og stifter af Plastic Change og miljøbiolog.

Anders Kofoed er enig. 

- Man estimerer, at der om nogle årtier er flere tons plastic end tons fisk i havene. Lige nu ligger der fem store områder på havene, hvor plastic samler sig til en slags suppe. Samlet set er de på størrelse med Afrika. Det er helt enormt, siger han. 

På verdensplan udledes der hvert år 10 millioner tons plastic i havene. I 2025 vil det være fordoblet til 20 millioner tons. Brugen af PCB i Danmark har været forbudt siden 1977.

Hvad døde Lulu af?

Tilbage til spækhuggeren fra Storbritannien, så anslår forskere, at Lulu var omkring 20 år gammel, hvilket betyder, at hun har haft lang tid til at opbygge et højt niveau af PCB i kroppen. 

- Den skadelige virkning indtræffer ved 20-40 milligram per kilo i vævet. Lulu havde 957 milligram per kilo, siger dyrlæge Andrew Brownlow, chef for Skotlands officielle myndighed for strandede havdyr, til BBC.

Man ved, at PCB påvirker organerne til reproduktion, og forskerne kunne også se på Lulus æggestokke, at hun aldrig har båret en kalv eller været aktiv i reproduktion. 

Forskerne spekulerer i, at Lulus hjerne er blevet påvirket af det høje indhold af PCB, og at det endeligt betød, at hun mistede livet i fiskesnøren.