Prins Philip træder tilbage

Den 95-årige prins Philip trækker sig tilbage fra august.

Dronning Elizabeths mand prins Philip trækker sig fra alle officielle pligter.

Det oplyser Buckingham Palace.

Den 95-årige Philip, der i Storbritannien også er kendt som Hertugen af Edinburgh vil fra august måned ikke længere udføre officielle pligter. Han vil dog lejlighedsvis dukke op ved offentlige begivenheder, hedder det i en meddelelse fra hoffet.

Dronning Elizabeth - der verdens længst siddende monark - vil fortsat sidde på tronen, og hun giver sin mand fuld opbakning i beslutningen om at træde tilbage, oplyser hoffet.

Prins Philip er medlem af i alt 780 organisationer og foreninger, og han vil fortsat være tilknyttet disse, oplyser hoffet.

Meddelelsen fra det britiske hof kom efter en formiddag i ængstelig spænding, efter ledelsen fra alle residenser i det britiske hof var hasteindkaldt til et informationsmøde, uden at dagsordenen var offentligt kendt.

Den 95-årige prins har nået en alder, hvor et godt helbred ikke længere er en selvfølge, og derfor frygtede de britiske medier, at prins Phillip var blevet syg.

Han deltog i et offentligt arrangement på Lord's cricket ground i London så sent som i går. 

Den 95-årige prins Philip trækker sig fra sine officielle pligter fra august. I går besøgte han Lord's Cricket Ground i London, hvor han for snart sidste gang klippede en snor over. Video: Michael Rathje

Det britiske hof har også lagt billeder fra arrangementet op på Twitter.

Her så prinsen ud til at være ved godt helbred. 

Prins Phillip har været gift med Dronning Elizabeth siden 1947, og han var oprindeligt officer i den britiske flåde. I den egenskab deltog han blandt andet i Anden Verdenskrig.

Han er født på den græske ø Korfu i 1921, og voksede op under navnet Philip Mountbatten.

Faktisk var han i sin tid også prins af Danmark og Grækenland.

Han er oldebarn af den danske kong Christian den 9. og født ind i den Glücksborgske slægt - altså den samme familie der sidder på tronen i Danmark.

Desuden er han tip-tip-oldebarn af den navnkundige britiske dronning Victoria og var selv i den britiske arvefølge.

Da han indgik ægteskab med Dronning Elizabeth, gav han imidlertid afkald på sine titler, og blev formelt hertug af Edinburgh.

Han blev faktisk først officielt prins i 1957, da hans hustru udnævnte ham til det.