Udland

General vil skyde journalister for kritik af Thailands hær

Hvis journalister formidler kritik af militæret i Thailand, bør de henrettes, mener højtstående militærmand.

Et højtstående medlem af Thailands Nationale Reformråd har foreslået, at journalister skal dømmes til døden, hvis de offentliggør kritiske artikler om landets militær. Det rapporterer lokale medier ifølge Asian Correspondent.

General Thawatchai Samutsakhon nævnte dødsstraf i forbindelse med lanceringen af et lovforslag om mediers rettigheder og pressefrihed, oplyser Asian Correspondent.

Under en debat om lovudspillet refererede Thawatchai til udtalelser fremsat af Seripisut Temiyavet. Det er en tidligere ledende politimand, som for nylig fordømte militæret i interviews.

- Han har ingen respekt for militæret. Journalister, som bringer sådanne ting videre, bør henrettes ved skydning, siger Thawatchai ifølge avisen Prachatai English.

Vil lukke medier uden licens

Den omstridte medielov indfører et system med nye licenser for medierne, og der vil blive nedsat et råd med 15 medlemmer, som kan udstede eller afvise at udstede de nye licenser. Medier uden licenser vil blive idømt bøder eller deres journalister vil blive fængslet.

To af medlemmerne i de nye medieråd vil være fra regeringen.

Den thailandske premierminister, Prayuth Chan-ocha, siger, at medierne stadig er frie, og at regeringen ikke har grebet ind over for journalister hidtil.

Men alle større mediegrupper og organisationer i Thailand har ifølge lokale medier svoret, at de vil bekæmpe det nye lovudspil, hvis det bliver vedtaget.

Thailand, der siden 2014 har været styret af landets militærjunta, tog i sidste måned skridt i retning af et valg. Det skete, efter at landets nye konge har underskrevet en ny forfatning.

Men kritikere af militærjuntaen advarer om, at den nye forfatning stadig vil sikre landets generaler magt over politikken i Thailand mange år frem.

Siden 1932 har Thailand været udsat for 12 succesfulde kup. Det seneste var i 2014, da militæret væltede landets daværende leder, Yingluck Shinawatra.