Udland

FBI-chef: - Det giver mig kvalme at tænke på, at vi måske havde indflydelse på valget

- Det giver mig kvalme at tænke på, at vi måske havde indflydelse på resultatet af valget, sagde James Comey til høringen. SHAWN THEW / Scanpix Denmark

FBI-chefen, James Comey, forsvarede onsdag sin beslutning om at genoptage emailsagen mod Hillary Clinton under den amerikanske valgkamp.

Et brev som FBI-chefen, James Comey, udsendte 11 dage før det amerikanske præsidentvalg, var ifølge Hillary Clinton medvirkende til, at hun tabte.

Den 28. oktober skrev James Comey, at FBI ville genoptage sagen om Hillary Clintons emails.

I en høring onsdag med Senatets retsudvalg forsvarede James Comey sin beslutning om at genåbne sagen med, at klassificerede emails fra den daværende udenrigsminister, Hillary Clinton, blev videresendt til det forhenværende medlem af Kongressen Anthony Weiner.

Det skriver Washington Post.

Valget mellem ”virkelig skidt eller katastrofalt”

Anthony Weiner, der på daværende tidspunkt var gift med en af Hillary Clintons toprådgivere – Huma Abedin - modtog ifølge James Comey de fortrolige emails.

- På en eller anden måde blev hendes emails videresendt til Anthony Weiner. Inklusiv klassificeret information, sagde James Comey ved onsdagens høring.

Han besluttede derfor at informere Kongressen om, at han havde genåbnet sagen om Hillary Clintons emails. Ifølge hans eget udsagn fordi, han var tvunget til at vælge imellem at sige det eller holde informationer tilbage, som han var i besiddelse af.

Det var valget mellem 'virkelig skidt eller katastrofalt', sagde han ved onsdagens høring.

- Det giver mig kvalme at tænke på, at vi måske havde indflydelse på resultatet af valget, lød det fra James Comey.

Trump: Det bedste, der er sket for Clinton

USA's præsident, Donald Trump, var hurtigt til tasterne på Twitter, efter Hillary Clintons anklager om, at blandt andet James Comey kostede hende præsidentposten.

"FBI-chef Comey er den bedste ting, der nogensinde er sket for Hillary Clinton, fordi han gav hende fripas for mange dårlige gerninger".

Det skrev han med henvisning til, at Clinton få dage før valgdagen endnu en gang blev frikendt af FBI.

- Lock her up

Under valgkampen brugte Donald Trump meget aktivt emailsagen og Wikileaks-beskyldningerne mod Hillary Clinton. Det var et fast tilbagevendende tema, at han – når han var blevet præsident – ville retsforfølge Clinton.

- Lock her up, som slagsordet lød på Trumps valgmøder.

Efter Trumps valgsejr har han dog droppet ideen om at sende Clinton foran en domstol og har siden talt pænt om Hillary Clinton og rost hendes valgkamp.

En aktiv borger

De to er dog stadig modstandere. I et interview med CNN tirsdag gjorde Hillary Clinton det klart, at hun er helt færdig som politiker, men at hun stadig er i opposition til Donald Trump:

- Nu er jeg en aktiv borger, og en del af den folkelige modstand, siger hun.

OVERBLIK: Hillary Clintons sag om fortrolige emails

 1. 2015

  1. Offentligheden bliver bekendt med email-sagen

   Hillary Clinton fortsætter ufortrødent sin valgkamp på trods af, at email-sagen ruller.

   I marts 2015 afslørede New York Times, at demokraternes præsidentkandidat i sin tid som udenrigsminister benyttede sin private e-mail-konti i forbindelse med arbejdet som udenrigsminister. Det skete i perioden fra 2009 til 2013. Det kan være et brud på reglerne.

  2. 30.000 mails kommer frem

   Siden maj 2015 har det amerikanske udenrigsministerium offentliggjort over 55.000 sider fordelt på 30.000 mails, som Hillary Clinton har udleveret i forbindelse med sagen.

  3. Fortrolig mails fra en private konto

   I juli 2015 meddelte regeringens efterforskere, at der var fundet hemmeligstemplede oplysninger i nogle af de mails, som var på Clintons private mailkonto. Herefter indledte FBI en efterforskning af sagen.

  4. Clinton undskylder for brugen af sin private

   Hillary Clinton har hidtil ikke ville undskylde for sin brug af sin private email, men i et interview med ABC News udtaler hun:

   - Det var en fejl. Det er jeg ked af. Jeg tager ansvaret for det, siger Clinton i interviewet.

   Kritikerne har sat spørgsmålstegn ved, hvordan Clinton håndterer følsomme informationer, og hvordan hun forholder sig til åbenhed over for offentligheden.

 2. 2016

  1. Clinton bliver genstand for kritik

   De to præsidentkandidater, Hillary Clinton og Donald Trump, bliver ved med at overraske vælgerne.

   I maj 2016 rettede det amerikanske udenrigsministeriums generalinspektør en hård kritik af Clintons mailhåndtering.

  2. FBI frifinder Clinton

   I juli 2016 blev FBI færdig med sin efterforskning af sagen. Det blev konkluderet, at Hillary Clinton havde håndteret de hemmelige oplysninger "ekstremt skødesløst", men at hun havde gjort det i god tro. FBI anbefalede på den baggrund, at der ikke blev rejst sigtelse mod hende. Den anbefaling valgte justitsminister Loretta Lynch at følge.

  3. Flere mails kommer frem

   I august 2016 oplyste FBI, at der var fundet yderligere næsten 15.000 mails i forbindelse med undersøgelsen af Hillary Clintons server, computer og telefoner. Flere kritikere mente, at også disse mails burde offentliggøres.

  4. Flere af Clintons nærmeste er blevet hacket

   I september 2016 oplyste FBI, at der ikke var fundet beviser for, at hackere havde haft adgang til Clintons private mailservere. Samtidigt kom det dog frem, at mailkonti tilhørende personer, som var blandt Clintons mailkontakter, havde været udsat for hackerangreb.

  5. Hillary Clinton svarer i en redegørelse, at hun ikke husker de briefinger om brugen af den private mail, som hun fik af FBI i løbet af sin tid som udenrigsminister, fordi hun fik en alvorlig hjernerystelse i 2012. 

  6. Undersøgelsen genåbnes

   I oktober 2016 meddelte FBI, at sagen nu genåbnes efter fund af nye mails.

   Flere sager om Clinton har rullet siden hun tilkendegav, at hun gik ind i valgkampen om den amerikanske præsidentpost. Se et overblik her.

Kilder: Ritzau, New York Times, TT.