Udland

Sverige afskaffer id-kontrollen fra Danmark

Lars Løkke Rasmussen udtrykker glæde over, at svenskerne nu dropper kontrollen, der har været til stor gene for de mange pendlere.

Sverige afskaffer id-kontrollerne mellem Danmark og Sverige, men skærper samtidig grænsekontrollen.

Det oplyser den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, og infrastrukturminister Anna Johansson på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

- Myndighederne vurderer ikke længere, at de er nødvendige. Derfor er det naturligt ikke at forlænge dem. Vi vurderer, at kontrollerne kan ophøre den fjerde maj. Men vi forholder os muligheden for at genindføre dem, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Anna Johansson ifølge Aftonbladet.

Sverige indførte i november 2015 grænsekontrol for at få en øget kontrol over flygtningesituationen, og i januar 2016 blev der fulgt op med transportøransvaret - den udskældte id-kontol på busser, tog og færger fra Danmark til Sverige. Siden er den blevet forlænget ad flere omgange, men når den nuværende frist udløber den 4. maj, vil transportselskaberne altså ikke længere være pålagt at gennemføre id-kontrollen.

Løkke: Det er en god dag

Svenskernes beslutning vækker glæde hos den danske regering, hvor statsminister Lars Løkke Ramussen (V) siger, at den svenske id-kontrol "har sat hele Øresundsregionen tilbage".

- Kontrollen har givet betydelige gener for pendlere og andre rejsende mellem Danmark og Sverige og er gået ud over den stærke dynamik, regionen har haft i årtier.‎ Det har ikke været sjovt at være vidne til, siger han i en pressemeddelelse.

Generne har både været i form af forlænget rejsetid og forsinkelser, og i nogle tilfælde har pendlere haft et decideret løntab, fordi de har været tvunget til at sige deres job op. Det fik sidste år flere hundrede pendlere til at kræve 25 millioner svenske kroner i erstatning af den svenske stat.

- Derfor er det også utrolig glædeligt, at den svenske regering nu har besluttet at ophæve ID-kontrollen. Det er en god dag. Nu kan vi som region uhindret fortsætte med at vokse og udvikle os i fællesskab. Jeg ser frem til, at forholdene for pendlerne, virksomhederne og alle andre i Øresundsregionen forbedres markant, siger Lars Løkke Ramussen.

Strammer kontrollen ved grænserne

Afskaffelsen af den svenske identitetskontrol sker, fordi antallet af asylansøgere i dag er langt mindre, end da kontrollen blev indført. Fra 10.000 asylansøgere om ugen i 2015 til blot 500 om ugen i dag.

Samtidig har den svenske regering besluttet at skærpe grænsekontrollen ved den svenske grænse permanent, fortalte den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman på pressemødet.

Allerede kort efter terrorangrebet i Stockholm i april meddelte statsminister Stefan Löfven, at grænsekontrollen ville blive skærpet, og indenrigsministeren uddyber nu og siger, at der vil blive afsat 80 millioner svenske kroner mere om året til at styrke kontrollen.

- Politiet har allerede strammet grænsekontrol. Der har været et hundrede procents grænsekontrol af togene i de seneste uger, og sådan bør det være, siger Anders Ygeman.

Svenskerne vil også stramme kontrollen ved Øresundsbroen med røntgensyn af biler og videoovervågning.