Udland

Kontroversiel præsident har ikke taget stilling til trump-invitation

Filippinernes præsident er ikke sikker på, at han kan tage imod Donald Trumps invitation til at besøge USA.

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, er usikker på, om han vil acceptere en invitation til at besøge USA's præsident, Donald Trump.

Det siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Jeg har travlt. Jeg kan ikke bare forpligte mig til det. Jeg skal også til Rusland og Israel, siger Duterte ifølge nyhedsbureauet AFP til en samling journalister mandag.

Kommentaren falder under et officielt besøg hjembyen, Davao, i den sydlige del af landet.

Kritik af invitation

Trump inviterede den kontroversielle Duterte til Det Hvide Hus under en telefonsamtale mellem de to lørdag aften amerikansk tid.

De to snakkede om en række emner, deriblandt den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, og Dutertes krig mod stoffer, der har ført til brud på menneskerettigheder via en lang rette henrettelser og overgreb i Filippinerne.

Invitationen har af samme grund efterfølgende medført kritik. På samme måde har flere bedt Trump om at sætte Duterte på plads, hvis mødet bliver til noget.

Det gælder blandt andre FN's kommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad al-Hussein.

Donald Trump har allerede planlagt et besøg til Filippinerne i november.

Kaldte Obama "søn af en tæve"

Rodrigo Duterte kom til magten i Filippinerne i juni 2016. Her erklærede han straks krig mod stoffer og stofmisbrug.

I Dutertes første seks måneder ved magten blev 6000 personer ifølge CNN dræbt, fordi de brugte eller solgte stoffer.

I december indrømmede præsidenten, at han havde fået formodede kriminelle henrettet under sin tid som borgmester i Davao.

Forholdet mellem Filippinerne og USA har også traditionelt været bedre, end det er under Duterte.

Under en rejse til Kina i oktober sagde præsidenten ifølge CNN, at "Amerika har tabt", og at han bedre kan se sig i Kinas "ideologiske tankegang".

Han sagde senere, at kommentaren mere var et tilsagn om, at han vil adskille sin udenrigspolitik fra USA, end det var en kritik.

Donald Trumps seneste forgænger på præsidentposten, Barack Obama, blev også kaldt "søn af en tæve" af den filippinske præsident.