Udland

Ifølge de officielle papirer var han født i 1870 - nu har han fået fred

"Bedstefar Gotho" på en bænk uden for sit hjem i landsbyen Sragen den 25. februar 2017, da han stadig var rask og røring - alderen taget i betragtning. ALI LUTFI / Scanpix Denmark

Hustruerne døde, børnene døde, men "Bedstefar Gotho" blev ved med at leve. I søndags fik han fred. Han påstod, han kunne huske ting tilbage fra 1880.

Fødselsåret på de officielle identitetspapirer siger 1870.

Jeg har længe ønsket at dø.

Mbah Gotho, olding

Hvis papirerne fortæller sandheden, har den netop afdøde indonesiske mand Sodimedjo slået rekorden for det længst levende menneske i verden med 24 år. 

Men familiemedlemmerne står med en udfordring - for det er vanskeligt at bevise præcist, hvor gammel den kæderygende olding som udåndede i søndags rent faktisk var.

Hans fem børn er døde, og der findes ikke nogle arkiver der er gamle nok til at bekræfte fødselsåret på de officielle papirer.

Ikke desto mindre påstod manden med tilnavnet Mbah Ghoto (bedstefar Ghoto), at han var 43 år da Første Verdenskrig brød ud, 70 år i begyndelsen af Anden Verdenskrig og 99 år, da det første menneske landede på Månen.

Og selv om den ekstremt høje alder lyder utrolig, er der vidneudsagn og erindringer der understøtter påstanden.

Husker ting fra 1880

Indonesien begyndte først at registrere fødsler i år 1900, og der er sket fejl før, men den britiske tv-station BBC har undersøgt sagen hos de indonesiske myndigheder.

Myndighederne kan bekræfte, at mandens nuværende identitetspapirer er blevet til ud fra dokumenter, Mbah Gotho har givet dem samt interviews med ham.

Det var først i de sidste år, at "Bedstefar Gotho" begyndte at bruge stok, fortæller familien.
"Bedstefar Gotho" får hjælp til sit høreapparat af sit barnebarn på 47 år.
Et familiemedlem giver "Bedstefar Gotho" mad.

For eksempel har han fortalt, at han kan huske, at han deltog i indvielsen af en sukkerfabrik i byen Sragen i 1880.

Han fortalte til Jakarta Post i september 2016, at han sandsynligvis var 10 år gammel på det tidspunkt, fordi indvielsen fandt sted samtidig med, at han lærte at pløje rismarker. Det lærte børn dengang, når de var omkring 10 år gamle.

Mine hustruer, mine børn, mine søskende er alle døde

Mbah Gotho, olding

Borgmesteren i landsbyen Semeng, hvor Mbah Ghoto levede de sidste år af sit liv, fortæller til Jakarta Post, at han er helt sikker på, at den gamle mand var langt over 100 år gammel.

I 2015 døde en anden landsbybo nemlig i en alder af 112 år.

Han gik under navnet Mbah Dipo, og Mbah Dipo sagde ofte, at Mbah Ghoto var gift og havde børn, da han selv var en lille dreng.

Billedet her er fra 2016.
Gravstenen har stået klar uden for huset i årevis.
Billeder på væggen i hjemmet.

Og i landsbyen var den kæderygende olding kendt for at kunne fortælle historier om krigene mod hollænderne i begyndelsen af 1900-tallet, og livet under japansk herredømme.

Men da der ikke findes et officielt fødselsdokument, kan Mbah Ghotos alder ikke anerkendes, og derfor vil han heller ikke indskrive sig i rekordbøgerne.

Desuden bliver den påståede alder mødt med skepsis af videnskaben, men det vender vi tilbage til.

Røg og hørte radio

Nu var det egentlig ikke sådan, at Mbah Ghoto gjorde sig de store anstrengelser for at holde sig i live på sine gamle dage.

Fødselsåret på de officielle papirer siger 1870. Det er fastsat ud fra gamle dokumenter og interviews med "Bedstefar Gotho" selv.

Han var ryger og tilbragte det meste af sin tid med at sidde i en stol og høre radio.

- Jeg har længe ønsket at dø. Mine hustruer, mine børn, mine søskende er alle døde, men Allah har velsignet mig med et langt liv, og jeg accepterer min skæbne af hele mit hjerte, sagde han til Jakarta Post i september 2016.

Alligevel var han sund og rask - faktisk begyndte han først at bruge stok, da han var langt over 100 år gammel.

Han fik det imidlertid dårligt den 12. april 2017 og blev indlagt på et hospital.

Til sidst sad "Bedstefar Gotho" mest i sin stol og røg, mens han hørte radio.

Seks dage senere insisterede han på at blive udskrevet og vende hjem.

- Da han kom tilbage fra hospitalet, spiste han kun et par skefulde grød og drak meget lidt, siger hans barnebarn Suyanto til BBC.

- Det varede kun nogle få dage. Fra det øjeblik frem til sin død, nægtede han at spise og drikke, siger Suyanto.

- Han bad ikke om meget. Før han døde, ønskede han blot, at vi - hans familie - skulle lade ham tage afsted.

"Bedstefar Gotho" ligger lit de parade.
Kisten med "Bedstefar Gotho" bæres ud.

Mbah Ghoto blev begravet mandag morgen på en lokal kirkegård. Han havde selv valgt gravstedet og sørget for en gravsten.

Han købte stenen i 1992, men den kom til at stå uden for hans hus temmelig længe, fordi han blev ved med at leve.

Han havde sine elskede omkring sig

Faktisk overlevede han alle sine fire hustruer og fem børn. Han efterlader sig 12 børnebørn, 17 oldebørn og en mængde tip- og tip-tip oldebørn.

Mbah Ghotos sidste hustru Rayem døde i 1988, og han lagde ikke skjul på, at han savnede folk fra sin fortid - fra dengang han ernærede sig som fisker og bonde.

Han fortalte til BBC sidste år, at nok var blevet så gammel, fordi han havde haft folk omkring sig der elskede ham, og fordi han helhjertet accepterede sin skæbne.

Og nu skulle man tro, at historien om Mbah Gotho havde vakt videnskabens interesse.

Det har den også, og her er dommen klar.

Hos organisationen Gerontology Research Group, der verificerer alder hos nogle af verdens ældste mennesker, afslog speciallæge i gerontologi Robert Young for flere år siden Mbah Gothos påståede alder som "en myte" over for nyhedsbureauet dpa.

Men han var aldrig i Indonesien for at foretage fysiske undersøgelser af Mbah Gotho.