Udland

Hillary Clinton: Putin og FBI kostede mig sejren

Hillary Clinton siger til CNN, at hun havde vundet valget, hvis det var afholdt før FBI blandede sig i valgkampen.

I et interview med TV-stationen CNN siger den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton nu, at det var den russiske præsident Putin og FBI-chef James Comey, der kostede hende valgsejren.

Hillary Clinton peger især på det brev, som FBI-chefen James Comey udsendte den 28. oktober -  11 dage før valget den 8. november - hvori han skrev, at FBI ville genoptage den betændte sag om Hillary Clintons emails. Den melding mener Hillary Clinton kostede hende valgsejren.

- Hvis valget var blevet afholdt den 27. oktober, så havde jeg vundet, siger Hillary Clinton i interviewet med CNNs stjernereporter Christiane Amanpour.

Fik flest stemmer

Men Clinton peger også på, at hendes modkandidat Donald Trump fik vigtig hjælp fra den russiske præsident Vladimir Putin. Mistanken er, at russiske hackere fik fat i kompromitterende oplysninger om demokraterne, som så efterfølgende blev offentliggjort via Wikileaks.

- At vi tabte skyldes denne indblanding de sidste ti dage. Jeg førte tidligt i valgkampen og vandt faktisk valget med tre millioner flere stemmer end min modstander, siger hun til CNN.

De tre millioner flere stemmer kunne dog ikke gøre hende til præsident, idet det amerikanske valgsystem ikke handler om at få flest stemmer på landsplan, men om vinde flest valgmænd i de amerikanske delstater. Og det gjorde Donald Trump.

"Spær hende inde"

Under valgkampen brugte Donald Trump meget aktivt emailsagen og Wikileaks-beskyldningerne mod Hillary Clinton. Det var et fast tilbagevendende tema, at han – når han var blevet præsident – ville retsforfølge Clinton.

-Lock her up, som slagsordet lød på Trumps valgmøder.

Efter Trumps valgsejr har han dog droppet ideen om Clinton skulle for en domstol og har siden talt pænt om Hillary Clinton og rost hendes valgkamp.

En aktiv borger

De to er dog stadig arge modstandere. I interviewet med CNN gør Hillary Clinton det klart, at hun er helt færdig som politiker, men at hun stadig er i opposition til Donald Trump:

-Nu er jeg en aktiv borger, og en del af den folkelige modstand, siger hun.