Udland

Steinmetz: Trumps første 100 dage har været ét stort kaos

I dag har Donald Trump siddet 100 dage i Det Hvide Hus. Men det er ikke meget, han har opnået, siger USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

100 dage er gået, siden Donald Trump lagde hånden på Biblen og blev taget i ed som USA’s 45. præsident i Washington D.C. foran en menneskemængde, hvis størrelse senere blev genstand for hans første skænderi med pressen.

I sin indsættelsestale lovede den nyvalgte præsident, at ”Amerika vil begynde at vinde igen og vinde som aldrig før.”

Han har ikke fået gennemført noget som helst politisk. Det er den skinbarlige sandhed.

Jesper Steinmetz, USA-korrespondent, TV 2

Men det er ikke meget, Donald Trump har vundet i sine første 100 dage som præsident, siger TV2’s USA-korrespondent Jesper Steinmetz:

- Han har ikke fået gennemført noget som helst politisk. Det er den skinbarlige sandhed. Det her store projekt, med at rulle Obamacare tilbage fra dag et, er ikke lykkedes. Og det har været en kæmpe fadæse og efterladt et amatøragtigt indtryk, at hans indrejseforbud blev underkendt ved domstolene ikke bare én men hele to gange.

USAs præsident Donald Trump talte til pressen fra Det Hvide Hus, da hans sundhedsreform faldt til jorden.

Masser af dramatik

Til gengæld har det ikke skortet på drama. Mistanken om Trumps russiske forbindelser, indrejseforbuddet, der blev blokeret af domstolene, et fejlslagent forsøg på at trække Obamacare tilbage og et tweet, der beskyldte netop Obama for at have aflyttet Trump under valgkampen.

Præsidenten sagde da også selv i et nyt interview med Reuters, at han troede jobbet som præsident ville have været lettere.

- De første 100 dage har været kaotiske uden sidestykke i nyere amerikansk historie. Det har sommetider været som at overvære en praktikant, der kommer til Det Hvide Hus og skal lære det hele at kende. Trumps folk var simpelthen uforberedte på sejren, og det har jo givet ammunition til dem, der sagde, at Trump var ukvalificeret som præsident, siger Jesper Steinmetz.

Man skal ikke underkende, at han i høj grad har tilfredsstillet sine vælgere.

Jesper Steinmetz

Men der er også enkelte lyspunkter for præsidenten. Den største triumf er uden tvivl godkendelsen af Trumps højesteretsdommer, Neil Gorsuch - en sejr, der rækker langt udover hans egen præsidentperiode.

TV 2-korrespondent Jesper Steinmetz kommenterer på Donald Trumps valg af dommer til højesteret.

Og så er der en nok så vigtig pointe, Trump kan glæde sig over, når han fejrer sine 100 dage i dag. Målinger viser nemlig, at 96 procent af de amerikanere, der stemte på ham, er glade.

- Man skal ikke underkende, at han i høj grad har tilfredsstillet sine vælgere. De er utrolig begejstrede for, at han får rusket op i det hele i Washington. Han formåede at stille sig i spidsen for en folkelig bevægelse, der er meget stærk, og som alle politikere er blevet tvunget til at lytte til og agere efter, siger Jesper Steinmetz.

Og så er det faktisk også positivt, at Trump ikke har kunnet gennemføre særlig meget på egen hånd, siger han:

- Det har vist, at USA er en nation, hvor ingen har den totale magt, og hvor de forskellige magtstrukturer hele tiden holder hinanden i skak. Det siger noget om, hvor genialt og forudseende den amerikanske forfatning er skruet sammen, og det er positivt for demokratiet, slutter Jesper Steinmetz.