Donald Trump

Hans familie er fra Mexico: Nu vil han bygge Donald Trumps grænsemur

Robert Dominguez har mexicanske rødder. Nu vil hans byggefirma hjælpe præsident Donald Trump med at opføre en mur til det land, hans familie kom fra.

Dødstrusler er strømmet ind i mailboksen, siden Robert Dominguez og hans byggefirma Penna Group fra Texas ansøgte om at bygge den mur til Mexico, som præsident Trump har lovet sine vælgere.

- Det har været ret voldsomt, siger Dominguez, mens han bladrer i firmaets skitser over muren, som den kan komme til at se ud, hvis Penna Group vinder kontrakten for den amerikanske regering.

Sammen med omkring 200 andre virksomheder har byggefirmaet indsendt to forskellige bud på, hvordan den cirka 3000 kilometer lange mur skal se ud.

Der er flere i min familie, der har slået hånden af mig og ikke vil tale med mig mere. Og jeg har tætte familiemedlemmer, der mener, jeg svigter mit folk og kun gør det for pengene

Robert Dominguez

Den ene mulighed er et højt gennemsigtigt hegn, hvor grænsevagterne kan følge med i, hvad der sker på den mexicanske side. Det andet bud er en kæmpestor, massiv betonmur, der fortsætter to meter under jorden og skal forhindre narkosmuglere i at grave tunneller ind i USA.

- Det er et episk, historisk byggeprojekt på linje med Den Kinesiske Mur. Om 200 år vil muren stadig stå, og tænk at kunne sige, at man har været med til at bygge sådan et monument, siger Robert Dominguez.

Men samtidig har han også en dårlig smag i munden. Det er nemlig en kontroversiel beslutning at bygge Trumps mur, når man som Dominguez selv har mexicanske rødder. Det samme gælder for firmaets ejer, som endda har latinamerikanske bedsteforældre, der kom til USA illegalt.

- Ligesom alle andre mexicansk-amerikanere var jeg meget skeptisk overfor muren og hele retorikken omkring den. Da Trump sagde, at USA vil bygge en mur, og Mexico skal betale for den, så gjorde han det ret uspiseligt for os latinoer, siger Dominguez.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, taler fredag på den konservartive politiske konferece CPAC, hvor han blandt andet siger, at byggeriet af en mur langs den amerikanske grænse vil snart vil påbegyndes, langt tidligere end planlagt.

Alligevel er han overbevist om, at det faktisk giver mening, at netop et latino-ejet firma står for muren.

- Vi kan sørge for, at murens design bliver mere humant og ikke skader dem, der alligevel forsøger at komme over, lyder en del af hans argument.

Men den køber mange mexicansk-amerikanere ikke. På gaden i den texanske grænseby Laredo, hvor ni ud af ti har mexicansk baggrund, mener de ikke, at en latino skal hjælpe Donald Trump med at realisere hans drøm.

- Hvor er kærligheden til hans folk og til hans rødder? spørger Alejandra Morales, der er født i Mexico, men bor og arbejder i USA.

Familie har slået hånden af ham

Robert Dominguez’ egen latinamerikanske familie er bestemt heller ikke begejstret.

- Der er flere i min familie, der har slået hånden af mig og ikke vil tale med mig mere. Og jeg har tætte familiemedlemmer, der mener, jeg svigter mit folk og kun gør det for pengene, siger Robert Dominguez.

Han lægger ikke skjul på, at firmaet vil tjene på projektet. Alene murens beton vil koste omkring fire milliarder dollars. Dertil kommer løn til tusindvis af bygningsarbejdere, infrastruktur og midlertidige byer, hvor arbejderne skal bo, mens de bygger muren. Regeringen har anslået, at selve konstruktionen vil koste 15-20 milliarder dollars, og det er endda et konservativt bud, mener Dominguez.

Alligevel understreger han, at han ikke kun gør det for pengene:

- På sigt kan der komme noget godt ud af muren. Hvis befolkningen føler, at grænserne er mere sikre, og der er større kontrol med hvem, der kommer ind, så vil politikerne måske være villige til at se på immigrationsreform og statsborgerskab for de mange millioner latinamerikanere, der lever i USA illegalt. Det er det, vi håber, siger han.

Om Penna Group kommer til at bygge den ”store, smukke mur,” som Trump ønsker sig, står stadig hen i det uvisse. Muren bliver formentlig ikke en del af de budgetforhandlinger, der er i gang i øjeblikket. Men præsidenten har gjort det klart, at den vil blive bygget.

- Der skal nok komme en eller anden form for mur ved grænsen. Hvis ikke nu, så senere, siger Robert Dominguez.