Udland

Steinmetz om Trumps historiske skattelettelser: - Han får ikke planen igennem

Trump-regeringens udspil til ny skatteform får ingen gang på jord, mener TV 2's korrespondent i USA.

Præsident Donald Trump har flere mål for USA's nye skatteplan.

Han vil blandt andet sikre, at flere amerikanere kommer i arbejde, at middelklassefamilier får flere penge mellem hænderne, og at USA igen bliver globalt konkurrencedygtig.

Men ifølge TV 2's korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, er planen ikke skudsikker.

- Han får ikke den plan igennem, som han har fremlagt i dag. Det står relativt klart, siger han, efter USA's finansminister, Steven Mnuchin, onsdag fremlagde første udspil til skatteplanen.

Du kan læse hele Donald Trumps udspil til USA's nye skatteplan her.

Nyt udkast møder modstand

En af de konkrete ting, Donald Trump ønsker med sin nye skatteplan, er at sænke virksomhedsskatten fra 35 procent til 15 procent.

Det er en af de største skattenedsættelser i USA's historie, forklarer Trumps økonomiske chefrådgiver, Gary Cohn, og USA's finansminister, Steven Mnuchin.

Skatten for virksomheder skal sænkes fra 35 procent til 15 procent, lyder det i et nyt udspil fra Trumps regering. Video: Jane Bruun Elkjær

Udover virksomhedsskatten vil Donald Trump også sænke topskatten. Han vil desuden sænke de store fradrag i bunden og fjerne ejendomsskatten.

Trumps nye skatteplan: Her er planens fire mål

Ifølge Donald Trump indeholde den nye skatteplan fire mål:

  1. Skattelettelse for mellemklasse amerikanere: For at opnå den amerikanske drøm skal folk have flere penge i deres lommer og deres løn skal stige, efter skatten er betalt.
  2. Forenkle skattesystemet for at mindske den hovedpine, amerikanerne står i, når de opdaterer af deres skatter.
  3. Udvikle den amerikanske økonomi ved at tilføje et stort antal nye job og gøre USA globalt konkurrencedygtige igen.
  4. Undgå at få mere gæld og underskud. De er allerede for store.

Kilde: Donaldjtrump.com

Og netop disse forslag møder skepsis fra republikanerne, mener Jesper Steinmetz.

- Et af punkterne er, at de ikke mener, at der er finansiering til de skattelettelser. De mener, at gælden i det amerikanske samfund vil stige, hvis planen bliver gennemført, siger han.

- Det er ikke nogen nem forhandlingsmanøvre, som Trump skal igennem. Men der er helt generelt enighed om i Kongressen, at skattesystemet skal forenkles, og der skal luges ud. Men hvordan det skal gøres, kan de ikke helt blive enige om.

Skatteplan påvirker erhvervslivet

Trumps nye skatteplan kan også få stor betydning for dansk erhvervsliv.

Hvis skatten sænkes til 15 procent, vil den amerikanske selskabsskat med et slag gå fra at være blandt verdens allerhøjeste til at blive en af de allerlaveste. Man vil også overhale Danmark, hvor selskabsskatten i dag er på 22 procent.

- I konkurrencen om at tiltrække og fastholde virksomheder, investeringer og arbejdspladser har Danmark ikke råd til at blive hægtet af, lyder det fra Dansk Industris vicedirektør, Kent Damsgaard.

Det er et kæmpe tab for det amerikanske samfund

Jesper Steinmetz, TV 2-korrespondent i USA

Selvom Trumps forslag til en ny skatteplan møder stor modstand, er der alligevel opbakning på et særligt punkt. Ifølge Jesper Steinmetz bakker amerikanerne op om planen om at beskatte virksomheders besiddelser i udlandet.

- Det er et kæmpe tab for det amerikanske samfund, at store amerikanske virksomheder tænker i deres skat, siger han.

- De lægger deres beskatning i lande med lav skat som Irland eller Canada. Det kan skattemæssigt bedre betale sig. Hermed går moderlandet USA glip af store indtægter, fordi den amerikanske virksomhedsskat er blevet så høj.

Ved hjælp af lukrative skatteaftaler har Donald Trump allerede fået bilproducenten Ford og airconditionproducenten Carrier til at droppe planer om at rykke fabrikker ud af landet.