Udland

Se billederne: Disse ruiner blev skabt af 'alle bombers moder'

Efter 10 dage har pressen fået adgang til området i Afghanistan, der blev ramt af den største kendte ikke-atombombe.

Det skabte internationalt opsigt, da USA’s forsvarsministerium den 13. april kunne fortælle, at amerikanske bombefly havde kastet verdens største ikke-nukleare bombe i Afghanistan.

Efterfølgende har det vakt næsten lige så stor undren, at ingen har fået adgang til området, hvor bomben blev kastet.

Faktisk var det første gang nogensinde, MOAB-bomben er blevet brugt. MOAB er en forkortelse for "Massive Ordnance Air Blast", men forkortelsen dækker også over det mere populært-klingende navn; Mother of all bombs – alle bombers moder.

Målet for bomben var medlemmer af terrorbevægelsen Islamisk Stat, der skulle befinde sig i og omkring et tunnelsystem i et bjergområde Afghanistan tæt på grænsen til Pakistan.

Dagen efter at USA smed en historisk kæmpebombe over Afghanistan, frigiver USA nu selv billeder, som viser øjeblikket, hvor bomben springer. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

- Vi rettede angrebet mod et system af tunneller og huler, som IS-krigere brugte til at bevæge sig rundt, lød det efterfølgende fra pressetalsmand i Det Hvide Hus, Sean Spicer.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, var fuld af lovord efter bombningen.

- Vi er meget stolte af folkene. Det var endnu en succesfuld opgave. Vi er meget stolte af vores militær, lød det fra Donald Trump.

Den tidligere præsident i Afghanistan, Hamid Karzai, er dog langt fra enig i den opfattelse.

- Jeg fordømmer på det kraftigste og i de stærkeste vendinger det amerikanske militærs nedkastning af det seneste våben, den største ikke-nukleare bombe i Afghanistan, lød det fra Hamid Karzai.

Mange døde men ingen adgang

Ifølge guvernøren i Nangarhar provinsen har mindst 90 IS-krigere mistet livet i angrebet, der desuden ikke skulle have kostet nogen civile livet, skriver BBC.

Dødstallet blev bekræftet overfor BBC af en anden lokal guvernør Ismail Shinwary i distriktet Achin, hvor angrebet fandt sted.

- Ingen civile er blevet dræbt, og kun den base, som Daesh (IS) brugte til at angribe andre dele af provinsen, er blevet ødelagt, siger det afghanske forsvarsministeriums talsmand, Dawlat Waziri.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat meldte fra begyndelsen ud, at ingen havde mistet livet i angrebet.

Siden har det været sparsomt med nyt fra nedkastningsstedet. Sikkerhedsstyrker har holdt området afspærret fra pressen.

USA's største ikke-nukleare bombe er kastet ned over Afghanistan. Islamisk Stat er målet, siger USA Video: Rikke Museth Janniche

Men søndag fik blandt andet nyhedsbureauet Reuters adgang til området. På billederne fra turen ses brændte træer på en bjergside dækket af grus. Desuden står nogle ruiner fra bygninger tilbage. Men billederne fortæller ikke meget om, om myndighederne har ret i deres beskrivelser af angrebet.

Afghanske specialstyrker ser på nedslagsstedet for "alle bombers moder", eller MOAB'en i Achin-distriktet i det østlige Afghanisten.

Amerikanske styrker har kontrolleret adgangen til området siden bombningen, og de begrunder afspærringen med, at der var igangværende kampe mod militante grupper.

Andre tunneller afsløret

Efter bombningen er andre tunneller, der formodes at være blevet udgravet og brugt af IS, blevet afsløret tæt på området, hvor den enorme bombe blev kastet.

Med samme teknik, som IS-krigere har benyttet sig af i Mosul i Irak, har de udgravet tunneller med indgange under eksisterende huse.

Tunnellerne er så store og professionelt bygget, at krigerne kan bevæge sig rundt oprejst. Der var trukket el-kabler og oplyst med el-pærer og flere steder dækket med tæpper, skriver Reuters.

Afghanske specialstyrker inspicerer en formodet IS-tunnel den 23. april.

USA’s forsvarsminister James Mattis har oplyst, at amerikanske styrker ikke vil begynde at grave i området for at fastslå, hvor mange mennesker, der blev dræbt i angrebet.